Li se spunea „frontieriștii”

Li se spunea „frontieriștii”  este un film documentar în trei episoade care investighează cazurile românilor care au încercat să fugă din țară în timpul comunismului, mulți dintre ei fiind uciși la frontieră. Pentru a reconstitui cazurile, realizatorii acestui film documentar au cercetat arhivele militare și au intervievat mai mulți transfugi. Filmul prezintă mărturii ale celor scăpați cu viață și documente zguduitoare.

Înainte de 1990, deplasările românilor în statele din Occident erau rare și constituiau privilegiul unui grup restrâns de persoane. Chiar și deplasările cetățenilor români în țările comuniste erau posibile numai după o suită de verificări amănunțite. De cele mai multe ori, chiar și acestea erau posibile doar pentru excursii organizate, în grup. Obținerea unui pașaport era un demers dificil, care dura de multe ori câțiva ani. În aceste condiții, libertatea de mișcare a oamenilor dincolo de granițele României comuniste era serios îngrădită.

Li se spunea „frontieriștii” prezintă istoriile personale ale unor oameni care au încercat să treacă dincolo de graniță. Unii dintre ei au fost prinși și au plătit cu închisoarea. Alții au plătit cu viața, fiind împușcați de grăniceri. Cei mai norocoși au reușit cumva să ajungă cu bine „dincolo” și să ia viața de la zero, în necunoscut.

8.11

8.11/10 din 9 voturi

Filme similare

2 comentarii la „Li se spunea „frontieriștii””

 1. SE INCEARCA–SI DIN PACATE SE SI REUSESTE!!!–O MANIPULARE GROSOLANA! PT CA TOTI ACESTI ASA ZISI FORMATORI DE OPINIE DIN PRESA SI TV SANT LA VARSTA CAND NU SI-AU FORMAT PROPRIA OPINIE SI NICI NU AU SUFICIENTA CULTURA PT A ATACA PROBLEME SERIOASE DIN TOATE UNGHIURILE!!! AICI DE EXEMPLU LIPSESTE INFORMATIA CUM CA FMI AU PUS EMBARGOU SEVER PE ROMANIA CA S-O OBLIGE SA VANDA SUBOLUL CU GAZELE SI METELELE PRETIOASE SI RARE!!!! NIMENI SI NIMIC NU AVEA VOIE SA INTRE SAU SA IASA DIN ROMANIA INSPRE OCCIDENT!!!!ATUNCI A DECIS CEAUSESCU SA PLATEASCA INTREAGA DATORIE INAINTE DE SCADENTA,CAND A INCEPUT REGIMUL STRICT IN TARA PT CA OCCIDENTUL REFUZA SA NE DEA ORICE,SI CEAUSESCU A GASIT CALEA TARILOR ARABE SI AFRICANE PT OARECE PRODUSE EXOTICESI-SAU PT PIATA DE DESFACERE A BUNELOR PRODUSE ROMANESTI! DAR SE PARE CA NICI ASA OCCIDENTUL NU A FOST MULTUMIT–ROMANIA TREBUIA SA FIE BINE JECMANITA SI SECATUITA!!! DE ASTA L-AU UCIS REPEDEPE CEAUSESCU,FIX DUPA CE A ACHITAT DATORIA INTREAGA
  SI LA FEL DE REPEDE AU SECATUIT TOTUL IN TARA!

  Răspunde
 2. Uneori dorinta de a pleca ducea la disperare si chiar paranoia. Cunosc cazul unora care au incropit un „submarin” cu motor de tractor….cu care voiau sa coboare pe Olt, Dunare, Marea Neagra si apoi Turcia.Prinsi, = inchisoare.

  Altii fugiti prin Iugoslavia „returnati” cu proces-verbal dupa multe batai. Un prieten a fugit din lagar, strabatut muntii urmarit de lupi, ajums in Italua, apoi medic la NY. Caz reusit.
  Alt coleg fugit dar fara sansa, prins in Bulgaria, batut sora de moarte, livrat la Giurgiu, etc.

  A fost o obsesie generalizata.Altii cu pasaport fals, etc Mii de cazuri.Daca ar fi fost liber, ar fi pecat a doua zi un milion din „raiul bolsevic”. Trista si dureroasa amintire.

  Răspunde

Lasă un comentariu