Condamnați la fericire – Comunism în România

Sute de mii de victime, destine sfărâmate, generaţii private de şansa contactului cu lumea exterioară, o economie prăbuşită şi o stare morală la pământ: iată în câteva cuvinte în ce constă moştenirea istorică a comunismului românesc. Execuţia lui Ceauşescu din 25 decembrie 1989 închide o pagină macabră din sângeroasa şi atât de puţin cunoscuta istorie a comunismului românesc. Autopsia cadavrului acelui partid care l-a făcut posibil pe Ceauşescu rămâne încă să fie făcută.

Lupta pentru cunoașterea adevărului istoric, lupta împotriva amneziei şi pentru justiţie politică şi morală continuă. Ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitării trebuie să devină o etică a democraţiei româneşti. Analiza şi condamnarea comunismului implică autopsia unui cadavru care încă mişcă. De aici şi rezistențele, obstrucţiile şi tergiversările.

Narat de Vladimir Tismăneanu, filmul documentar analizează soarta tuturor celor cărora comunismul le-a vrut binele cu sila. Document zguduitor, pelicula vorbește despre această stranie fericire, impresionantă cu atât mai mult cu cât sunt folosite doar imaginile oficiale ale propagandei comuniste. Paradele, discursurile, zâmbetele și aplauzele furtunoase pe care le vedem sunt ceea ce comunismul a vrut să fie văzut.

5.68

5.68/10 din 38 voturi

Filme similare

41 de comentarii la „Condamnați la fericire – Comunism în România”

 1. Cat de nashpa a fost nu-mi mai amintesc deoarece din punctul meu de vedere acum este de 1.000.000.000↑n

  mai rau! Suntem condusi de niste vanzatori de neam si tara, fara deosebire de „culoarea” politica. Tot ce am avut s-a dus pe apa sambetei, acum ne milogim la FMI care din cu aroganta de mai arunca o firmitura daca mai vindem ceva la amanet pe nimic! Jalnic neam!

  Răspunde
 2. Prostul asta are o limba de lemn! Pai asta n-a trait in comunism !
  Cine vorbeste ? Tismaneanu ?! Acum au plecat 3-4 milioane din tara. restul vor fi evacuati !

  Răspunde
 3.        Dragilor,asa cum a fost dar am trait mai bine ca si acum.Scoala era scoala si aveai un loc de munca dupa ce terminai ,mai primeai si cite un apartament dupa ceva vreme de la casatorie si medicina era medicina(dadeai si atunci dar cit si cum puteai nu ti se impunea) si nu mureai cu zile ca si acum. preturile erau tot asa ani de zile  nu se schimbau de 2 ori pe zi si multe altele.Oamenii nu isi luau lumea in cap sa-si caute de lucru –slugi–-in alte tari sa lase acasa copii,,parinti ,uitati de lume.Atunci intreb,,,ce este fericirea daca nu sa stai langa ai tai,cu familia,chiar daca nu ai icre negre si palate……………

