Porțile de Fier

Privind apele învolburate ale Dunării, este ușor de înțeles fascinația pentru cel mai spectaculos fluviu al Europei. De-a lungul timpului au existat încercări de a-i supune forța. Ridicarea hidrocentralei de la Porţile de Fier I a constituit cel mai ambițios proiect de exploatare a potențialului hidroenergetic al Dunării, de îmbunatățire a navigației şi de control al inundațiilor.

Discuţiile referitoare la construirea Hidrocentralei Porţile de Fier I s-au purtat încă din 1955. Statul român a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito, iar la 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej şi Iosif Broz Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Porţile de Fier I.

Ideea amenajării potențialului hidroenergetic pe Dunăre a aparținut unui român încă din anul 1922. Este vorba de hidroenergeticianul Dorin Pavel, român născut în zona Sebeşului, care a îndrăgit foarte mult ideea amenajării unei hidrocentrale pe Dunăre şi a plecat să studieze la Zurich. După ce a absolvit Politehnica la Zurich, revenind în ţară, ani în şir şi-a petrecut concediul pe malurile Dunării şi a întocmit trei scheme de amenajare.

De una dintre ele s-a ținut cont atunci când în 1955 Gheorghe Gheorghiu Dej i-a prezentat liderului Iosif Broz Tito această idee. Avea să fie cel mai ambițios proiect de exploatare a potențialului hidroenergetic al Dunării și prima colaborare transfrontalieră dintre România şi Iugoslavia. (Sursa)

9.43

Nota: 9.43/10 din 14 voturi

Filme similare

  • Adrian Cristian Chiorean spune:

    intradevar o mare realizare a Romaniei

  • Gheorghe Marchis spune:

    ADMIRABILA realizare cinematografica a unei investitii spectaculoase, dar de o eficienta indiscutabila, cu solutii tehnice gandite si puse in practica exclusivde capacitati ale Romaniei! Regret ca nu apare in generic si lista persoanelor juridice si desigur, ale unor ingineri remarcabili, CARE AU GANDIT SI INTOCMIT INTREAGA DOCUMENTATIE tehnico economica si de executie.

  • >