Dictatura lui Ion Antonescu

Dictatura lui Ion Antonescu, producţie a Vertical Film (1996), este o biografie a mareşalului Ion Antonescu, ilustrată cu imagini din Arhivele Naţionale de Film. Ion Antonescu s-a născut pe 2 iunie 1882 la Piteşti şi a deţinut, de-a lungul vieţii, funcţii importante în Armata română, dar şi în politică şi diplomaţie. În timpul Primului Război Mondial, Antonescu a fost şeful secţiei de operaţii a Marelui Cartier General al Armatei. Apoi, a ocupat funcţia de ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Război, şef al Marelui Stat Major şi ministru de Război.

Din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944, a ocupat funcţia de prim-ministrual României. El a decis intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei. S-a bazat pe promisiunile lui Hitler că teritoriile româneşti cedate în 1940, la presiunea Germaniei, vor fi retrocedate. După încheierea războiului, Antonescu a fost judecat de Tribunalul Poporului de la Bucureşti. La 17 mai 1946 a fost găsit vinovat de crime de război şi condamnat la moarte. A fost executat la închisoarea Jilava, la 1 iunie 1946.

Documentarul Dictatura lui Ion Antonescu are meritul de a risipi unele dintre neclaritățile și controversele născute din deciziile militare și politice ale omului care a condus destinele României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

7.84

7.84/10 din 61 voturi

Filme similare

47 de comentarii la „Dictatura lui Ion Antonescu”

 1. Nu pot sa vizionez Dictatura lui Ion Antonescu, dar retine-ti, acest OM originar din UDA Jud. Arges este unul din cei mai mari patriorti al acestui neam .Nu a suferit comunisti si in final cei ce vroiau a introduce comunismul in tara asta au reusit , nu rusii .Rusi doar au ras de noi .
  Cu stima,

  Răspunde
  • Atunci cand partidele politice erau in mare confuzie,cand ezitau sa-si asume raspunderea conducerii tarii-Ion Antonescu si-a asumat riscul puterii ..Toate aliantele Romaniei cazusera-nu exista alta cale de a evita comunismul de tip sovietic,decat alianta cu Germania.

   Răspunde
  • Mai Albert, unde se dictatura lui Ion Antonescu !? locatie de unde geniul tau pretinde ca a lipsit ? Daca vrei sa te documentezi asupra lui Ion Antonescu, iti recomand saiturile de pe internet. Asa vei afla ca departe de a fi Ion Antonescu a instituit o dictatura militara, promulgand legi rasiale si dispunand expulzari in masa, crime asupra populatiei evreiesti si tiganesti, progromuri impotriva tuturor evreilor si tiganilor indifferent daca erau copii, femei, batrani, barbate adulti. Toti erau incolonati in vagoane de Marfa si deportati in locuri unde erau ucisi cu sange rece. Pe acest criminal il numesti tu ? Problema ca nu a suferit comunismul nu tine deoarece pe vremea dictaturii antonesciene comunistii erau doar cativa si se aflau in lagarul de la Tg.Jiu, fiind aproape inexistenti. Amesteci cazul criminalului Ion Antonescu si introducerea comunismului de catre rusi in tara noastra, care este o alta chestiune petrecuta dupa razboi. Intorcandu-ma la statutul de asa cum te exprimi dta, te invit sa te documentezi (pe internet) pentru a afla ca acest aventurier care se credea uns de pronia cereasca sa conduca Romania, a fost de fapt un odios criminal de razboi, organizator al holocaustului idn Romania impotriva evreilor si tiganilor si ne-a bagat intr-un razboi care nu ne apartinea (vezi escapada armatei romane in stepa Calmuca, Odesa si Stalingrad) locuri in care au murit milioane de soldati romani in mod absolut inutil.

