Religulous – Religia idioată

Titlu original: Religulous

Religulous (Religia idioată) este un film documentar ieșit din comun, care încearcă să explice principalele dogme și idioțenii ale celor trei religii monoteiste principale: creștinismul, iudaismul și islamul. Bill Maher îi intervievează pe unii dintre cei mai ciudați credincioși din toate religiile. Musulmani, evrei și creștini de multe feluri se perindă prin fața ochilor săi neîncrezători.

Maher vizitează un muzeu creaționist din Kentucky, SUA, care arată că dinozaurii și oamenii au conviețuit în aceeași perioadă, acum 5000 de ani. Vorbește cu camionagiii de la Capela Camionagiilor (pe care este afișat semnul „Isus te iubește”). Vizitează un parc tematic, Ținutul Sfânt, din Florida. Vorbește cu un rabin ce face parte dintre cei ce neagă Holocaustul. Discută cu un muzician musulman ce promovează ura față de evrei. Maher găsește cei mai neobișnuiți credincioși și întâlnește  un sceptic tocmai în persoana unui preot de la Vatican.

Religulous este foarte bine făcut, e amuzant și are un soundtrack pe măsură. Principalul merit al lui Maher îi revine pentru răbdarea cu care intervievează niște oameni ce devin violenți în momentul în care religia le este pusă la îndoială. Probabil că această trăsătură se datorează faptului că Maher este comediant – o meserie care cere mult curaj și un obraz gros. Mesajul filmului Religulous, însă, nu este deloc comic.

E cu adevărat înspăimântător când te gândești la toate crimele, tortura și opresiunea săvârșite în numele religiei. Atunci, de ce se spune despre oamenii care se recomandă „religioși” că au o morală sănătoasă?

7.48

7.48/10 din 83 voturi

Filme similare

34 de comentarii la „Religulous – Religia idioată”

   • Good point :)….de ce crezi ca ediot ( idioata ). E o persoana religioasa. Ce sa-i mai ceri? Sa se duca la moaste. Asa isi rezolva toate problemele

    Răspunde
  • Nu inteleg de ce trebuie sa ai fie rusine celui ce a uplodat documentarul,nu toti impartasesc aceasi viziune ca si tine,daca tu crezi in mos Craciun si povesti nemuritoare niciodata cel ce a uplodat documentarul nu te va judeca pentru credinta ta.

   Răspunde
  • Nu m-aș grăbi să-l blamez pe cel care a oferit pelicula publicului, asta pentru că orice provocare este benefică pentru omul sincer. Numai cel ce se simte în nesiguranță ocolește provocările.

   Răspunde
 1. Mai bine ati fi facut un film despre Istoria religiilor, ati promova in acelasi timp si toleranta, si nici macar nu ati jigni. Eu nu imi pierd vremea cu astfel de lucruri.

  Răspunde
 2. Exceptional… sa spui lucrurilor pe nume intr-o lume alienată, care ridică lipsa e judecată la rangul de virtute, nu e lucru uşor. Un documentar… curajos, bravo.

