Salina Turda – 13,5 milioane de ani de istorie

Documentarul prezintă istoria fascinantă a unuia dintre cele mai importante obiective turistice din România: Salina Turda, din județul Cluj. Salina Turda s-a format în urmă cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă şi sub un climat tropical. Stratul de sare, cu o grosime de 400 de metri, se întinde peste tot în subsolul Transilvaniei.

Primele dovezi ale exploatării salinei datează din perioada preromană şi se întind până în epoca modernă. În 1932, activitatea de extracţie a fost sistată, din cauza dotărilor precare şi a randamentului scăzut. Apoi, până în 1992, salina a stat închisă, fiind apoi redeschisă în scop turistic.

Aici pot fi văzute fostele mine Iosif, Tereza şi Rudolf, dar şi utilajele medievale bine conservate în mină, unice în Europa, precum fierăria, crivaciul şi moara de sare. Pot fi admirate, de asemenea, altarul cioplit în peretele de sare şi „Scara bogaţilor”, o scară lucrată filigranat în lemn.

În 2009, Salina Turda a fost reamenajată, cu fonduri de 6 milioane de euro. Acum este dotată cu săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport şi o roată panoramică, de unde pot fi admirate stalactitele de sare. În salină mai există un lac cu soluţie salină suprasaturată.

7.88

7.88/10 din 48 voturi

Filme similare

5 comentarii la „Salina Turda – 13,5 milioane de ani de istorie”

  1. Cel mai complex si mai amplu documentar despre Salina Turda, vazut de mine.De altfel nu stiu un altul.Frumos! Felicitari realizatorilor !
    Superba Salina Turda, superbe imprejurimi are Turda!

    Răspunde
      • Dan,probabil, se referea la vechimea sarii…intradevar comentatorul (nu cred ca intentionat-nu vad de ce) a gresit pronuntand, pentru vechimea sarii, „barremian” in loc de „badenian”.Este o diferenta de vre-o 100 de milioane de ani!

        Răspunde
  2. Vechimea Salinei din Turda este apreciata eronat (intentionat) cu un scop. Salina nu are o asemenea vechime. Sant minciuni……….

    Răspunde
  3. salina ok. problema e daca e folosita medical contra astmului.
    Se poate face la suprafata un tunel de plimbare cu vapori de apa sarata ca on Germ unde se numeste Gradier. E mai bine pt ca nu trebue coborat si nu e atat ďe rece. Pot da foto !brudar

    Răspunde

Lasă un comentariu