   Răspunde
   • spre deosebire de tine eu iti respect parerea chiar daca nu sunt de acord cu ea.Poate stii tu de ce nu este condamnat comunismul, in mod real, in Romania; daca nu stii iti spun eu: pentru ca tot ei si beizadelele lor conduc R si azi! Iar in propozitia mea eu nu am pomenit nimic de holocaust, tu ai pomenit! Si poate stii si cu cine au instaurat rusii comunismul in Romania, Daca nu stii pune mana si citeste!

    Răspunde
 2. Antonescu a fost un patriot cu inima mare,a iubit poporul Roman,a fost criticat si acuzat de Legionari care faceau ,crime si hotii in numele lui.Minciuni si neadevaruri spuse despre acest MARE PATRIOT..Antonescu..Am crezut comuistii ca asa am fost invatati,dar cartile interzise au spus adevarul..Tot respectul si admiratia pentru Antonescu..Oameni ca el nu se nac decat 1 la 1ooo.ooo.ooo de ani..A fost acuzat si omarat pentru ceva ce nu a fost vinovat,dar sant sigura a murit cu inima impacat ca nu a fost vinovat iar adevarul v-a iesi la iveala..Dumnezeu sa-l odihneasca in liniste..NUTI.

  Răspunde
  • Cu tot respectul,dar patriotul tau ion antonescu a iubit doar  un segment
   de oameni „imaculati” ca pe restul cei „coloratii” i-a trimis intr-un sejur la
   Ibiza (TRANSNISTRIA) cu bilet (one way !) Poporul Roman era un popor
   pestrit format din :Romani,etnici romani de etnie rroma,unguri,germani,etc…
   Opera  deportarilor etnicilor romani i-a apartinut intrutotul patriotului dvs,
   ion antonenscu. Tine mine colegule: Legioanarii in frunte cu maresalul
   antonescu i-a cerut ajutorul lui hitler pentru a recupera teritoriile luate
   de bolsevici rusi,nu condamn bunele lui intentii de a reintregi Romania,
   dar nu era necesar Genocidul si Deportarile propriilor cetateni in Transnistria.
   Deportarile etnicilor rromi s-au facut pe famili,asta include si copii minori…
   in urma deportarilor in conditi inumane,au pierit peste 6700 de copiii minori.
   Este deajuns pentru a fi adus in fata plutonului d eexecutie ion antonescu si
   punct. Intr-adevar,pamenii ca el (criminal),se nasc 1 la 1.000.000.
   D-zeu sa-i odihneasca in pace pe toti care acest razboi i-au adus la portile
   iadului !
   Eroi sunt cei care salveaza vieti,nu cel care le ia…
   Sanatate!

   Răspunde
   • Cunosti tot atata istorie cat cunosc eu rachetele cosmice.
    Incerci sa denaturezi adevarul si sa intinezi memoria unui mare patriot.
    Acum am avea nevoie de un comandant ca el

    Răspunde
    • Cum sa cunosti istorie cand profesorii tai de istorie nu ti-au predat la scoala
     acele doua capitole rusinoase din istoria romaniei: sclavia rromilor si celebrele
     deportari ale lui ion antonescu…?
     Daca Romania ar avea nevoie de un comandant antisemit,xenofob,sovin,precum ion antonescu,inseamna ca planeta ar avea nevoie de un mare OM ca STALIN sa dizolve nazisti si fascistii!
     Apologia cultului fascist si nazist sunt interzise in tarile democratice.
     Daca un criminal precum ion antonescu care a omorit peste 200.000 de oameni este un mare erou,inseamna ca stalin care a omorit peste 20.de milioane de oameni,este super erou. Crimele sunt crime.indiferent de mobilul
     lor si trebuiesc condamnate indiferent de statutul social sau politic pe care
     il detine persoana in cauza.

     Jenant!