  Răspunde
 3. De parca Dumnezeu ar avea legatura cu religia (de orice fel ar fi ea, cel putin asa cum sunt religiile intelese si traite acum), sau de parca persoanele care ”apartin” vreunei religii ar avea neaparat vreo legatura cu Dumnezeu. Problema cu filmul, de fapt nu cu filmul, ci cu omul care la facut (si implicit si cu filmul), este ca respectivul nu vrea sa afle ceva, ci vrea sa auda confirmarile parerilor lui. In acest fel, desi lucrurile care ies la iveala sunt perfect adevarate, el nu este mai putin sectant decat ceilalti, ci doar este un sectant ateu (nu, nu este o greseala alaturarea cuvintelor, cercetati atent daca socotiti astfel).
  Socot ca de fapt acesta este motivul pentru care a gasit chiar acei oameni, care transforma ceea ce ar trebui sa fie o cale catre Dumnezeu intr-o secta.
  Asa cum spuneam in alta parte, Jihad inseamna razboiul sfant pe care trebuie sa il poarte fiecare fiinta umana pentru transformarea sa (acesta este adevaratul sens, din Coran), iar cele 7 zile ale creatiei, se refera la 7 etape din evolutia sufletului uman, pana cand acesta atinge .. un stadiu superior de existenta.
  Daca autorul acestui film ar fi vrut sa descopere adevarul ar fi facut-o, dar el a vrut sa faca circ. Ceea ce evident, a reusit, lucru firesc de altminteri. Daca ar fi vrut doar sa arate ca exista oameni (stupizi) care sub pretextul unui ”adevar personal”, eventual ”de origine divina” fac extrem de mult rau celorlalti, ar fi fost in regula, dar el a facut circ. Din acest motiv, filmul este penibil. Asa cum se stie, de la sublim la ridicol (sau la penibil in acest caz), este doar un pas, facut in acest film.
  Adevarul nu poate fi de partea vreunei secte, fie ea, crestine, buddhiste, musulmane, hinduse, sau chiar atee. Se refera la infinit, si ar trebui sa il cuprinda, ceea ce nu se poate, in mod evident.
  Asa cum respectivii se inseala in modullor de a aborda viata, credinta, sufletul, pe Dumnezeu in ultima instanta, tot asa se inseala si el, situandu-se de cealalta parte a baricadei. El nu face altceva decta ceea ce fac toti ceilalti sectanti si, prin aceasta, nu este nici el decat un sectant. Altfel decat ceilalti, dar un sectant. Prin aceasta este penibil, caci ateismul, in egala masura cu celelalte ”curente religioase”, a facut un numar urias de victime pe aceasta planeta.
  Observatorii atenti stiu chiar ca,aproape intotdeauna, persoanele care indemnau la intoleranta religioasa erau in realitate atee, lor nepasandu-le decat de buzunarul propriu (caci in ziua de astazi se castiga bine din conflictele intre secte si culte, sau in razboaiele cu origine in aceste conflicte).
  Daca vrei sa i-o tragi lui Clinton il rezolvi cu un trabuc (parca ala si-a luat-o asa), daca vrei sa i-o pui lui Hussein, il rezolvi blamand Jihad-ul, iar daca vrei sa faci la f el romanilor, folosesti orice motiv caci is fraieri si prinde daca stii cum sa pui problema la TV.
  Pe unul dintre cotidianele online apare de luni de zile (cel putin) un header de articol (care nu mai contine de mult articolul sau un link corect despre el), care spune ceva de genul ”Oamenii de stiinta au aflat adevarul: Iisus nu a inviat”. Chiar daca articolul nu mai exista, titlul a ramas. Cat de incuiati trebuie sa fie oamenii ca sa nu inteleaga de ce? Daca un articol nu mai este de actualitate, pe orice blog, sau site, este sters. Complet. Dar nu este cazul cu orice informatie. Suntem bombardati doar cu acele elemente care sunt necesare pentru formarea de curente de opinie: ”crestinii sunt rai, musulmanii sunt rai, buddhistii sunt in … felul lor, Dumnezeu nu exista, UE este buna, FMI ne ajuta, regionalizarea va creste nivelul de trai”.

  Cat de prosti trebui sa ne permitem sa fim pentru a nu observa toate astea?

  Răspunde
 4. Oameni buni,nu inteleg de ce trebuie sa scrie cineva zeci de randuri ca sa blameze un produs(vezi paul)
  Personal am vazut tot filmul,mi-a placut si nu inteleg de ce ar trebui sa-i fie rusine celui care l-a uploadat. …aaa,ca unora nu le place?! Problema lor! Asta insa nu inseamna ca numai ei (credinciosii) au dreptul la opinie!!!
  Totodata Ady (dragu’ de tine) daca ai fi studiat macar un pic istoria religiilor si ai fi vrut sa pricepi,nu doar sa crezi chestii,nici nu atingeai subiectu’ asta. Eu unul am inceput sa ma indoiesc(si am perseverat) de „adevarurile” voastre,exact dupa ce am studiat istoria religiilor.