  Răspunde
  • Bravo, bine zici, ce tare mult imi lipseste troaca in care stapanul turna mancarea…. ASA E, O DUCEAM EXACT CA NISTE ANIMALE IN TARC, HRANITE DE STAPAN…. Si nu aveai nicio responsabilitate asupra vietii personale, decideau alti pentru tine etc etc si bla bla bla. Ce e mai simplu si mai usor decat sa primesti si sa nu ai responsabilitati? Asa e, multe erau mai bune ca azi si multe erau mai rele ca azi. Dar toata lumea se prefacea, si societatea plutea pe apele minciunii sau ipocriziei… Si atunci ca si acum. smecherii se invarteau si ciupeau ceva de uinde puteau. Furau de la servici, de la stat adica…. Aruncau gunoaie peste tot fara jena, daca era undeva o coada erai strivit si impins, imbrancit, injurat de cei mai tari… Se mintea dupa un anumit tipic peste tot… Asta e atmosfera care iti lipseste? Am 62 de ani si am prins vremurile alea inca de cand erau rusii in tara, si prim ministru era Petru Groza (si ala un mare smecher si ipocrit, stia ca o sa fie reforma agrara, a vandut pamantul pe care-l avea taranilor din comuna lui, si morile – in satul Bacia langa Simeria, jud Hunedoara – si dupa un an i-a arestat ca erau chiaburi…). Si eu acum o duc mai rau ca inainte DAR NU AS VREA PENTRU NIMIC SA SCHIMB SOCIETATEA DE AZI PE CEA DE IERI. E greu dar castig cat merit si dupa cat muncesc. Chiar daca azi e plin de mizerie, e mizeria creata de noi si nimeni nu ne-a adus-o cu sila. Socialismul a fost o vreme mai reusit pentru ca a fost construit cu oamnei educati in vechea societate capitalista. Capitalismul de azi e mizerabil pentru ca e construit cu oameni educati in perioada comunista. Si nu mai zi de locuinte ca nu a fost chiar asa. In primul rand, statul a confiscat locuintele, deci era OBLIGAT sa dea locuinte, nu facea nimanui o favoare. Sa nu vorbim insa de conditiile din ele, mai ales din anii 50-60. Apoi dupa 1962 a inceput vanzarea de locuinte. Adica locuinta se cumpara, si o plateai din munca ta, nu ti-o dadea nimeni pe gratis. 905 erau asa iar 5-10% erau de fapt locuintele celor care se mutau in case cumparate de ei si ramaneau goale, erau un fel de locuinte sociale (e drept mai multe decat azi). Iar cu serviciul e la fel, statul a confiscat toate proprietatile si a natoinalizat intreprinderile – pai cum sa traiesti daca nu ti se da servici? Un om harnic si desptept, creativ, care ar fi adus bunastare familiei sale si comunitatii nu avea nmicio sansa ca nu putea incepe o afacere sau o meserie independenta. Nu era posibil nici bani sa ai prea multi caci practic nu se putea decat prin furt sau specula. Salariul era atat cat sa traiesti modest, la nivel mediu (care era altceva decat mediul de azi) dar sa nu ai posibilitatea de a acumula prea mult… Adica PLANIFICAT. Deci, un tarc bine organizat…

   Răspunde
  • Romanii isi luau lumea in cap si in perioada comunista. Fugeau peste hotare. E plina lumea de romanii si urmasii celor fugiti in perioada 1946-1989. Mai pune la socoteala si pe cei omorati pe granita.
   Mureai cu zile si atunci – salvarea nu a venit la bunicul meu pentru ca avea 73 de ani. Mureau cu zile femei care avortau – unele chiar daca avortau spontan, cu complicatii ulterioare. Mureau cu zile oamenii cu cancer. Mureau cu zile oamenii in spital. Iar in scoala… oho, sa fii copil de profesor sau „cineva” din Partid insemna note mari, automat. Cand crezi ca s-a inventat repartzarea elevilor la profesori in functie de meseria si posibilitati financiare? Cand crezi ca s-a inventat „fondul clasei” si „micile atentii”?

   Răspunde
 4. Ce sa spun acum traim bine rau!!…ca mai avem putin si ne impun obligatoriu sa donam organe  cu prima julitura pentru bastanii europei si or sa ne impuna sa facem economie la respirat si la basit ca sa nu ‘daunam/poluam’ planeta’. Au fost si lucruri rele atunci insa muuuuuuuult mai putine decat acum. Acum practic traim un regim dictatorial mult mai crunt decat in vremurile acelea . Asazisa democratie actuala nu este decat un alt regim ordinar mult mai totalitar si cu acte in regula promovata peste tot in lume de mai marii stapani iluminati.Mai rau ca acum chiar nu mai ai cui sa te plangi suntem condusi dinafara si nu mai avem niciun drept. In ziua de azi traim in propria tara precum o colonie de refugiatii prigonitii si exilati de catre etniile si minoritatile parvenite care au drepturi infinit mai mari decat noi.Ma picur pe ea de DEMOHOTIE ordinara ‘europiana’

  Răspunde
  • Si ce faci tu ca sa o duci mai bine? AI pus mana pe carte sa inveti o meserie noua? Stii limbi straine si sa conduci? Te-ai gandit sa iei m=niste pamant sa-l lucrezi? Sau munca nu-i de tine? Poate stai in crasma si te plangi ca nu-ti dau parintii destui bani de bere?