     Răspunde
     • bati campii rau cu 200.000, lasa-ne cu teoriile holocaustice care schimba cifrele de la an la an, m-am lamurit, esti evreu 100%,

     • Nu stelian, tu bati campii.Antonescu a fost un mare criminal, a omorat oameni nevinovati, prin urmare este o rusine pentru neamul romanesc. Si mi-e rusine ca roman ca fac parte din aceeasi natiune cu oameni ca tine, niste ucigasi care veti fi gata la un nou razboi, ca din ‘marea voastra dragoste pentru tara’, sa omarati fara discriminare femei si copii pentru simpla vina ca fac parte din alt neam decat al nostru.

     • Dragi iudei si tigani, ce doriti sa ingenunchiati un neam intreg prin falsificarea istoriei si culpabilizarea eroilor neamului, este bine sa stiti ca in timp ce unii dintre inaintasii vostri erau trimisi la munca fortata, alte cateva milioane de romani ( printre care si doi bunici de-ai mei ) mureau pe front pentru a-si reintregi si apara tara! neamurile voastre au fost obligate sa munceasca, unii dintre ei pentru prima oara in viata lor mizerabila, dar toti romanii apti de lupta au mers la razboi si au murit pentru intregirea si apararea patriei care v-a hranit si v-a protejat de lagarele mortii! Initial iudeii i-au ridicat statuie lui Antonescu, in nou-formatul Israel, la acea vreme. Intre timp s-au razgandit, si l-au declarat pe Antonescu criminal de razboi, ca e mai bine sa se foloseasca de drama holocaustului pentru un nou gheseft. Si evreii si tiganii au primit si mai primesc inca uriase despagubiri ( doar unele meritate – si e normal sa se dea despagubiri acolo unde s-a facut o nedreptate ), in timp ce sute de mii de familii de romani au ramas fara sprijin si sub ocupatie bolsevica. Voi ati fost protejati si sunteti protejati, in timp ce romanii sunt adevaratele victime ale acelei drame.

    • Esti fascistoid,sau nazistoid,Tedi-k1? Banuind ca sunt de etnie rroma,gandesti antisemit precum idolii tai (ion antonescu si hitler). Apropos,genocidul se
     pedepseste cu moartea,nu cu o amenda contraventionala. Invata ce conotatie are genodicul si apoi sa iti dai cu parerea….
     Mai invata,taran opincar ce esti!!!

     Răspunde
   • Din pacate au murit prea putini…tigani-nu o mai dati cu rromii ca tot tigani sunt.
    Nu sunt rasist ,dar in momentul in care o etnie nu se integreaza si nu adopta valorile unei societati nu are nici o scuza.
    Si din pacate tiganii( sa ma ierte tiganii care fac exceptie de la cele de mai sus) nu se integreaza ,ba ne mai fac si de rusine.

    Răspunde
    • -ule, te contrazici afirmand ca nu esti rasist dat din asertiunile tale urmatoare te raliezi ideii de lichidare fizica a tiganilor. Ba inca iti mai ceri si scuze de la aceeiasi tigani ! Nu vezi ca esti idiot ? Daca traiai in Germania lui Hitler pe vremea dictaturii acestuia précis ca te euthanasia pentru lipsa ta de coerenta in afirmatii considerandu-te nebun deci nefolositor societatii.

     Răspunde
  •  Cum poti sa afirmi ca legionarii au fost criminali si hoti!..pune si invata istorie si apoi da-ti cu parerea !!!….Corneliu Zelea Codreanu adica Capitanul ,a fost unul din cei mai mari patrioti pe care i-a dat pamantul romanesc!
   Ci
   tez:Ion Antonescu”Cu toate galoanele mele,eu strig:Traiasca Capitanul !”