  Răspunde
  • Pentru ca la fel cum biserica a ”dezinformat” in evul mediu si nu numai, materialismul ”dialectic si istoric” a facut-o si el. Orice minciuna repetata de un numar suficient de ori este luata drept un adevar dupa aceea. Oamenii nu au nevoie de astfel de ”adevaruri”, menite doar pentru a ii manipula, fie ele emise de o instanta ”religioasa” sau de catre una atee. Prin folosirea acestor mijloace de manipulare, ”biserica” a facut milioane de victime, iar comunismul, ateu, un numar cel putin la fel de mare. Acest film se inscrie exact in aceeasi tendinta, de batjocorire, fie calculata, fie nu (asta chiar nu am de unde sa stiu, si nu intr-o cercetare onesta de aflare a adevarului. Astfel de tendinte sunt promovate/permise doar in scop de manipulare, de inoculare a unor credinte (eventual atee). Asa cum ne impotrivim prostiilor religioase promovate de doctrinele religioase, tot asa ar trebui sa ne impotrivim oricaror forme de manipulare, promovate de alte organisme, in general aservite unor structuri politice.
   Desigur, fiecare avem dreptul de a ne afirma propriul ”adevar”. Ar fi frumos sa o facem cu decenta. Acest film nu a facut-o. Nu este singurul, categoric, acesta insa am apucat sa il vizionez si sa il comentez.
   De ce in atatea zeci de randuri? Stilul meu, dreptul meu. Daca as spune: ”X este un dobitoc”, poate as spune un adevar, intr-un singur rand, despre acel ipotetic X, insa ar fi suficient si de bun simt?

   Răspunde
 5. prin acest documentar se incepe demonetizarea asta tembela privind religia. o stupiditate.
  un sincer bravo realizatorului. cred ca s-a spart de ris. sa fie sanatos.
  poate si societatea noastra va intelege ca poti gindi altfel decit vecinul de limga tine si nu trebuie sa-ti scori ochii cu el.

  Răspunde
 6. Penibil! Eu sunt credincios, nu religios, dar ce face asta aici e cam prea mult ca sa nu recunosc acel curent pe care masoneria il impune impotriva denigrarii si demonetizarii principalelor religii!

  Răspunde
 7. Fara dubiu, cel mai cretin documentar existent, jenant de penibil, n-am reusit sa-l vad pana la capat, scuze pentru remarca, nu m-am putut abtine, atat de prost realizat ……….no more comment, scuze inca o data

  Răspunde
 8. sincer, mi-e mila de cei ce inca nu au depasit acest mit al religiilor…este clar cat de jos sunt, mult prea jos…imi pare rau sa o spun, dar desi filmul este clar pornit sa arate cat de stupid este sa crezi in tot felul de zei si dumnezei, sa adopti o religie sau alta, ori sa te alaturi unei secte sau alteia, NU acesta este modul prin care oamenii vor fi convinsi de faptul ca religiile sunt o prostie si ca nu exista nici un dumnezeu..Iata ce spune Osho „Dacă duci în mână pietre crezând că sunt diamante, eu n-am să-ţi spun să renunţi la acele pietre, ci am să-ţi spun doar: „Fii atent şi mai uită-te o dată!”. Dacă vezi singur că nu sunt diamante, mai e nevoie să renunţi la ele? Îţi vor cădea din mână de la sine. De fapt, dacă mai vrei totuşi să le cari, va trebui să faci un efort mare, îţi va trebui o mare voinţă să le mai cari. Însă nu poţi să le mai cari mult. O dată ce ai văzut că sunt inutile, fără rost, nu se poate să nu le arunci. Şi o dată ce ai mâinile goale, cauţi adevăratele comori. Iar adevăratele comori nu se află în viitor. Adevăratele comori se află aici şi acum.”

