Oamenii și puterea – Rusia și corupția ortodoxă

Titlu original: People & Power: Orthodox Corruption?

În urmă cu mai puțin de 30 de ani, ar fi fost de neconceput ca un premier rus să discute public despre solidaritate și bună înțelegere cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Sub comunism, această instituție fusese suprimată, preoții săi – hărțuiți, bisericile sale – închise sau cedate statului în scopuri utilitariste, iar enoriașii – huliți pentru adeziunea lor „superstițioasă” la o doctrină pe care statul și partidul o priveau cu adâncă suspiciune.

Într-adevăr, Uniunea Sovietică a fost prima țară care a făcut din eliminarea religiei un obiectiv ideologic și, în consecință, zeci de mii de oameni au plătit foarte scump pentru credințele lor. Însă lucrurile s-au schimbat. Acum, liderii politici și înalții ierarhi par a-și construi relații incredibil de apropiate. Președintele Vladimir Putin a apărut alături de Patriarhul Kirill pentru celebrarea a patru ani de când înaltul ierarh conduce o religie care își recâștigă locul tradițional în centrul problemelor țării.

De când s-a constituit, în secolul X, când Biserica Ortodoxă Rusă s-a desprins de Biserica Romano-Catolică, puterea și influența sa au crescut până când au ajuns în chiar centrul identității națiunii, fiind sinonimă cu Sfânta Mamă Rusia. Susținătorii Bisericii vor spune că acum, după anii sălbatici de ostilitate sovietică, instituția lor nu face decât să își revendice binemeritatul loc în stat. Alții, însă, nu sunt la fel de convinși.

Credincioșii altor religii și ateii devotați (aceste două categorii se regăsesc încă peste tot în Rusia, chiar dacă unele sondaje arată că aproape 75% dintre ruși se consideră ortodocși) se întreabă dacă nu cumva strategia lui Putin de contopire a valorilor creștine cu patriotismul are mai degrabă de-a face cu dorința sa de unificare a unei țări unde tensiunile etnice și politice sunt tot mai vizibile, decât cu o deschidere sinceră spre spiritualitate.

Cu toate acestea, liderii Bisericii, uimiți de aprecierea cu care Kremlinul îi copleșește mai nou, sunt recunoscători și mai mult decât bucuroși să răspundă cu aceeași monedă. Este faimoasă afirmația Patriarhului Kirill că epoca lui Putin este „un miracol dumnezeiesc”. Numai că această apropiere ascunde mai mult decât admirație reciprocă.

Semnele „reînvierii” Bisericii Ortodoxe Ruse sunt vizibile peste tot în Moscova, acolo unde se desfășoară un program de reabilitare a bisericilor, finanțat de stat, în valoare de câteva miliarde de ruble. Chiar dacă redă unor clădiri și monumente bisericești din capitala Rusiei gloria și strălucirea de odinioară, programul de investiții i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu cumva Biserica ar trebui să își aleagă prietenii cu mai multă prudență.

Unele voci vorbesc despre acte de corupție, despre lipsa de transparență prin care au fost atribuite proiecte de reabilitare, despre relații comerciale dubioase între instituții ale Bisericii și despre utilizarea banilor publici pentru proiecte religioase într-o țară care este încă, în mod oficial, un stat laic.

7.43

7.43/10 din 7 voturi

Filme similare

4 comentarii la „Oamenii și puterea – Rusia și corupția ortodoxă”

Lasă un comentariu