   Răspunde
  • Criminalul de razboi Ion Antonescu trebuia spanzurat la Nuremberg nu impuscat la Jilava deoarece a ordonat efectuarea de crime in masa a populatiei civila (holocaust) si a tarat Romania in razboi dupa eliberarea Basarabiei de rusi. Ce am cautat noi romanii la Odesa si Stalingrad unde au fost trimisi sa moara sute de mii de soldati romani ?! Nu-mi explic cine si ce precum si in ce scop ti-a fost spalat bruma de creier pe care o ai pentru a sustine astfel de ineptii despre criminalul Ion Antonescu !? Trateaza-te baiete de schizofrenie si documentezate din surse reale despre dictatura fascista antonesciana nu din scrierile unor exaltati stupizi si mincinosi.

   Răspunde
 3. Tot respectul pentru cei care au facut aprecierile anterioare,intradevar ION ANTONESCU a fost un politician mediocru (citez unii mari istorci) dar un mare strateg militar(respectat si apreciat chiar de Hitler) si un mare patriot.Dumnezeu il va aseza acolo unde merita,i sa luat vita ,deci pacatele lui vor fi luate de cei care au dispus acesta ,ca viata Dumnezeu ti-o da si tot el ti-o retrage, nimeni altcineva nu are acest drept.

  Răspunde
 4. O singura intrebare? De ce a trecut Nistrul si a dus la moarte mii de romani la Cotu Donului? Ce cauta acolo?
  Pentru asta am platit 20 de ani pagube de razboi si mii de familii au ramas fara tata!
  Mindria nu este egala cu inteligenta!

  Răspunde
  • Ai perfecta dreptate iar eu adaug si intoducerea politicii de segregatie a raselor si strainilor, organizand progromuri soldate cu crime in masa comitand un adevarat holocaust cu sute de mii de victime, copii, femei, batrani barbate. Pentru toate astea Ion Antonescu se inscrie in panoplia criminalilor de razboi ostracizati de toata lumea civilizata.

   Răspunde
 5. din cauza politicii de curva dusa de antonescu,Romania a pierdut basarabia si bucovina.
  mii de romani au murit in luptele injuste duse de acest megaloman.
  datorita acestui criminal de razboi, Romania a platit pagube de razboi 20 de ani Rusiei.
  Alianta sa cu germania nazista,a pus romania intr-o lumina nefavorabila pana in zilele noastre.
  „colaboratorii” sai cei mai buni au fost o haita de fundamentalisti ortodoxi:legionarii.
  nu mai faceti din antonescu un patriot pentru ca nu este asa,locul sau in istorie aste al unui asasin,colaborator al nazistilor si cel ce a facut holocaustul impotriva evreilor.

  Răspunde
  • Tu esti mai prost decat Basescu. Vai mama ta de comunist inchistat si invatat ce e bine si ce e rau la orele de socialism stiintific sau la orele de educatie fizica, atunci cand nu venea profesorul. Din cauza „gandirii” unora ca tine suntem in situatia de azi. Mars!

   Răspunde
  • scuze de expresie dar esti prea ” prost” frate…..Daca nu pierdeau nemtii razboiul alta era viata noastra , daca ramanea Antonescu conducator , altul era traiul nostru…..numai niste comunisti ca tine au dus tara unde este acum…..niste rusi imputiti….idioti , cu colhozurile lor si ceapeurile imputie care au facut din oameni niste sclavi

   Răspunde
  • Si uite asa, din cauza unor idioti ca tine si bineinteles fara de neam si tara, oameni normali devin rasisti! As fi curios cati ani ai si de ce natie esti?

   Răspunde
 6. Militarii,in general,niciodata n-au fost buni in politica pentru ca au o educatie si principii incompatibile cu ale politicienilor,poate si Antonescu a patimit din aceasta cauza.Dar sa recunoastem ca a fost un om de onoare,mare strateg militar ,patriot ,cinstit ,ferm,loial ca partener de coalitie si o personalitate a neamului cu care Romania se va mandri.

  Răspunde
 7. Vreau sa las aici un mesaj pentru toti care isi dau cu parerea si care nu cunosc istoria si pe Antonescu.

