Cenaclul Flacăra

Acesta este un film documentar produs în 1980, ce are ca subiect Cenaclul Flacăra și fenomenul cultural din anii ’70 – ’80 condus de poetul Adrian Păunescu. La început, spectacolele aveau loc în sala teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată ţara. Printre cei care au participat se numără Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivaniţchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Florian Pittiş, Evandro Rosetti, Anda Călugăreanu, Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru sau Ştefan Hruşcă.

Începând cu anul 1980, a venit la Cenaclu formaţia „Continental” (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu şi Romeo Beianu), care acompania întreg spectacolul, formaţie cu care s-a scos şi discul cu Cenaclul Flacăra. După plecarea lui Nicolae Enache, trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa „FlaPo” (A. Zărnescu, Romeo Beianu şi Jerry Schwartz) şi acompania majoritatea soliștilor şi a cântecelor de grup.

Un incident cu nouă morți închide Cenaclul Flacăra

Trupa „FlaPo” a fost prezentă pe scenă de la început până la sfârşitul spectacolului, acompaniind soliști de diferite genuri (folk, blues, rock, populară etc.). Alexandru Zărnescu a apărut şi cu activitate solistică (Dor de Eminescu, Castelul, Dusă-i tinereţea). Chiar şi Romeo Beianu, bateristul formației, avea o piesă pe care o cânta vocal.

Foarte rar mai cânta şi Jerry Schwartz piese de la „The Beatles”. Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică şi poezie. Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul „Petrolul”, din Ploieşti, în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu nouă morți. (Sursa)

8.51

8.51/10 din 107 voturi

Filme similare

17 comentarii la „Cenaclul Flacăra”

    • cam asa e BRANKO, dar deja acesti fosti tineri sunt suprasaturati de neimplinirile acestei epoci si de magariile care s-au facut pana acum , de catre
      pseudo-guvernantii nostri , incepand cu tov. iliescu si sfarsind (bine-ar fi!) cu baselu, care ne-au transformat in viitori sclavi ai bancilor jidanilor mondiali(Rockefeller& company)

      Răspunde
  1. O,da! imi aduc aminte cu nostalgie ani in care mergeam sa vad cenaclul si ma intorceam acasa dimineata!….unse-s ani aceia?….unde este cenaclul flacara?…

    Răspunde
    • si tzo trageai prin tribune cu cini apucai ?! ca d’aia dimineata maturatorii adunau cu lopetile chelotzii(tetra bugii) si izmenele kkte…ha ha ha

      Răspunde
      • Daca atat ai inteles esti un bou. Ca sa faci , la acea vreme, asemenea spectacole era un lucru fenomenal ! Acum pornografia este legalizata asa-i ?

        Răspunde
  2. O perioada unica din care am facut parte si care m-a dus pe aripi de ingeri direct in RAI.Numai cine nu a trait acele vremuri nu stie care este fericirea adevarata.Din toate partile curgeau peste noi cultura  si bucurie.Cenaclul Flacara era corul ingerilor reuniti,care te facea sa uiti toate problemele,sa ai curajul de a o lua a doua zi de la capat.Aveam cu totii mintea golita de comunisti si aici se rescria hardul nostru,aici am invatat sa fim fericiti cu adevarat.Poezia si cantecul erau balsam pentru suflet.Sunt mandru ca am fost contemporan si l-am cunoscut  pe geniul imens al culturii Romanesti: PAUNESCU.

    Răspunde
    • Nicule, ce MARE NAIV esti ! Tovarasul paunescu era un MARE comunist anticrestin. EL a avut ideea (prezentata lui Ceausescu) de a crea acest cenaclu si a INDEPARTA tineretul de credinta crestina. EL organiza cenaclul in noaptea de Inviere..Da, am facut si eu parte din acea perioada, imi placea muzica folk si inca imi place, dar STIU ce era in spatele acelui Cenaclu. Sa-l pupincuresti pe PORCUL paunescu..Aveai mintea golita de comunisti cu unul dintre ei pe scena ? Cu unii dintre interpreti colaboratori ai Securitatii (vezi pe indragitul Ducu Bertzi printre altii), vai si amar de MINTEA ta ! Este o mare bucurie pt anticomunisti ca acel ticalos s-a dus dintre noi direct in Iad. In timp ce tinerii asteptau un nou cantec, el cordea prostovane prin culise si le lasa bortoase, asta era „geniul” porc paunescu !!

