Orașul Pripiat – Viața lângă Cernobîl

La 12 ani după explozia centralei nucleare, Orașul Pripiat – Viața lângă Cernobîl ne arată cum decurge viața în una din cele mai periculoase zone din Europa. Imaginile au fost filmate atât în centrală, cât și în zonele rezidențiale din apropiere, pe o rază de 30 de kilometri.

Orașul Pripiat era locul unde trăiau angajații de la centrala nucleară de la Cernobîl. Înainte de dezastrul nuclear, aici locuiau aproximativ 48.000 de oameni. Orașul se afla în centrul zonei de restricție de 30 de kilometri care înconjura centrala nucleară, iar acum este aproape pustiu. Orașul-fantomă nu a fost niciodată complet evacuat și este păzit cu strictețe.

Zeci de paznici se află pe principalele drumuri care străbat zona și controlează fiecare mașină care trece, pentru a se asigura că nimeni nu transportă material radioactiv. Înconjurat cu garduri de sârmă ghimpată și locuit de o mână de oameni, orașul Pripiat arată dezolant. Reactorul 3 al centralei nucleare funcționează încă, iar aici și în centrele care studiază ce efecte au radiațiile asupra mediului lucrează prin rotație aproximativ 15.000 de persoane.

7.31

7.31/10 din 16 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Orașul Pripiat – Viața lângă Cernobîl”

  1. Documentarul mi se pare foarte lent! Mai mult liric (mai ales ca e filmat alb/negru), decat informativ. In plus e deja de domeniul trecutului… un documentar de acum 13 ani isi pierde din valoare si devine recenzia unui eveniment, nicidecum un film informativ si educativ.

    Răspunde
    • Fals!! Total fals! Chiar daca documentarul a fost facut in 1998 sau 2000 sau oricare alt an pana in 2018 inclusiv, radioactivitatea si efectele ei raman aceleasi. Informatia de baza se aduna cat mai repede de evenimentul in sine, nu la 100 ani dupa. Dimpotriva! Cu cat il faci mai tardiv, cu atat pierzi esentialul. Doar nu poti spune ca s-au diminuat efectele ori ca praful radioactiv s-a evaporat si nu mai exista. Daca nu stiai, afla ca aceste consecinte sunt devastatoare pentru om si pentru mediul inconjurator sute de ani, nu doar 12 ori 80 ori 300. Asa ca nu poti spune ca documentarul isi pierde din valoare ori ca este recenzia unui film, doar pentru ca este filmat alb-negru sau pentru ca s-a filmat acum 20 ani. In niciun caz! Filmul ESTE educativ si perfect valabil!!

      Răspunde

Lasă un comentariu