  1 Daca iti intra un hot in curte nu fugi si pe strada dupa el sa il bati bine sa nu se mai intoarca(Basarabia si Bucovina)?

  2 De loialitate, onoare respectul angajamentelor, nu ati auzit? Oameni fara onoare!

  3 Tiganii au facut ravagii in spatele frontului, in Romania au furat, au ucis, au atacat casele vaduvelor si a femeilor a caror barbati erau pe front si asa mai departe.

  4 Antonescu niciodata nu a deportat oameni in lagare de exterminare ci doar de munca!!!!!!!!

  5 Antonescu nu a deportat evrei din ROMANIA!!!!

  6 In Basarabia au fost adusi evrei ca sa inlocuiasca popoulatia bastinasa deportata in lagare in siberia si caucaz, acesti evrei nici macar nu stiau si citez din Antonescu”o boaba romaneste”, cum sa nu ii excluzi de acolo pe evreii acestia?!!! Ei au aruncat peste ARMATA Romana in 1940 la retragerea din basarabia continutul oalelor de noapte si asa mai departe, daca nu cunoasteti evenimentele va rog nu mai comentati, din suflet va rog!!!!!!!!!!!!!!

  7 Evreii au declarat sute de mii de evrei au declarat ca refugiindu-se in Romania au scapat cu viata datorita lui Ion Antonecu si si pentru acest lucru a fost declarat NEVINOVAT la tribunalul de la Nuremberg!!!!

  8 Va recomand o carte despre Ion Antonescu: ”Ion Antonescu si garda de fier”, in aceasta carte o sa puteti citii documente oficiale si statistici oficiale de la acea vreme si o sa vedeti cat rau si cine a facut rau evreilor!!!->Legionarii! Inca ceva! Ion Antonescu a luat oficial apararea evreilor exista documente in acea carte in acest sens, documente oficiale! Cartea a aparut sub indrumarea marelui om de litere Duiliu Zamfirescu. Cartea nu musca, nu arde, este bine sa se puna mana pe ea si sa nu se mai comenteze aiurea!!! Il citez din memorie pe Ion ANTONESCU ”Daca am murit pentru ceva… am murit pentru Basarabia si Bucovina si daca as mai incepe o data as lua-o de la capat ”

  9 Indiscutabil pe front s-au facut greseli in special din partea lui Paulus, deoarece stia situatia trupelor Romane si nu a facut nimic, in special la Stalingrad(cine cunoaste, stie despre ce vorbesc) Plus unele greseli din partea unor generali Romani care cunosteau situatia si nu au facut nimic deoarece nu il simpatizau pe Ion Antonescu, din aceasta cauza s-au pierdut o gramada de vieti.

  10. Maresalul Eric von Manstein in cartea sa Last Victory a spus clar ca romanii au fost cei mai loiali si curajosi aliati ai nemtilor! Nu uitati ca la stalingrat unitati intregi de italieni si unguri s-au predat fara sa traga un glont!!!

  Lista cu argumente ar putea continua cu actiunile de bineface a lui Ion Antonescu, constructia satelor intregi dupa cutremurul din 1940 si asa mai departe… Va mai recomand o carte:Maresalul Ion Antonescu, scrisa de Petre Turlea

  Dumnezeu sa ajute lumea intreaga si poporul ROMAN! Doamne ajuta!

  Răspunde
 8. Antonescu a ales alianta cu nemtii deoarece englezii si americanii nu au vrut sa ajute Romania,i sa spus sa se inteleaga cu rusii.el a refuzat,a spus”voi imi cereti sa fac ceea ce a facut Italia,a intrat pe continent la un brat cu englezii la un brat cu americanii,eu nu pot intra in Europa la brat cu comunismul.puneti mana si mai cititi cate o carte despre Antonescu si nu mai vorbiti doar ca sa va aflati in treaba.pupati in c*r pe comunisti incontinuare ca inca ne mai conduc si ne merge bine.Antonescu a fost condamnat la moarte de comunisti

  carte pe care v-o recomand:Gheorghe Buzatu-Maresalul Antonescu

  Răspunde
 9. cel mai mare si mai patriot dintre romani si noi l-am impuscat ca un nem de misei si de lasi ce suntem.
  mi-e rusine de neamul asta de tradatori si de hoti pe care-l huleste toata europa pe buna dreptate!!!

