Te salut, generație în blugi!

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 8.5/10 (57 voturi)

Descrierea filmului

Te salut, generație în blugi! este o mărturie despre fenomenul Cenaclul Flacăra. Acest film documentar a scăpat de cenzură, însă a fost interzis cu totul la mijlocul anilor ’80. Între 17 septembrie 1973 și 15 iunie 1985, în România a existat Cenaclul Flacăra. Până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, au avut loc 1.615 manifestări de muzică, poezie şi dialog, în faţa a peste 6 milioane de spectatori.

În 1982 apare triplul album de discuri LP Cenaclul Flacăra în concert, iar în 1983 este realizată, fără a putea fi cuprinse decât puţine filmări, pelicula de 65 de minute Cenaclul Flacăra – Te salut, generaţie în blugi. Titlul  documentarului este dat de poezia omonimă a lui Adrian Păunescu.

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat în România timp de 12 ani, sub conducerea lui Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.

Mai multe documentare interesante

Primul film documentar despre Mihai Eminescu (1914)

Are titlul Eminescu, Veronica, Creangă și este primul film documentar despre Mihai Eminescu. A fost descoperit la Arhiva Naţională de Filme de către Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Filmul...
VN:F [1.9.22_1171]
7.5

Castelul Iulia Hasdeu – Templul Spiritist de la poalele Carpaților

Castelul Iulia Hasdeu este o clădire stranie, ridicată de cărturarul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria fiicei sale. A fost denumit Castelul Magului sau Templul Spiritist de la poalele Carpaților. Circumstanțele...
VN:F [1.9.22_1171]
9.7

Țara Hațegului. Viața cotidiană în Transilvania medievală

Prezentat de istoricul Ioan Aurel Pop, documentarul Țara Hațegului spune povestea uneia dintre cele mai interesante regiuni din România, o „țară” născută pe ruinele a două capitale antice – Sarmizegetusa...
VN:F [1.9.22_1171]
10.0

Elvis în turneu

„Elvis on Tour” este un film documentar muzical realizat de studiourile MGM în 1972, fiind ultimul din filmele cu Elvis Presley lansate înaintea morţii celebrului cântăreţ, în 1977. Filmul, care...
VN:F [1.9.22_1171]
7.3

Taina dacilor – Peștera Ialomicioara

Peştera Ialomicioara, supranumită şi „Peştera Regilor”, este una dintre cele mai spectaculoase destinaţii turistice din România. Peştera Ialomicioara este situată în judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei. Acest...
VN:F [1.9.22_1171]
9.6
 • lovecraft spune:

  cel mai mare manipulator de mase din istoria romaniei…tare acest paunescu!putea face revolutia atunci…che guevara era nimic pe langa el.acum era canonizat…in viata!pure fucking arrrmaghedon!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: -4 (8 voturi)
  • mmib spune:

   Esti un bou domnule daca doar atat intelegi, esti unul din bisnitarii din umbra marelui BISNITAR

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
   • Constantin Vamanu spune:

    Ar fi trebuit sa va exprimati mai elegant: “d-le sunteti un bou!”

    VA:F [1.9.22_1171]
     Aprecieri: 0 (0 voturi)
    • amariei bogdan spune:

     Din pacate propaganda securista -pcr mai exista cat si denigratori fara valoare.Oare cand ne-am iubit marile valori si adevaratii patrioti de-a lungul veacurilor.Niciodata.Au existat mereu denigratori cu vocile frustate si carcotasi de tinichea.Daca esti om d-le lovecraft si ai bun simt si iubesti cu adevarat romania nu te mai ascunde sub un nume strain.Acum e libertate fii un nou Adrian Paunescu.Crezi ca poti? Hai spune-ti numele de roman si fa un nou cenaclu Flacara.Dar pentru ca nu ai curaj si nici o valoare te invit sa parasesti Romania si sa ne lasi in pace.Sau pe romaneste mai du-te dracului de securist comunist.

