Răsună Valea: Orașele fantomă ale huilei

„Ultimele mine din Valea Jiului vor fi închise în următorii trei, cel mai târziu cinci ani. Așa a hotărât Guvernul României, împreună cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. Peste 3.000 de angajați își pierd locurile de muncă, mai multe zeci de mii sunt indirect afectați. O regiune monoindustrială care ar fi putut beneficia de un plan de dezvoltare va deveni în curând un peisaj sălbăticit. Astăzi, șapte orase fantomă iși așteaptă ultima șansă pe malurile Jiului.

Valea Jiului era cândva, cel puțin pentru propaganda stalinistă, unul dintre simbolurile preferate ale progresului și industrializării. Astăzi, e un loc lipsit de perspective, din care oamenii migrează masiv către Europa de Vest. Decizia închiderii minelor a fost luată cu siguranță din motive economice, dar și politice. Ea reprezintă ultimul act din lunga bătălie ideologică pe care elitele liberale și „pro-occidentale“ din Bucuresti au dus-o împotriva „barbarilor retrograzi“ simbolizați cel mai bine de minerii Valea Jiului și declarați vinovați de înapoierea societății și statutul de eternă excepție europeană al României.

Cum se trăiește astăzi în aceste orășele sărăcite situate într-unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din România? Și cum ar putea arăta o alternativă de dezvoltare durabilă a Văii Jiului? O alternativă care să ofere atât pentru oamenii din regiune, cât și pentru mediu un viitor fără cărbune și totodata uman. Mergem la fața locului ca să înțelegem mai bine. Dorim să-i însoțim pe ultimii mineri în viața lor de zi cu zi, în ultimele coborâri în subteran, acasă, la masa din bucătărie, și în căutarea unui nou loc de muncă – sau a unei noi vieți în Vestul Europei. Pe baza acestei documentări și cu sprijinul vostru, vrem să realizăm un proiect web multimedia care descrie și analizează această comunitate unică.

Pentru realizarea acestui documentar ambițios, cei doi autori – Silviu Mihai, jurnalist independent și corespondent pentru Europa de Est al mai multor publicații de limbă germană, respectiv George ”Poqe” Popescu, fotograf independent au nevoie de 3.800 de euro, până la finalul anului. Această sumă va acoperi costurile de transport și cazare pentru cele trei-patru săptămâni  pe care vrem să le petrecem călătorind prin Valea Jiului, ca și costurile cu producția tehnică a site-ului și taxele pentru hosting, web design, programare, montaj video și sound design.

Proiectul a fost inițiat pe platforma germană Krautreporter.de, care susține proiectele de jurnalism, încercând să obțină susținere și din partea publicului germanofon. Dacă nu sunteți vorbitori de limba germană, puteți susține proiectul prin transfer într-un cont bancar din România, prin Paypal sau prin transfer direct în contul bancar al Krautreporter din Germania. Toate informațiile necesare pentru a putea susține financiar, prin sume oricât de mici, documentarul ”Răsună valea” sunt disponibile pe site-ul proiectului. Toti aici veți afla care sunt premiile oferite în funcție de contribuții.”

Chiar dacă nu suntem în niciun fel afiliați acestui proiect, susținem pe deplin inițiativa de a documenta și populariza situația dramatică în care trăiesc cei aproximativ 100.000 de oameni din Valea Jiului. Cum rezolvarea unei probleme începe prin conștientizarea acesteia, ce început de drum mai bun decât imaginile și istoriile trăite live în acest colț de lume? Echipa FilmeDocumentare.com

9.75

9.75/10 din 12 voturi

Filme similare

4 comentarii la „Răsună Valea: Orașele fantomă ale huilei”

  1. Pe nimeni nu ii intereseaza ..si iliescu deja si-a asigurat 6 generatii de-ale lui …si el si-a trait viata pe cand altii abia traiesc dupa o zi pe alta ..

    p.s: Iubesc Romania dar nu pot sa traiesc in ea…..

    Răspunde
  2. Problema e mult mai incurcata. Aceste sfori se trag din exterior. Ele sunt de genul FMI iar „programele” de demolare a Romaniei are si depopulare are scopuri precise si tot mai fatise. Cei care le trag se stiu bine.
    Ne trebuie un nou „razboi de independenta” dupa ce ne-am lasat prosteste cuceriti in ’89 prin povesti.
    Numai rasturnarea acestui sistem si implementarea programelor de reconstructie economica nationala multilaterala mai poate rezolva situatia romaniei si romanilor, care e aceiasi i toata tara.
    Avem pregatite aceste programe pe cand se va trezi natiunea. Dar nu stim cand va fi asta.

    Răspunde
  3. Sa se apuce sa toarne filme gen mad max ca ai ajuta peisajul,personal nu am intentia sa sponsorizez nici un proiect din acea zona,nu sfatuiesc.

    Răspunde
  4. nu este asa cum se prezinta in acest documentar , orasele nu sunt fantoma , veniti sa vedeti ce masini circula pe starzile din Valea Jiului , care este puterea de cumparare si aici nu ma refer la alimente . In orice oras daca mergem sa filmam la periferie la fel va arata , iar valea jiului nu mai traieste de mult doar din minerit! Nici un membru al familiei mele nu lucreaza la exploatarile miniere din zona . Haideti sa nu denigram chiar atat de mult , hai sa aratam ce posibilitati de turism avem , in industria de exploatare a lemnului sa faceti o ancheta , unde nimeni nu se baga , iar patronii de asa zise „gatere” s-au imbogatit peste noapte!

    Răspunde

Lasă un comentariu