   Răspunde
 5. Documentarul nu menţionează
  una din cele mai mari crime comise de regimul comunist din ordinul
  lui Stalin – interzicerea bisericii greco-catolice cu aproape două
  milioane de credincioşi, arestarea mitropolitului şi a tuturor
  episcopilor şi confiscarea bunurilor deţinute de acest cult. Toţi
  episcopii au murit în închisoare cu excepţia episcopului
  Hossu care a murit la mînăstirea ortodoxă de la Căldăruşani
  unde era ţinut într-o chilie. Au fost arestaţi aproape toţi
  preoţii care au refuzat să-şi părăsească credinţa şi mulţi
  dintre aceştia au murit şi ei în închisori. Unii au
  fost duşi la canal unde aveau normă să spargă şase metri cubi de
  piatră şi apoi să o încarce în vagoane cu roabele în
  condiţiile în care primeau de mâncare o zeamă chioară.

  Trebuie spus că există o
  diferanţă în tratarea adversarilor politici. Dacă în
  perioada Dej se înscenau procese politice şi se „demascau
  crimele comise” de cei acuzaţi în peroada Ceauşescu erau
  condamnaţi pentru lucruri ce nu aveau legătură cu politica sau
  erau omorâţi prin accidente, iradieri, etc. Este cunoscut
  cazul ministrului Ilarie Munteanu, fost director al întreprinderii
  Mârşa; care chemat seara de acasă la primul-ministru
  Dăscălescu a fost găsit la câtva timp în faţa casei
  omorât. Acesta a fost omorât numai pentru că la o vizită
  făcută de Nicolaie şi Elena Ceauşescu la fabrica de automobile de
  la Craiova a îndrăznit să critice o indicaţie a tovarăşei.
  S-ar putea da multe exemple de acest fel.

  Pe plan extern lucrurile
  au mers bine în perioada Ceauşescu până când
  acesta în loc să menţină ca până atunci o politică
  moderată faţă de palestinieni şi să nu colaboreze cu ţările
  care sprijineau terorismul i-a sprinit făţiş.

  În încheiere
  aşi menţiona că nu cred că un alt conducător al statului român
  va mai fi primit în străinătate cu atâtea onoruri şi
  nici în ţară nu vor mai veni atâţia şefi de state.
  Avem peroada 1989-2012 şi vedem în ce izolare diplomatică
  suntem. 

  Răspunde
  • SI cine e de vina? Americanii? Rusii? Evreii? Osiaticii, kirghizii si tungusii? Vizgotii? ca mor de curiozitate… du-ti ideea pana la capat monser.

   Răspunde
 6. Numai ignorantii, prostii, infatuatii si tradatorii neamului, cei platiti de oligarhi pentru a prosti noile generatii, pot scrie asemenea prostii despre sistemul socialist, care desi a avut unele deficiente, remediabile in timp, este cel mai democratic sistem, in comparatie cu capitalismul occidental, bolnav de cancerul oligerhiei financiare, imposibil de insanatosit decat prin extinctie! Este opinia marilor specialisti in economie ca Roubini, Stiglitz, etc, nu a unor „neica nimeni” ca Tismaneanu, Patapievici si altii ca ei, defaimatori ai romanilor in general. Acesti obedienti nu sunt in stare macar sa faca o deosebire intre o doctrina politica si un sistem socioeconomic creat de un partid purtator al acelei doctrine. Obedienta lor este evidenta si prin faptul ca nu sunt in stare sa compare pe baza de indicatori economici si sociali diferentele substantiale dintre   „fericirea” poporului roman in socialism si in societatea capitalista de astazi! Ei vaita oprimarea unei minoritati rapace de catre comunisti pentru a garanta o viata mai buna majoritatii populatiei si slavesc oprimarea majoritatii populatiei in favoarea unui grup infim de oligarhi! 
  Vai de noi si de urmasii notrii cu astfel de intelectuali si formatori de opinie!

