Omul cu camera de filmat este un film documentar experimental din 1929, realizat de regizorul sovietic Dziga Vertov și editat de soția sa, Elizaveta Svilova. Lungmetrajul lui Vertov prezintă viața cotidiană din orașele sovietice Kiev, Harkov, Moscova și Odessa.
Filmul surprinde o zi tipică a unui oraș sovietic, punând în paralel activitățile din spațiul public cu cele din viața privată a oamenilor de rând. Scenele, observate în ritm alert, acoperă realitatea din zori până la amurg, când viața agitată își încetinește ritmul și lasă loc nopții, cu activitățile de petrecere a timpului liber.
Multe scene sunt prezentate din perspectiva cameramanului. În plus, sunt evidențiate momentele de cotitură ale existenței umane: nașterea, moartea, căsătoria, divorțul. Deși a fost contestat în primii ani după lansare, documentarul este considerat astăzi o capodoperă.
Recomand tuturor acest documentar pentru faptul ca este practic inceputul artei cinematografice. Regizorul a creat poate cel mai spectaculos film al acelei vremi, cu tehnici de filmare incredibile pentru acel an.