  Răspunde
   • Mai idiotule, nu ai vazut filmul executiei maresalului Ion Antonescu ?! De unde ai scos-o si p`asta ca ? Criminalul odios a stat ca prizonier la rusi timp de doi ani apoi rusii ni l-a restituit pentru a fi judecat ceea ce s-a si intamplat. Mai bine trebuia judecat la Nuremberg pentru ca atunci nu se bucura de favoarea de a fi ciuruit de gloante si ar fi sfarsit in streang asa cum merita. Mai spui si idiotenia ca asertiunile tale schizofrenice sa fie spuse copiilor deci geeratiilor viitoare. Esti un adevarat dusman al adevarului istoric cand faci astfel de afirmatii si indemnuri pentru care ar trebui sa te trimita la puscarie.

    Răspunde
 10. Cautati pe youtube „Istoria Romaniei partea 15 – Holocaust” ca sa vedeti minciunile propagandei anti-romanesti demascate.

  Răspunde
 11. n-are niciun sens sa mai vorbim despre holocaustul ‘realizat’ de maresal. De exemplu, in cazul progromului de la Iasi sau gasit in locul specificat de hartile realizate urme de copite, deci nu de oameni. Si de aceea e o minciuna evreiasca direct din Israel Mossad. Antonescu nu doar a fost un mare patriot, ci si un erou.

  Răspunde
  • Maresalul Ion Antonescu a fost un criminal odios, l-a imitat pe Hitler radicand segregatia rasiala la politica de stat si nu a ezitat sa masacreze sute de mii de evrei si tigani, in majoritate copii, femei si batrani. Dle Sebi, cred ca esti, fie un idiot care neaga fapte reale petrecute in Romania la porunca lui Ion Antonescu, respectiv omorurile in masa a evreilor si tiganilor, fie esti un imbecil needucat, neinstruit si necivilizat al carui rationament mental se reduce la ura viscerala impotriva ca tot ce nu este roman, in principal evreu, figan etc.
   tin sa precizez ca personal si generatiile mele anterioare sunt crestin ortodox, nu am nici un strain in arborele meu genealogic, deci nu pot fi suspectat ca as fi evreu, tigan sau un venetic care uraste Romania tara mea. Tocmai pentru ca imi iubesc tara documentandu-ma am aflat ca acel sinistru Ion Antonescu, pe langa ca a tarat tara intr-un razboi devastator pentru noi romanii si-a arogat dreptul de viata si moarte a sute de mii de oameni sarmani, manati ca vitele la abator spre moarte violenta. Cum poate mintea ta de om primitiv sa afirme ca acel asasin a fost un ?! Democratie inseamna si dreptul la opinie al cetateanului. Tu insa, nu exprimi o opinie personala ci un crez al fascismului demascat si combatut de toate statele civilizate ale lumii. Cred ca mintea ta de cretin mai poate fi recuperata daca, cu buna intentie te vei documenta temeinic si vei constata ce personaj odios a fost Ion Antonescu.

   Răspunde
   • Ho!Ho!Ho!,cu epitetle,Toti care ati comentat,sunteti partasi la toate crimele si dezastrul de dupa razboi!lAsati evreii in pace,ei conuc lumea e2000 e ai,uiati-vanumai la cate premii Nobrl au luat.Si nunuitatti a pana si Papa Ioam Paul al doielr a spus ca sunt ,,un popor ales!”

    Răspunde

Lasă un comentariu