Întrebări & Răspunsuri

1. Cine găzduiește filmele documentare?

Niciun fișier multimedia nu este găzduit pe filmedocumentare.com, cu excepția celor meționate expres ca atare. Toate fișierele media sunt inserate de pe servere de video sharing, precum Google Video, Youtube, MegaVideo, Trilulilu, Vimeo, folosind coduri HTML puse la dispoziție de site-urile respective. Ca urmare, toate responsabilitățile privind drepturile de autor revin utilizatorilor care au încărcat fișierele multimedia pe serverele de video sharing.

2. Cine scrie textele?

Toate documentarele prezente pe acest site sunt însoțite de descrieri și recenzii sumare. Unele dintre ele aparțin autorului acestui site, iar celelalte provin de pe site-uri de specialitate (IMDB, Cinemagia, Cinemarx), de pe site-urile oficiale ale documentarelor, de pe Wikipedia sau de pe site-uri terțe. Le mulțumesc aici celor care produc conținut original de calitate.

3. De ce aveți reclame?

Unele dintre legăturile externe active de pe FilmeDocumentare.com și din mesajele email expediate abonaților la newsletter sunt link-uri de afiliere. Acest lucru înseamnă că FilmeDocumentare.com poate primi comisioane din vânzarea produselor prezentate pe site-uri terțe. Aceste costuri sunt suportate integral de vânzătorii respectivelor produse și nu implică nicio cheltuială suplimentară din partea dvs. Întrucât proiectul nostru este non-profit, sumele obținute din această activitate sunt folosite la acoperirea unei părți a costurilor de întreținere a site-ului.

4. Filme documentare din domeniul public?

Domeniul public conţine operele intelectuale sau cunoştinţele în care nici o persoană sau organizaţie nu are un interes personal (drept de autor sau patent de invenţie). Operele intră în domeniul public la 50 de ani de la moartea autorului lor, în concordanţă cu Convenţia de la Berna, deşi aceasta dă dreptul ţărilor semnatare să mărească limita de protecţie a drepturilor de autor (în România această limită este de 70 de ani). Mai multe detalii aici.

5. Vreau să adaug un film documentar pe acest site

Dacă deții drepturile de autor asupra filmului sau ai observat pe internet un documentar care nu e inclus pe acest site, ne poți trimite detaliile folosind pagina de contact.

6. Am probleme cu vizionarea filmelor

Dacă pentru un timp îndelungat după ce ai apăsat butonul play (redare) nu apare nimic în fereastra filmului, este probabil ca documentarul să fi fost înlăturat de pe serverul de video sharing. Dacă filmul rulează cu întreruperi, apasă butonul de pauză, așteaptă câteva minute până se încarcă bara de progres a filmului, și apasă din nou butonul de redare. Pentru orice eventualitate, consultă paginile de ajutor ale Youtube sau Vimeo și actualizează-ți playerele și codecurile la ultimele versiuni.

7. Au dispărut unele filme documentare. De ce?

Cel mai probabil, motivul este că au fost înlăturate direct de pe serverele de video sharing, fie de către administratorii acestora, fie de către utilizatorii care le-au încărcat.

8. De ce unele documentare nu au subtitrări?

Ar fi ideal ca toți utilizatorii români să înțeleagă toate filmele pe care le publicăm. Știm, însă, că nu e așa… Motivul principal pentru care unele filme nu sunt traduse în limba română este că variantele ce aveau cândva subtitrare (la momentul publicării pe FilmeDocumentare.com) au fost ulterior șterse de pe serverele unde au fost găzduite. Totuși, pentru ca măcar publicul vorbitor de engleză să se bucure în continuare de aceste documentare, am ales să le păstrăm și pe cele care momentan nu mai au subtitrare, în speranța că vom descoperi alte variante traduse/dublate în limba română. De îndată ce identificăm pe internet variantele în română ale documentarelor care momentan nu au subtitrare, le actualizăm și pe FilmeDocumentare.com.