Carol I, regele de oțel al României

Carol I, regele de oțel al României
Categorie
An
Durata

Carol I, rege al României, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut la 10 aprilie 1839, la Sigmaringen – decedat la 10 octombrie 1914, la Sinaia) a condus Principatele Române și apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia și a pus bazele unei dinastii. A construit Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După Războiul Ruso-Turc, România a câștigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

Domnia lui Carol I a început, de fapt, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în țară. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947. (Sursa: Wikipedia)

8.11

8.11/10 din 57 voturi

Filme similare

18 comentarii la „Carol I, regele de oțel al României”

  • corect. Uitati si voi, de cand nu mai exista monarhie ROmania e in deriva ba la stanga ba la dreapta, de parca ar fi BAsescu la timona:-))) si cu sticla langa el. Suge si el ce poate. I-as da si eu de supt dar e depaaaarte.

   Răspunde
 1. Da, Monarhia poate fi o solutie pentru Romania, dar numai cu un Rege din Casa de Windsor. De pilda, Charles, iubitor de pamanturi romanesti si inrudit cu Vlad Tepes si Stefan cel Mare. Ar fi realizare cu adevarat demna de parintii nostri fondatori de la jumatatea secolului XIX !!!

  Răspunde
 2. Domnitori Intelepti si iubitori de tara ,asta lipseste Romaniei.Cum se pot compara politicienii actuali, capatuiti prin furt si jaf,afisat la scena deschisa,cu Regele de otel al Romaniei? Nu sunt capabili de fapte marete ?;Sa stea acasa.Sunt scarbit cand vad cu cata ardoare se prezinta in mod mincinos sa ne mai aduca 4 ani de “bine”Cat mai dureaza acest dezmat al asa zisilor oameni politici?Poate decembrie ne scapa de chin si amnezie.

  Răspunde
  • TRAIASCA MONARHIA – a vina nepotul lui Mihai si scapam draq de nevoia de DESPOTI pe cate 4 ani prin rotatie. Dupa unii din cei ce scriu pe aici, plini de urina in creier, cei ce au sisteme politice monarhice are trebui sa fie si ei ca noi:-))) De aia o duc bine mai gagauta, fiindaca au monarhie iar partidele sunt din aceasta cauza timnute departe de functia suprema in stat.

   Răspunde
 3. Ce vorbiti mai? Daca nu stiti nu e o problema dar nu vorbiti fara voi , Regele Carol nu era mare iubitor de meleaguri hai sa nu exageram plus de asta documentarul facut si el la comanda spune ca : In perioada Regelui Carol totul era aproape roz , nimic mai fals! In perioada lui Mihai Eminescu era omorat , romani plateau multi ani dupa o afacere in care Romania nu a avut nimic de castigat ” afacerea cu caile ferate ” si multe altele .Deci in concluzie ‘ si pe scurt nu a fost nimic cum prezinta acest documentarul dimpotriva’ Romania era o colonie germana’ dar in fata prostilor era un regat romanesc!

  Răspunde
 4. Frumos filmul, mi s-a parut totusi incomplet. As fi dorit sa se mentioneze chiar in mod repetat mai multe date si informatii concrete: data urcarii pe tron, data proclamarii Regatului, participarea la Razboiul de Independenta, perioada construirii Pelesului, detalii despre ridicarea Palatului regal din Bucuresti, actualul Muzeu de Arta, data mortii regelui, etc. O cronologie a domniei ar fi fost foarte utila, pe langa enumerarea meritelor si motivatiilor Regelui. In plus (probabil din cauza unor limitari bugetare) apar doar 3 consultanti.

  Răspunde
 5. A fost un mare conducator al Romaniei. Ganditiva ca a domnit 48 de ani. Desigur ca nu a putut multumii pe tota lumea. A dus un prim razboi mondial Ne-a cucerit Germania…ne-am luptat la Marasesti, Marasti contra Germaniei…cum pooate spune un cretin aici ca eram colonie Germana?? Trebuia adus rege strain ca am facut cu A.I.Cuza cum facem acum cu Basescu…Romanii se mincau intr ei..si nu stiau cine sa conduca tara!!Nu stiu ce se alegea Romania fara el..cred ca se destrama si unirea se ducea naibii.. Asaca nu-l mai criticati… A tinut Romania UNITA!!

  Răspunde

Lasă un comentariu