Misterul tăblițelor de la Sinaia

Unul dintre cele mai controversate subiecte ale ultimilor ani, Tăblițele de la Sinaia au incitat imaginația foarte multor români. Sunt ele niște falsuri geniale sau sunt copii în plumb după o uimitoare și autentică Arhivă Regală din Aur a dacilor?

Tăblițele de la Sinaia reprezintă un set de artefacte arheologice controversate. Conform tradiției locale, după unele informații care au circulat în zonă, Tăblițele de la Sinaia se referă la un număr impresionant de tăblițe de aur inscripționate într-o scriere misterioasă, descoperite cu prilejul lucrărilor de captare a pâraielor Sfânta Ana și Peleș, pentru aprovizionarea cu apă a Mânăstirii Sinaia, și de asanare a mlaștinilor din Poiana Văcăria.

Pe lângă plăcile de aur, lucrătorii ar fi descoperit și monede de tip Maia și Sarmis, ambele tezaure considerându-se că ar fi intrat, în mod tacit, în posesia regelui Carol I. Astăzi, Tăblițele de la Sinaia, sau Tezaurul de la Sinaia se referă la un set de tăblițe de plumb neinventariate care se află depozitate în subsolul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din București, de mai bine de un secol.

Tradiția locală explică existența prezentelor plăcuțe de plumb prin ideea conform căreia regele ar fi topit piesele originale, valorificând aurul în vederea finalizării proiectului Peleș, după ce plăcile ar fi fost copiate în plumb.

8.81

8.81/10 din 32 voturi

Filme similare

9 comentarii la „Misterul tăblițelor de la Sinaia”

 1. imi pare rau ca trebuie sa critic realizarea acestui video; este iterant la un moment dat si mi se pare traficat; este pacat ca un astfel de document de o importanta de mare valoare petnru noi romanii sa fie in acest fel realizat;
  as dorii – sa-mi fie cu iertare – sa revedeti acest documentar ce va trebuii sa faca inconjurul lumii, pentru toti romanii si pentru toti cei ce au nevoie sa cunoasca istoria adevarata, cit si pentru cei ce o contesta;
  aceasta este un „document de capatii” cum se spune despre tot ce vorbeste despre adevarul nostru dac si stramosesc; de unde noi ne tragem si de unde noi sintem ca fiinte cu Dumnezeu si cu cu mare intelepciune; asta este calea de urmat pentru poporul nostru; nu cea de a despuia neamul, tara si istoria… avem nevoie sa ne regasim pozitia de a sta drepti in fata istoriei noastre cind vorbim despre ea sau cind auzim pe altii ca vorbesc, si asta nu se va face decit cu respect total fata de trecutul nostru; orice element ce vine si intareste pozitia noastra in istorie si istoria noastra ce a intrat in universalitate, deci orice element este binevenit si trebuie bine analizat si bine prezentat ca sa fie reconstruirea capodoperei IMPERIUL DACIA MARE !
  in LUMINA IUBIRE SI CONSTIINTA PROFUND DACE!

  Răspunde
  • Am văzut acest documentar, și mulțumesc din suflet realizatorilor lui. Ce vreau să spun în primul rând, tot ceea ce există pe acest Pământ este proprietatea lui Dumnezeu, nu este a strămoșilor noștri nici a noastră și nici a urmașilor noștri. Deci dacă Dumnezeu a îngăduit să se descopere acest mare tezaur a făcut-o cu un anumit scop, și anume să ne aducem aminte cum a fost instalat acest Carol I al României, cum a fost exilat Alexandru Ioan Cuza, și ce sa ales din partidele politice, urmașii regelui etc. Așadar nimic nu este întâmplător, și adevărul va ieși oricum la suprafață. Ca drept dovadă vedeți ce se întâmplă azi cu acești politicieni care rând pe rând se arată adevărata lor față(adică, sunt toți niște hoți și profitori…), să fim deștepți și să așteptăm că adevărul va triumfa și cei cu credință în Dumnezeu vor triunfa, deci ce este material este trecător,moralitatea și spiritulitate este baza. Cu respect ing. pr.Aurelian Ceobanu vă salut.

   Răspunde
 2. Este foarte interesant, dar se deruleaza cu reluarea unor fragmente iar la final are un sfarsit brusc. Da impresia de film cenzurat sau neterminat

  Răspunde
 3. Sa va spun si eu ceva ce am observat, adevarul se ascunde tot timpul, traim in minciuna si haos regizat de catre scumpii nostri conducatori alesi

  Răspunde
 4. Un film documentar bine venit in care munca romanului este conturat numai pe adevar. istoria isi face propria declaratie atit de tare si atit de clar incit istoricul pare sa fie doar unul dintre multele ei instrumente . Ne-a fi intrebat ce s-ar fi intimplat daca adevarul placutelor de aur ar fi prins blestemul si glasul strabunilor?

  Răspunde
 5. Cum s-au putut lua placutele de aur de catre Carol I, placute care apartineau neamului românesc. Trebuiau depuse la Muzeu, nu în palatul Peles. Acest lucru nu va spune nimic ? Asa s-a îmogatit curtea regala, exact cum fac si acum cei care sunt la putere. Dumnezeu va avea grija de toti………..

  Răspunde
 6. 5 tone de plumb. O placuta are aproximativ 10 kg. Rezulta undeva la 500 de placute. Initial placutele fiind din aur ….. Pacat ca suntem asa ignoranti.

  Răspunde

Lasă un comentariu