  Răspunde
  • Ti-e dor de limba de lemn? De sedintele de partid pentru a se minti reciproc? De „Aegerile” trucate in care PCR avea INTOTDEAUNA 98-99%? Orice dictatura poate face ce vrea cand inlatura concurenta politica. Si in Germania se zice ca era mai bine pe vremea ljui Hitler :-))) adica, pentru unii… Patapievici e un gunoi, de aocrd, dar e vorba de alt subiect… Nu te refula aici… Bravo, bine zici, ce tare mult imi lipseste troaca in care stapanul
   turna mancarea…. ASA E, O DUCEAM EXACT CA NISTE ANIMALE IN TARC,
   HRANITE DE STAPAN…. Si nu aveai nicio responsabilitate asupra vietii
   personale, decideau alti pentru tine etc etc si bla bla bla. Ce e mai
   simplu si mai usor decat sa primesti si sa nu ai responsabilitati? Asa
   e, multe erau mai bune ca azi si multe erau mai rele ca azi. Dar toata
   lumea se prefacea, si societatea plutea pe apele minciunii sau
   ipocriziei… Si atunci ca si acum. smecherii se invarteau si ciupeau
   ceva de uinde puteau. Furau de la servici, de la stat adica…. Aruncau
   gunoaie peste tot fara jena, daca era undeva o coada erai strivit si
   impins, imbrancit, injurat de cei mai tari… Se mintea dupa un anumit
   tipic peste tot… Asta e atmosfera care iti lipseste?
   Am 62 de ani si am prins vremurile alea inca de cand erau rusii in
   tara, si prim ministru era Petru Groza (si ala un mare smecher si
   ipocrit, stia ca o sa fie reforma agrara, a vandut pamantul pe care-l
   avea taranilor din comuna lui, si morile – in satul Bacia langa Simeria,
   jud Hunedoara – si dupa un an i-a arestat ca erau chiaburi…). Si eu
   acum o duc mai rau ca inainte DAR NU AS VREA PENTRU NIMIC SA SCHIMB
   SOCIETATEA DE AZI PE CEA DE IERI. E greu dar castig cat merit si dupa
   cat muncesc. Chiar daca azi e plin de mizerie, e mizeria creata de noi
   si nimeni nu ne-a adus-o cu sila. Socialismul a fost o vreme mai
   reusit pentru ca a fost construit cu oamnei educati in vechea societate
   capitalista. Capitalismul de azi e mizerabil pentru ca e construit cu
   oameni educati in perioada comunista. Si nu mai zi de locuinte ca nu a
   fost chiar asa. In primul rand, statul a confiscat locuintele, deci era
   OBLIGAT sa dea locuinte, nu facea nimanui o favoare. Sa nu vorbim insa
   de conditiile din ele, mai ales din anii 50-60. Apoi dupa 1962 a inceput
   vanzarea de locuinte. Adica locuinta se cumpara, si o plateai din munca
   ta, nu ti-o dadea nimeni pe gratis. 905 erau asa iar 5-10% erau de fapt
   locuintele celor care se mutau in case cumparate de ei si ramaneau
   goale, erau un fel de locuinte sociale (e drept mai multe decat azi).
   Iar cu serviciul e la fel, statul a confiscat toate proprietatile si a
   natoinalizat intreprinderile – pai cum sa traiesti daca nu ti se da
   servici? Un om harnic si desptept, creativ, care ar fi adus bunastare
   familiei sale si comunitatii nu avea nmicio sansa ca nu putea incepe o
   afacere sau o meserie independenta. Nu era posibil nici bani sa ai prea
   multi caci practic nu se putea decat prin furt sau specula. Salariul era
   atat cat sa traiesti modest, la nivel mediu (care era altceva decat
   mediul de azi) dar sa nu ai posibilitatea de a acumula prea mult…
   Adica PLANIFICAT. Deci, un tarc bine organizat…

   Răspunde
 7. daca azi ar veni la putere comunisti si iar baga la inchisoare pe toti politicieni de azi iar duce la canal la pe ,patriciu,hrebanciuc si pe toti cei care au furat cu ei ,cine iar plinge?
  crede cineva ca politicieni de atunci erau mai breji ca astia,eu cred ca nu si atunci cred ca si-au meritat locul.
  sa speram ca si cei de azi vor primi ce merita intr-o zi,fie ziua aceia cit mai aproape

  Răspunde
 8. Oare cand vom scapa de acest sinecurist? Si-a facut un film pe banii TVR? Filmul este partinitor, rezulta ca singurul cominternist evreu a fost Leonte Rautu, restul alogenilor care au impus stalinismul fiind maghiari, bulgari, ucrainieni sau polonezi.

