Arhitectura și puterea

Arhitectura și puterea este o istorie a Bucureștiului văzută prin prisma arhitecturii totalitare. Filmul explorează teoria că puterea își trădează întotdeauna intențiile prin arhitectură. Dupa 50 de ani de comunism, adevărul asupra acestei epoci ramâne încă ascuns. Arhitectura este una dintre cele mai limpezi expresii ale ideologiei în numele căreia a fost ridicată.

În timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu, distrugerea a atins apogeul. Locul istoriei și al memoriei distruse a fost luat de arhitectura neostalinistă, gigantescă, la scara Coreii de Nord. Acest fapt a umilit întreg orașul, cunoscut altadată ca „micul Paris”.

Casa Poporului este filmată atât în interior, cât și din elicopter, pentru a pune în valoare această disproporție. Arhitectura și puterea încearcă sa explice fenomenul de pătrundere a ideologiei în arhitectură. Nu este vorba despre vinovății sau vinovați, ci de cladiri oficiale și de timpul lor. (Sursa)

8.20

Nota: 8.20/10 din 5 voturi

Alte filme interesante

Enron: Adevărații „băieți deștepți”

2005
8.5

Filmul disecă ascensiunea și prăbușirea catastrofală a gigantului energetic american Enron, urmare a lăcomiei scăpate de sub control.

Pânza de păianjen: Al doilea imperiu al Marii Britanii

2017
9.5

Pânza de păianjen: Al doilea imperiu al Marii Britanii arată cum s-a transformat Anglia dintr-o putere colonială într-o putere financiară globală.

Pânza de păianjen: Al doilea imperiu al Marii Britanii

Va veni o zi (film interzis în România)

1985
9.14

„Va veni o zi” a fost realizat la solicitarea unui combinat avicol din județul Bacău, în România anului 1985. A fost interzis imediat de cenzura comunistă.

Colapsul economic al Argentinei

Colapsul economic al Argentinei este un film documentar despre rolul fundamental jucat de politicieni în ruinarea țării. Paralele București-Buenos Aires.

colapsul economic al argentinei
  • Ce ușor sa critici munca si gandirea altora, mai ales inaintași. Vedem cu toții ca acum se fac construcții ce nu vor intra cu aprecieri elogioase in istoria arhitecturii romanesti . Nu vreau sa fac apologia comunismului dar se pare ca acum „ nu suntem in stare sa văruim ce s-a construiot atunci„.

  • Şi acum ce avem, boss? Case „moka”, la alegere, avem locuri de muncă, avem respectul şi remuneraţia potrivite muncii noastre? NU, NU sunt „o babă” comunistă, nici nostalgică… dar, pentru mine, totul s-a schimbat în rău! A fost rău, nu zic, dar acum e cumplit de rău! Cei care au condus această ţară după uciderea soţilor Ceauşescu, care nu au gândit şi acţionat spre binele ţării şi al oamenilor ei, să îşi poarte păcatul de moarte, atât ei, cât şi urmaşii, urmaşii urmaşilor, urmaşilor… etc. lor! RUŞINE LOR, celor care ne-au adus aici! Ceauşescu nu afost mai tiran, mai netrebnic, mai nenorocit decât sunt cei de după el!!! Aşa să le ajute Dumnezeu: toţi care au jecmănit, furat, nenorocit, mutilat, oropsit ţara noastră, să îşi poarte blestemul generaţii de-a rândul! Aşa să le ajute Dumnezeu!

  • >