În nordul Indiei trăiește un popor nomad alcătuit din dansatori și muzicanți. Numele lor – Kalbelia – înseamnă „cei care iubesc șerpii”. Sunt cel mai emblematic trib al țiganilor din Rajasthan. Realizatorul documentarului, Raphael Treza, muzician și cineast, a petrecut trei luni cu țiganii din Rajasthan, pentru a documenta modul de viață al acestei comunități enigmatice.
În trecut, Kalbelia se mutau frecvent dintr-un loc în altul. Ocupația lor tradițională este prinderea șerpilor și comercializarea veninului de șarpe. În zilele noastre, cresc șerpi, câini, găini, cai, măgari, porci și capre. Cum șarpele se află în centrul culturii lor, mișcările de dans și simbolurile de pe costumele comunității amintesc adeseori de această reptilă.
În mod tradițional, bărbații Kalbelia duceau cobre în coșuri de trestie din ușă în ușă prin sate, în timp ce femeile lor cântau, dansau și cereau de pomană. Aceștia venerează și astăzi cobra și pledează pentru protejarea acestei reptile. În sate, dacă un șarpe intra din greșeală într-o casă, era chemat un țigan Kalbelia să prindă animalul și să îl scoată afară fără să-l omoare.
Kalbelia sunt hinduși și practică cultul șerpilor; se închină la Naga (ființe divine jumătate om, jumătate șarpe) și la Manasa (zeița șerpilor), iar ziua lor sfântă este Naga Panchami.
Țiganii Kalbelia au tradiții diferite de cele ale majorității hindușilor. Bărbații Kalbelia poartă Apadravya (un piercing în penis). Kalbelia își îngroapă morții, în loc să îi incinereze (așa cum se întâmplă în cazul hindușilor din restul Indiei).
La căsătorie, mirele trebuie să plătească tatălui miresei un preț pentru mireasă, iar tatăl mirelui trebuie să plătească pentru nuntă.
f. interesant
Mi-a plăcut. O lecție de viața cu privire la rădăcinile conaționalilor noștri.