      Răspunde
      • Mare dreptate ai! „Nu dati tineretul pe mana Securitatii, dati-l pe mana mea!”. Asta au fost cuvintele lui Paunescu, si asa s-a nascut Cenaclul Flacara. Totul pentru a nu se alatura tineretului polonez sau ceh care fremata impotriva Partidului Comunist. O mare farsa, asta a fost Cenaclul Flacara.

        Răspunde
      • Din pacate, „ANTICOMUNISTULE” tu nu esti „anticomunisti”, tu esti un pitic de parvenit capitalist ( adica, hot, corupt si incult), cu un creier unineuronal, care fara sa mai aiba unul, nu poate face synapse, si deci, nu poti gandi ! Sunt sigur ca locuiesti intr-o garsoniera „comunista” pe care ai platit 35.000 de lei, imediat dupa revolutie, si acum joci destul de prost, rolul „capitalistului desuet”. Atat deocamdata.
        PS. De acord total cu Ioan, Datcu, nbim, si multe milioane de romani adevarati.
        L-am cunoscut personal pe Marele Poet Adrian Paunescu, si pe finul sau Tudor Gheorghe. Am avut aceasta onoare.
        Le recomand „negativistilor de ocazie” sa citeasca cel putin Ruga pentru parinti sau sa asculte Aceasta este TARA MEA si Plaiul meu cel Romanesc !

        Răspunde
  3. sunt cei mai frumosi ani si cea mai frumoasa perioada a generatiei cu cheia la gat sau a celei in BLUGI.Anii cand nu stiam ce este ura,demagogia,analfabetismul si multe altele.Daca as putea,as vinde chiar si-un munte pentru a nu pierde acele valori artistice care din pacate,incet,incet au plecat catre ETERNITATE(ADRIAN PAUNESCU,CONSTANTIN DRAGOMIR,TATIANA STEPA si multi altii)

    Răspunde
  4. Vizionand filmul am realizat ca desi nu am participat personal la nici o manifestare a cenaclului, fiind „om la casa mea”i , ecourile lui din presa, radio si TV-ul vremii ma faceau pe atunci sa cred ca suntem „un popor” muncitor , cult, vteaz, cu un viitor   
      Prin comparatie constat, e drept cam demult, ca suntem „o populatatie” pentru care act de cultura si libertate inseamna sa-ti arati tatele si curul cat mai des si peste tot, sa-ti afunzi mainile cat mai adanc in avutia tarii creata in acele tmpuri si sa crezi ca este normal ca un bisnitar, betiv si curvar, fie si alrs dn greseala de unii, sa-si aroge titlul de „conducator al statului” doar fiindca s-a priceput a se  inconjura de slugi fidele de aceeasi teapa.

         Voi „generatia in blugi” ….. ati fost ….si ati fi putut fi ……. dar modelul de societate de consum  cu „Coca- Cola ” si „filme XXL” preluat mult prea usor, ne-a adus pe toti in situatia de astazi. Eu sunt in varsta ….. dar sa stiti ca nostalgia nu ajunge ,  puteti inca schimba ceva , cat inca bocancii strainlor mai de aproape sau ma de departe nu va frang de tot grumajii…..
          De ce sa fie valabil si atat de prezent in zilele noastre doar Caragiale, si sa nu luam in seama si indemnul marelui Eminescu „Zdrobiti oranduirea cea cruda si nedreapta”.
          PS. Nu intelegeti de ce nu-l mai plac un Manolescu , Plesu, Liiceanu sau Patapievici  ?

    Răspunde
  5. Buna ziua

    Cine isi aduce aminte?
    Acum multi ani la TV,si in revista,celebrul Adrian Paunescu,a participat la un experiment „paranormal” in familie.
    Astfel acesta a luat loc pe scaun si patru persoane au stat in cerc in jurul sau.
    Au pus fiecare mainile deasupra capului sau,intr-o anumita ordine si le-au luat inapoi tot intr-o anumita ordine.
    Apoi fiecare folosind cate un deget de la mana,l-au ridicat in aer pana la nivelul ochilor lor.
    Deci fiecare a tinut scaunul cu un singur deget.
    Experimentul nu reuseste daca cel putin unul dintre cei care ridica este bolnav de cancer.

    Persoanele care au acum 45-50 de ani isi aduc aminte de acest experiment.

    INTREBAREA MEA: cum se numeste fenomenul,pentru a-i da search pe google?

    Multumesc frumos
    Cu respect

    Răspunde
  6. Pe aceti tineri i-a adus cineva cu forța acolo? Era o atmosfera vesela, exuberanta. S-a facut atunci MARE cultura. Am uitat poetul ADRIAN PAUNESCU?

    Răspunde

Lasă un comentariu