     VA:F [1.9.22_1171]
      Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • spirit spune:

   Ba pardon, “lovecraft” are mare dreptate! Nu iubirea de neam si tara l-a animat pe Paunescu, cat dorinta de a parveni si de a fi pe placul “iubitului conducator”. Toate megaspectacolele lui NU manifestau pentru libertatea spiritului ci urmarea sa fie numai un debuseu ca sa se mai scurga energiile fara a se ajunge la o mare acumulare care sa porneasca o revolta. Altfel nu ar fi fost asa de agreat de conducerea de partid si de stat si nici el n-ar fi stat in umbra acelei conduceri cu mana la chipiu. Manipularea a fost una de mare finete si nu una grosiera cum se inatampla acum, pentru ca atunci nu eram asa de adormiti de programe tv de indobitocire si preocupati sa mai avem inca o masina si inca o casa si inca….ci eram cu totii cu ochii pe ei. Este adevarat ca au participat si oameni de valoare si bine intentionati care erau acceptati de Paunescu ca sa-si asigure legitimitetea in fata intelectualilor si opozantilor regimului – tot metoda de manipulare fina. Altfel ajungea si Paunescu ca si Phoenix sa fie nevoit sa plece din tara ca sa poata spune ce are de spus dar nu s-a intamplat asa ci a fost incurajat si sustinut de regim care numai patriotic nu era iar o vorba din batrani spune: “cine se aseamana se aduna”.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • flacaraiffi spune:

  Ramas bun MAESTRE!
  Ne va fi dor de tine!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: +3 (3 voturi)
 • Stelian spune:

  Un mare patriot, toti participantii erau patrunsi de iubirea de neam si tara care o transmitea Adrian Paunescu. Dumnezeu sa-l odihneasca si fie ca mormantul lui sa devina loc de pelerinaj cand o sa ne cada valul de pe ochi.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Paul spune:

  Mare OM !!!
  Inca o data ,dovada ca apreciem valorile doar dupa moartea lor fizica
  Dumnezeu sa-L odihneasca !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Nedea Iosif-Sorin spune:

  Un act de cultură incontestabil, de o măreție extraordinară. Un curaj nebun de a spune adevărul pe care doar tinerețea în cutezanța ei îl poate manifesta. Dumnezeu să odihnească sufletele celor care au făcut parte din Cenaclul Flacăra și acum nu mai sunt printre noi, iar celorlalți componenți tot binele din lume și gândul bun de a reclădi, dacă ar fi posibil, acel templu de cultură românească, care a fost Cenaclul Flacăra. Am avut privilegiul de a crește și a mă forma odată cu Cenaclul Flacăra și a cunoașe adevărata cultură și adevăratul spirit patriotic. Toată stima și tot respectul.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Alfita47 spune:

  De ce oare tot ce a fost este mai bun decat ceeace se face acum ? Dar oare ce se mai face ceva acum ? Ceva care sa te atraga , sa te infioare , sa te faca sa vibrezi , sa iubesti tara in care traiesti .
  Nu stiu daca in conditiile Romaniei de azi mai poate patrunde un glas care sa fie ascultat si aplaudat asa cum a fost poetul Adrian Paunescu .
  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Gabi Trache spune:

  Imi aduc aminte…Sibiu noiembrie 1975..sala sportului di curtea Scolii Militare “Nicolae Balcescu”.. a fost incredibil.. si Adrian si Anda si inca multi altii

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • mmib spune:

  mmib Acum 1 ora
  Vizionand
  filmul am realizat ca desi nu am participat personal la nici o
  manifestare a cenaclului, fiind “om la casa mea”i , ecourile lui din
  presa, radio si TV-ul vremii ma faceau pe atunci sa cred ca suntem “un
  popor” muncitor , cult, vteaz, cu un viitor   
    Prin comparatie
  constat, e drept cam demult, ca suntem “o populatatie” pentru care act
  de cultura si libertate inseamna sa-ti arati tatele si curul cat mai des
  si peste tot, sa-ti afunzi mainile cat mai adanc in avutia tarii creata
  in acele tmpuri si sa crezi ca este normal ca un bisnitar, betiv si
  curvar, fie si alrs dn greseala de unii, sa-si aroge titlul de
  “conducator al statului” doar fiindca s-a priceput a se  inconjura de
  slugi fidele de aceeasi teapa.

