Întrebări și răspunsuri

1. Cine găzduiește filmele documentare?

Niciun fișier multimedia nu este găzduit pe FilmeDocumentare.com, cu excepția celor menționate expres ca atare. Toate fișierele media sunt inserate de pe servere de video sharing precum YouTube, Vimeo sau DailyMotion, folosind coduri HTML puse la dispoziție de site-urile respective. Ca urmare, toate responsabilitățile privind drepturile de autor revin utilizatorilor care au încărcat fișierele multimedia pe serverele de video sharing.

2. Cine scrie textele?

Toate documentarele prezente pe acest site sunt însoțite de descrieri și recenzii sumare. Unele dintre ele aparțin autorilor acestui site, iar celelalte provin de pe site-uri de specialitate (IMDB, Cinemagia, Cinemarx), de pe site-urile oficiale ale documentarelor, de pe Wikipedia sau de pe site-uri terțe. Le mulțumim aici celor care produc conținut original de calitate.

3. De ce aveți reclame?

Unele dintre legăturile externe incluse pe FilmeDocumentare.com și în mesajele email expediate abonaților la newsletter sunt link-uri de afiliere. Acest lucru înseamnă că FilmeDocumentare.com poate primi comisioane din vânzarea produselor prezentate pe site-uri terțe. Aceste costuri sunt suportate integral de vânzătorii respectivelor produse și nu implică nicio cheltuială suplimentară din partea dumneavoastră. Sumele obținute din această activitate sunt folosite la acoperirea unei părți a costurilor de întreținere a site-ului.

4. Filme documentare din domeniul public?

Domeniul public conţine operele intelectuale în care nici o persoană sau organizație nu mai are vreun interes personal (drept de autor sau patent de invenție). Operele intră în domeniul public la 50 de ani de la moartea autorului lor, în concordanță cu Convenția de la Berna, deși aceasta dă dreptul țărilor semnatare să mărească limita de protecție a drepturilor de autor (în România această limită este de 70 de ani). Mai multe detalii, aici.

5. Vreau să adaug un film documentar pe acest site

Dacă deții drepturile de autor asupra filmului sau ai observat pe internet un documentar care nu e inclus pe acest site, ne poți trimite oricând detaliile folosind pagina de contact.

6. Am probleme cu vizionarea filmelor

Dacă pentru un timp îndelungat după ce ai apăsat butonul play (redare) nu apare nimic în fereastra filmului, este probabil ca documentarul să fi fost înlăturat de pe serverul de video sharing. Dacă filmul rulează cu întreruperi, apăsați butonul de pauză, așteptați câteva minute până se încarcă bara de progres a filmului și apăsați din nou butonul de redare. Pentru orice eventualitate, consultați paginile de ajutor ale YouTube, Vimeo sau DailyMotion.

7. Au dispărut unele filme documentare. De ce?

Cel mai probabil, motivul este că au fost înlăturate direct de pe serverele de video sharing de către administratorii acestora sau chiar de către utilizatorii care le-au încărcat.

8. De ce unele documentare nu au subtitrări?

Ar fi ideal ca toți utilizatorii români să înțeleagă toate filmele pe care le publicăm. Știm, însă, că nu e așa… Motivul principal pentru care unele filme nu sunt traduse în limba română este că variantele ce aveau cândva subtitrare (la momentul publicării pe FilmeDocumentare.com) au fost ulterior șterse de pe serverele unde au fost găzduite. Totuși, pentru ca măcar publicul vorbitor de engleză sau franceză să se bucure în continuare de aceste documentare, am ales să le păstrăm și pe cele care momentan nu mai au subtitrare, în speranța că vom descoperi alte variante traduse/dublate în limba română. De îndată ce identificăm pe internet variantele în română ale documentarelor care momentan nu au subtitrare, le actualizăm și pe FilmeDocumentare.com.