97% posedat de bănci

Titlu original: 97% Owned

Documentarul 97% posedat încearcă să răspundă la 3 întrebări fundamentale: Ce sunt banii? Cum sunt creați? De ce suntem datori vânduți băncilor? O serie de evenimente economice din ultimii ani, precum scăderea aparent inexplicabilă a prețului petrolului, sancțiunile impuse Rusiei, care afectează într-o mare măsură Europa, și decizia luată de Banca Centrală Elvețiană de a decupla francul elvețian de euro prefigurează o nouă criză economică, anunțată deja de mai mulți specialiști financiari.

În acest context, măsuri disperate, precum cea a Băncii Centrale Europene – de a tipări și arunca pe piață gigantica sumă de 1.300 de miliarde de euro -, nu pot decât să îi provoace celui care muncește zi de zi să obțină venituri pentru hrana, îngrijirea și prosperitatea propriei familii niște întrebări logice, precum: Ce sunt, de fapt, banii? Cum sunt creați și de către cine? De ce există atâția oameni datornici și de ce este „normal” ca băncile să prospere de pe seama lor? De ce oamenii trebuie să muncească întreaga viață ca niște sclavi pentru niște sume derizorii, în timp ce bancherii pot dispune de sume exorbitante, pe care le materializează din vârful pixului sau din taste? Nu cumva este ceva viciat în acest sistem care pune în pericol libertatea și viața oamenilor ce își doresc o viață un pic mai bună?

Filmul documentar 97% posedat reprezintă un studiu fundamental despre sistemul financiar și economic. E unul dintre puținele documentare care abordează problema și modul de funcționare a băncilor centrale și a procesului de creare a banilor. Atât timp cât banii dirijează orice activitate din lume, e absolut necesar să le înțelegem natura. Totuși, întrebările aparent simple sunt evitate, întrebări precum: Care e originea banilor? Cine îi creează? Cine decide modul de folosire a acestora? Și ce valoare au aceste întrebări pentru milioanele de oameni care au de suferit în cazul în care sistemul monetar intră în colaps?

7.97

7.97/10 din 29 voturi

Filme similare

2 comentarii la „97% posedat de bănci”

Lasă un comentariu