  Asadar, pana cand nu iti vei da seama singur ca tot ceea ce inseamna religie si dumnezeu nu este decat o pura inventie a omenirii, pana cand nu vei deveni constient de acest lucru, eforturile altora de a te convinge vor fi zadarnice. Si nu uita un lucru: tu ai fost programat sa fi credincios! Inca de mic, cand nu aveai capacitatea de a te opune, ti-au fost inoculate toate aceste lucruri. Imi pare rau sa iti spun, dar tu credinciosule ai fost „dresat” sa raspunzi anumitor cerinte ale societatii. Societatea are nevoie de credinciosi, pentru ca sunt usor de condus, si mai usor de manipulat. Sunt genul de oameni care cred cu tarie in „crede si nu cerceta”.

  Draga credinciosule, nu uita: inca de cand erai doar un copil, familia, preotul, scoala, societatea te-au programat sa fi credincios, te-au indoctrinat. Dar revino-ti, nu este tarziu. Nu este niciodata prea tarziu sa devii liber!

  Răspunde
  • Sincer, imi e mai mare mila de cei care se cred destepti si „luminati”, dar dau in gropi de prosti si ignoranti ce sunt. Habar nu ai despre ce vorbesti, faci niste generalizari stupide si esti cel putin la fel de indoctrinat ca cei pe care ii critici, doar ca in sens opus.

   Răspunde
  • Pe mine familia, preotul, scoala si societatea nu m-au programat sa fiu credincios, nu m-au indoctrinat..am fumat, m-am drogat, am trait de toate..si mi-am „revenit”, cand am spus Doamne Iisuse Hristoase Te rog vino in viata mea..si tind sa-ti spun ca de atunci viata mea s-a schimbat complet, am inceput a cunoaste lucruri pe care nu credeam a le cunoaste vreodata..pot sa spun ca am cunoscut Harul Lui Dumnezeu..Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului, ci sa se intoarca la El ca sa fie viu! Doamne ajuta pe toata lumea!

   Răspunde
  • mare destept esti
   pe Dumnezeu si pe Isus trebuie sa i simti ,sa -i chemi sa-i iubesti .Ore tu crezi ca parererile taale conteza sau dau o valoare vietii mele? uita te in jur ? ce vezi ? cine a facut totul ?
   esti un bou

   Răspunde
 9. Sant foarte de acord cu bogdan spataru, pentru ca religia este o forma pentru uni de a face banu usor si ea religia a luat fiinta cand primul escroc a intalnit primul prost.

  Răspunde
 10. Foarte bun filmul…Se adreseaza celor gindesc cu adevarat si vad ce se intimpla in jurul lor .Cum ar putea fi aceasta lume daca nu ne-am mai lasa manipulati..

  Răspunde
 11. Ceea ce Hristos a vrut sa ne invete a fost altceva decat ceea ce ne baga religia pe gat.Nimeni nu ar trebui sa iti schimbe perceptia despre viata,ci doar sa te ajute sa o vezi cu ochii tai.Eu am descoperit „dedublarea astrala” si deocamdata este singura mea sursa de informatie adevarata.

  Răspunde
 12. E ca si cum am face un film despre medicina in care am vorbi numai de dr. Mengele, dr. Ciomu si altii de acelasi „calibru” si am trage niste concluzii privitoare la cat de rea e medicina bazate numai pe ce au facut oamenii enumerati mai sus… E „cu adevarat inspaimantator” sa vezi cat de prosti sunt unii care au impresia ca ei „gandesc cu adevarat”, si nu sunt „manipulati”.

  Răspunde
  • Nimeni nu judeca oameni,toti ateii care au capul pe umeri,nu o sa judece niciodata o religie dupa omul care o practica,ci dupa ea insasi.Marile religii ale lumi par basme in anul 2014.Nici nu are rost sa incep sa zic ceva despre biblie ca ai sa imi spui ca Yehova lucreaza pe cai misterioase.

