Satul de demult

„Satul de demult” este un film documentar – elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată: De ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene? Ce înseamnă „ropotinul ţestelor”? Cât de complicat este un război de ţesut? Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar, care reproduce satul tradiţional.

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului se numără, pe drept cuvânt, printre cele mai frumoase și mai valoroase muzee în aer liber din Europa. Cu o istorie de peste un secol şi cu un patrimoniu copleşitor prin bogăţie şi diversitate, care cuprinde miracole ale lumii preindustriale (are o colecţie de mori unică în lume), muzeul dăruieşte oaspeţilor săi o călătorie inegalabilă în lumea satului tradiţional.

Mai mult decât prezenţa fizică a caselor, a bisericilor, a troiţelor şi a feluritelor instalaţii, muzeul aduce într-un decor de poveste viaţa satului de altădată. La târgurile şi festivalurile de peste an, oameni ai satului vin din toată ţara. Trăiesc, la fel ca noi, în secolul al XXI-lea, dar poartă cu ei obiceiuri de demult, când omul era mai aproape de pământ şi de cer deopotrivă.

Muzeul din Dumbrava Sibiului este prea vast pentru a fi redat în cuvinte. O părticică din sufletul lui poate fi surprinsă într-un film ca acesta, care se doreşte o invitaţie pentru cei care şi-au deschis inima – sau o vor deschide de acum înainte – spre a-l cunoaşte. Aşa cum se spune în ghidurile turistice, „merită un detur”.

Regizat de Dumitru Budrală, filmul documentar „Satul de demult” a fost desemnat câștigătorul Marelui Premiu al celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) din 2014. (sursa)

Vezi și:

  • Cum trăiau românii din Maramureș în anii ’60 – greutățile de zi cu zi din viața unui băiat român și a familiei sale sunt prezentate poetic în acest scurt film documentar realizat pentru a fi proiectat în școlile americane.
  • Cum trăiau românii din Delta Dunării în anii ’60 – un colaj format din două filme documentare distincte, de arhivă, cu o valoare cinematografică deosebită, despre  recoltarea stufului în Delta Dunării și viața pescarilor de acum o jumătate de secol: capturarea sturionilor, colectarea caviarului și metodele și uneltele folosite.
9.84

9.84/10 din 32 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Satul de demult”

  1. Da, datele sunt frumoase.Dar de ce toate documentarele romanesti trebuie sa fie nostalgice si intr-o nota trista ? Dar chiar de ce?

    Răspunde

Lasă un comentariu