       Voi “generatia in blugi” ….. ati fost ….si ati fi putut fi
  ……. dar modelul de societate de consum  cu “Coca- Cola ” si “filme
  XXL” preluat mult prea usor, ne-a adus pe toti in situatia de astazi. Eu
  sunt in varsta ….. dar sa stiti ca nostalgia nu ajunge ,  puteti inca
  schimba ceva , cat inca bocancii strainlor mai de aproape sau ma de
  departe nu va frang de tot grumajii…..
        De ce sa fie valabil
  si atat de prezent in zilele noastre doar Caragiale, si sa nu luam in
  seama si indemnul marelui Eminescu “Zdrobiti oranduirea cea cruda si
  nedreapta”.
        PS. Nu intelegeti de ce nu-l mai plac un Manolescu , Plesu, Liiceanu sau Patapievici  ?

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • mmib spune:

  SS mmib Acum 10 minute

  mmib

  Acum 1 ora

       Vizionand filmul am realizat ca desi nu am participat personal la nici o
  manifestare a cenaclului, fiind “om la casa mea”, ecourile lui din
  presa, radio-ul si TV-ul vremii ma faceau pe atunci sa cred ca suntem “un
  popor” muncitor , cult, vteaz, cu un viitor sigur  
       Prin comparatie constat, e drept cam demult, ca suntem doar “o populatie” speriata de ziua de maine, pentru care act de cultura si libertate inseamna sa-ti arati tatele si curul cat mai des si peste tot, sa-ti afunzi mainile cat mai adanc in avutia tarii creata cu sudoare in acele tmpuri si sa crezi ca este normal ca un bisnitar, betiv si curvar, fie si ales (poate din greseala de unii – nu m-am numarat niciodata printre ei, si cu mari furtisaguri de ai lui) sa-si aroge de 8 ani de zile titlul de “conducator al statului” doar fiindca s-a priceput a se  inconjura de slugi fidele de aceeasi teapa.

       Voi “generatia in blugi” ….. ati fost ….si ati fi putut fi ……. dar modelul de societate de consum  (cu “Coca- Cola ” si “filme XXL”) preluat mult prea usor si fara picv de discernamant, ne-a adus pe toti in situatia de astazi.      Eu sunt in varsta ….. dar sa stiti ca nostalgia voastra nu ajunge ,  puteti inca schimba ceva , cat inca “bocancii strainlor” intrati “cu de-a sana” in casa noastra, fie ei mai de aproape sau mai de departe nu va frang de tot grumajii…..      De ce sa fie valabil si atat de prezent in zilele noastre doar “st imabilul” Caragiale, si sa nu luam in seama si indemnul marelui Eminescu ce a stiut sa-si planga dragostea de neam si dorinta de dreptate “Zdrobiti oranduirea cea cruda si nedreapta”.      PS. Nu intelegeti de ce nu-l mai plac un Manolescu , Plesu, Liiceanu sau Patapievici  si alti pui de lele ca si ei?

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Felix spune:

   Multumim ca e posibil sa vedem si sa auzim aceste poezii si cintece care ne amintesc faptul ca am apreciat cultura unui neam. Astazi ce vedem si auzim este deprimant.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe inegalabilul ADRIAN PAUNESCU

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • bebe spune:

   Inteleg ca-i iubiti pe voiculescu,nastase,fenechiu,rosaca-stanescu,gadea,badea,etc. Va reprezinta.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
   • Abel Clopotel spune:

    De ce trebuie ca în mod automat, dacă nu iubești pe unii să iubești în schimb pe alții. E așa greu să-i urăști pe toți și toate?

    VA:F [1.9.22_1171]
     Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Gabriela Raican spune:

  Oameni alesi cei care reusesc sa magnetizeze o asemenea multime de oameni ! Dincolo de aspectul politic ,Adrian Paunescu a fost “facebookul” generatiei mele ! Nu era baiat sau fata sa nu stie o poezie sau un cantec din Cenaclu !Eram atat de simpli si fericiti…

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Akex spune:

   Ascult si ma uit la te salut generatie in blugi si plang de nu ma pot opri..firar sa fie..de ce..?😧

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Camelia spune:

  PASIUNE….PASIUNE…. PASIUNEA este rețeta succesului. Apropo…, eram ca hipnotizată , lipită de radio în seara când se transmitea emisiunea ”Cenaclul Flacăra”. Dacă nu mă înșel, era în fiecare joi seara, dura 3-4 ore, până la miezul nopții…

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • >