Va veni o zi (film interzis în România)

Titlu original: Într-o zi ca oricare alta

Documentarul Va veni o zi a fost realizat la solicitarea unui combinat avicol din județul Bacău, în România comunistă a anului 1985. Cu titlul inițial Într-o zi ca oricare alta, filmul a fost redenumit în 1990. Viziunea distopică a regizorului Copel Moscu asupra unei lumi segregate în funcție de gen, în care puii femele sunt crescuți strict pentru reproducere, în vreme ce masculii sunt fie transformați în făină de oase imediat după naștere, fie sacrificați la maturitate pentru consumul populației, e cu atât mai acută la mijlocul anilor ’80, când statul național-comunist pare a se fi permanentizat în România.

Experiența zilnică a absurdului şi violenței politice a sistemului traversează întreaga producție documentară a lui Copel Moscu, dar atinge punctul culminant în Va veni o zi. Insistența camerei de filmat asupra strălucirii ouălor crescute în incubatoarele combinatului, precum şi fragmentele de interviu decupate magistral din declarațiile făcute de personalul instituţiei (vezi referințele la „comportamentul social al curcii” şi la necesitatea unui conducător capabil să indice comunității de curci „direcția corectă”) invită analogia cu societatea românească a momentului, aflată în umbra decretului 770/1968, care criminalizase contracepția, împingând femeile pe drumul maternității obligatorii.

Paralela dintre creșterea puilor de pasăre şi a puilor de om conduce la o meditație gravă despre condiția umană. Potențialul exploziv al filmului lui Moscu va necesita un set de măsuri speciale în studio, cu complicitatea conducerii: editoarea filmului original va realiza din materialul căzut la montaj un al doilea film, cu același titlu, dar fără contribuția regizorului. Filmul va fi prezentat comisiei ideologice şi va fi aprobat fără modificări. Versiunea originală va fi păstrată până în 1990, când va fi prezentată public.

În 2005, când regizorul Florin Iepan va realiza Decrețeii, documentar de lung-metraj despre experiența tragică a comunismului trăită de femeile României, va include în film câteva secvențe emblematice din filmul lui Copel Moscu. (Sursa)

9.10

9.10/10 din 20 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Va veni o zi (film interzis în România)”

  1. asa si? E mai bine cu avorturile? Dar cu sexul pe toate gardurile?! Ca astea nu se mai demonizeaza atata in contextul actual! nasterea de copii, in schimb, vai dom.le, e criminala de-a dreptul.

    Răspunde

Lasă un comentariu