  Răspunde
 9. bai.nu stiu ce sa mai zic..ai mei..adica noi am duso f bine pe timpu lu ceausescu…..la naiba…..munca aveai..salariu era salariu…casa aveai,te imbracai te duceai la petreceri,..cumparaturi si iti ramaneau si bani in casa…ce vreti mai mult de atat????nu aveau libertate de a vorbi???nu puteai sa iesi din romania???vedeai banane si portocale de 2 ori pe an?????acuma ce ati facut?aia ca l-au vrut mort…..libertate aveti….citrice sunt la toate colturile strazii numai ca nai bani sa le cumperi…nu mai aveti carne ulei si zahar la cartela…..e peste tot si tot de foame muriti..suntem liberi de a placa de acasa…defapt suntem obligati sa parsim casa,,parintii..copii si toti ceilalti..pentru ce????pentru o felie de paine care castigando iti rupi oasele si induri injuriile strainilor care te considera un muritor de foamne care vii la usa lor sa le ceri de munca….si asta pentru ce??????ati vrut democratie…..si democratia o sa ne bage in pamant……mai bine comunisti si cu de toate.decat democratie si muritori de foame…..

  Răspunde
  • eeei draga mea, ai uitat sa mai spui ca acum mai avem si pe dragusanca, cruduta,’buruiana’, sanziana si alte ‘orifice’ care isi etaleaza cracii goi prin reviste ,tabloide si pe sticla Tv-urilor ..da si-i mai avem si pe cocalaromaneloizii ;minune, vijelie ,gutza si alte antropoide care ne sfideaza la greu…Si sa nu uit si de justitia (bratul lung ‘a lu legea) care mai aresteasa si condamna cate o baba ca n-a platit la timp impozitul la casa sau factura la curent, in timp ce interlopii fac legea printre oameni.

   Răspunde
  • Asa este, oricine a trait si in comunism si in „democratie” si face o comparatie in mod obiectiv trebuie sa admita ca „inainte” era mai bine. Comunismul a avut pacatele lui (destule), dar, per ansamblu, era o societate mult mai echitabila, indiferent cat cacat mananca acum mercenari gen tismaneanu… Paradoxal este ca in ciuda faptului ca foarte multi romani cred ca era mai bine in socialism, nu apare nici o formatiune politica cu adevarat de stanga, care sa adune voturile acestui numeros electorat potential…

   Răspunde
  • Obervati ca cucoanba asta vorbeste detoate in afara de una: de MUNCA. CIne si cat muncea nu se vorbeste nicaieir. Si la ce caliatate… Si aia nu erau comunisti, era capitalism monopolist de stat. Adica o societate cu sclavi si fara concurenti penttru putere… COnfundati forma cu fondul. Cineva zice ca e deo=mocratie in romania si boii cred. Uite-te in jur sa vezi ce e, si gaseste-i apoi un nume potrivit. Asta nu e democratie – e democratura… cu cretini la toate nivelele. Hai ca m-am molipsit si eu si vorbesc prostii…

   Răspunde
 10. asa romani…sa stam sa ne vaitam ca pe vremea lu ceausescu era nuj cum..si ca in zilele noastra e nuj cum…cu alte cuv ca o ducem rau…pai..din cate vad in tara asta..romanu nu stie decat sa protesteze pe site-uri..dar sa iasa in strada nu…asta-i ROMANU.. ce naibaa!!

  Răspunde
 11. oricum am ajuns la concluzia ca intre comunism si democratia noastra corupta nu e nici o diferenta…in comunism nu aveai dreptu sa carai si sa te impotrivesti..si nu aveai dreptu la voturi…acum in democratie..ai dreptul la vot..sau alegeri…dar in anumite situatii si circumstante de multe ori..nu ai voie sa carai..de teama ca vei fi dat afara de la munca etc…deci asta e toata diferenta..parerea mea dupa cum decurge situatia din romania..

  Răspunde
  • IN socialism (nu mai zi comunism ca nu a fost comunism, asta e un bau-bau inventat ca sa tina lumea in frau) nu aveai de pilda nici dreptul de a crapa!

   Răspunde
 12. Tin minte cum ‘Basinescu’ a declarat intr-un interviu la TV spunand ;’Dragi romani luati austeritatea drept model de viata’,……adica abisnuiti-va cu saracia, foametea si cam orice fel de asuprire. Si fiti siguri ca asa gandesc toti actualii politicieni si oligarhi ,chiar si vecinul de vis-a-vis cu viloi de neam prost cu 3 etaje si masina fitzoasa.
  Cat despre comunism, totusi era o ordine si disciplina , toti calicii si nesatuii astia de averi si conducere erau tinuti in frau, o singura reclamatie la sediul de partid si erau toti pusi cu botu pe labe.Acum grandomanii sunt in stare sa treaca cu jeep-ul peste tine fara nici o jena doar pentru ca au un alt statut social si o imunitate(financiara).
  Si totusi singura solutia pentru iesirea din acest regim dictatorial mascat care se numeste democratia ar fi inca o revolta/revolutie a intregii populatii intr-atat incat sa depasim numeric efectivele de dulai/jandarmi si politisti care sunt trimisi mereu sa inabuse rabufnirile de nemultumire ale societatii

  Răspunde
  • Ca sa te revolti ai nevoie de un obiectiv. Impotriva cui sa te revolti si ce sa pui in loc? Asa,miroitic, poti sa te revolti si in gand:-)))

   Răspunde
  • Nu mai e cazul de iesit in strada, romanshii sunt deja satui de iesituri de-astea, de care au stiut ghesheftarii sa profite. DIN GROS!

   Singura solutie, dupa mintea mea, ESTE SA NU MAI IESIM DELOC!
   ABSOLUT DELOC!
   LA NICI UN VOT, LA NICI UN SPANAC DE „REFERENDUM”, care tot japitzelor astora de comunisti si de securisti reshapati le face jocul!

   APOI SA-I VEDEM PE UNDE MAI SCOT CAMASHA TOTI NENOROCITII CARE NE-AU MANCAT 20 DE ANI DE VIATA TOTAL DE-A-N BOULEA!
   CA NU MAI SUNTEM, SLAVA CERULUI, CHIAR SINGURI PE PAMANT!

   Răspunde
 13. Tismaneanu cea mai neinspirata alegere ca narator… Tatal acestuia a participat activ la instaurarea stalinismului in RO. Putina decenta d-le Tismameanu!!!!

  Răspunde
 14. vouă cel puțin nu vi s-a INTERZIS să scrieți și vorbiți în limba maternă, noi în Basarabia am fost alungați în siberia, doar dacă îndrăzneam să spunem că suntem români….

  Răspunde
 15. Hmm…comunismul a avut si parti bune si parti rele, per general este de condamnat dar nu asa cum face aprigul narator, fiul tovarasului Leonid Tisminetki. Si ca tema pt acasa sa meditam asupra perversitatii noului nostru sistem care elimina greseala facuta de comunism unde populatia era unita impotriva unui inamic comun cu libertatea de a ne claca unii pe altii in picioare in speranta ca vom ajunge sa consumam mai mult, iar adevaratul inamic este eliberat de presiunea maselor.

  Răspunde
 16. nu sunt de aceasi parere,desi sunt nascut in 89 si nu am avut legaturi cu acea lume dar ce e mai periculos este ca ne conduce tot acei comunisti pe care sa tot da vina care se dau democrati acum iar tara nu poate in felul asta din cauza vechilor obiceiuri si anume angajarile pe pile sau relatii si coruptia unui sitem precar nereactualizat la realitatile secolului xxi,eu cred ca Ceausescu a facut ceva pt tara asta si chiar a fost un mare patriot fiindca mai aveam putin si ramaneam fara datorii externe si puteam deveni o tara dezvoltata dar cum oamenii nu au inteles ca fara putin sacrificiu nu putem realiza ceva maret si ne am ales cu asa cunoscuta revolutie din 1989 care a fost defapt o rasturnare de guvern dar in acelasi timp o mascarada in care au murit oameni nevinovati pt nimic se pare ca e mai bine acum ca nu avem unde muncii trebuie sa plecam in alte tari sa gasim ceva de munca sa traim mai bine dar asta nu e o solutie,daca nu nevom implica cu adevarat sa schimbam ceva in tara asta,veti muri ca niste sclavi muncind pentru straini,o zi buna va doresc.

  Răspunde
 17. sa va fie rusine.Ceausescu a fost un mare Patriot Roman care si-a iubit tara mai mult ca orice .romanii erau priviti altfel de straini pe vremea lui ceausecu decat sunt acuma..daca nu era tradat si ucis acuma Romania era una din cele mai prospere tarii din europa.

  Răspunde

Lasă un comentariu