Haralamb Georgescu, un arhitect din vechiul București

Creațiile arhitecților sunt o prezență permanentă în viața locuitorilor oricărui oraș contemporan. Bucureștiul, desigur, nu face excepție. Numai că talentul și efortul depus de autorii marilor proiecte arhitectonice rămân adesea anonime. Pentru mulți bucureșteni, numele Haralamb Georgescu nu spune prea multe, deși au trecut cel puțin o dată pe lângă Halele Obor sau Blocul Patria, ori au cinat într-un restaurant din Herăstrău.

Am enumerat doar câteva dintre edificiile imaginate și proiectate de Horia Creangă, dar și de partenerul său, Haralamb Georgescu. Bubi Georgescu, așa cum i se mai spunea, a fost un arhitect român stabilit în Statele Unite, mai puțin cunoscut la noi, dar de mare valoare.

Îngrijorat că ar fi putut fi aruncat în închisoare de comuniști după venirea acestora la putere, Georgescu a reușit să fugă în SUA, alături de soția sa, ascunși într-un vapor care transporta vin. Peste ocean, însă, Georgescu avea să fie remarcat imediat…

9.00

9.00/10 din 1 voturi

Filme similare

Un comentariu la „Haralamb Georgescu, un arhitect din vechiul București”

 1. eu ii gasesc linii de inspiratie brincusiana…. si asta din mai multe puncte de vedere… chiar poate EXCESIVA INSPIRATIE BRINCUSIANA… si trebuie sa aibe origini in Brasov….
  tipul stie sa se vinda si pe el si ideile…. ideea libertatii sau un fel de credinta si incredere in propriul buric…. mai ales la americani…. si totusi infatuarea este o componenta a orgoliului…. oricum are si un merit extraordinar ca se roaga la imaginea paminteana a tatalui sau…
  iar asta este mare lucru si important, pe care si eu il fac zi de zi cu ambii parinti…
  si totusi tatalui sau am ceva sa ii imput: DE CE A LASAT ARHITECTURA ROMANEASCA SA CREEZE ATITEA ORORI de apartamente CA OLITELE DE NOAPTE CU MINERUL PE DINAUNTRU….????

  oare isi dau ei seama ca ORIGINEA LOR SPECIALA – ROMANI, fie ca este sau nu recunoscuta – LE DAU O VALOARE CU INALTARI APROPIATE DE DUMNEZEU….????

  SINGELE ROMANESC ESTE SPECIAL…. PUTEREA CREATIEI SI FIRESCUL FIRII NEAMULUI ESTE RUPT DIN RAI SI DIN INTELEPCIUNEA UNIVERSULUI…. romanii ce nu se lasa prada perversiunii firii si nu se uita la existenta bazica si murdara a omului, se recunosc SI INTRE EI SI IN SI DIN AFARA LOR si se inalta indiferent de cine ce vrea cu ei…

  Răspunde

Lasă un comentariu