   Răspunde
   • Tot filmul are la baza interviuri si ironizarea unor oameni special alesi, si-mi spui ca „ateii cu capul pe umeri” nu judeca o religie dupa oameni.

    N-are rost sa spui nimic despre ceva ce nu ai studiat. Mai ales ca nu esti un „ateu cu capul pe umeri” din moment ce ma judeci fara sa ma cunosti, presupunand ca stii ce o sa spun. Cam astia sunt ateii, nu sunt consecventi nici macar cu propria logica, la distanta de o fraza.

    Răspunde
 13. Scrie undeva in Vechiul Testament ca oamenii sint precum dobitoacele.Daca ar fi pus sa interpreteze versetul respectiv idiotul asta ar intelege ceva?

  Răspunde
 14. Ce ma amuza cand tot aud pe aici ca tipu a incercat sa arate partea rea a religiei…vorbind cu…., ce sa mai, practic lichelele si scursurile religiei respective. Ei practic incearca sa gaseasca un argument stupid si usor de digerat…sa il faca pe unu mai slab sa zica ,,ba e manipulare, e intentionat, nu e bine”….. desigur ca totul e tampenie, o cretinitate… si o atac pe 2 fronturi, primu, strict ca nu e adevarat, omu a vorbit cu reprezentanti ai acelor religi…nu s-a dus la cine stie ce protestanti sau nebuni….pai ala din inceput, ca imi e si rusine de rusinea lui, om de stiinta, zice ca adevaru e scris in biblie si ca e dovada :))))…si era cu genetica cu astea, adica are capacitate omu..al doilea argument e ca, sa fim seriosi..ce fel de crestin (ma rog, generalizez cuvantu ca ma refer si la musulman, evreu, martor, mormit sau mai stiu e care) ar putea sa ofere un raspuns la intrebarile omului aluia….sau sa il contrazica…sa il inchida cu ceva..nu ai cu ce, de ce?…… pai simplu, pt ca e stupid, nu ai cum, orice om cu un grad intelectual ridicat cat decat ar ramane masca la tot ce abereaza aia si ce cretinitate scot pe gura. Una peste alta, documentaru foarte bun…mi-a placut ca i-a atacat cu sarcasm la greu pe toti…parca ma simteam mai bine personal ca nu am avut ocazia sa o fac si si eu. Mi-a placut ca nu a incercat sa dreaga nimic, a zis tot ce trebuia si cum trebuia…. sa nu mai zic de umor, omu are talent. Si in ultimul rand mi-a placut monologul de sfarsit…a fost savuros, si plin de adevar. Da! Este adevarat, reliagia de orice fel este periculoasa pt omenire, si trebuie eradicata cat mai repede pt a lasa procesu de dezvoltare sa accelereze fara toate tampeniile astora…si e foarte bine ca incearca sa mobilizeze ateii pt a incepe o revolutie a gandirii libere si logice ….dar trebuie sa incepem sa devenim intoleranti si sa tragem cu tot ce putem in tot ce inseamna religie…sa nu mai menajam deloc adevaru…si cand zic sa tragem cu ce avem mai bun ma refer la adevar si logica…nu arme si amenintari ca nu suntem crestini sau musulmani sau ceva….sa le dam in cap tuturos cu adevar si ratiune pana nu o sa mai ramana nimeni pe planeta asa de prost incat sa creada in vreun zeu sa mai stiu eu ce……asta e ADEVARU…nu ca o zic eu ci pt ca o zic nu multi, dar cine trebuie.

  Răspunde
 15. ala care a facut documentarul este lipsit de orice logica, si spune numai tampenii ieftine……se foloseste de asa zisi crestini pentru a face de ras adevarati crestini….documentar de doi bani

  Răspunde

Lasă un comentariu