Carol I – Regele de oțel al României

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 8.1/10 (56 voturi)

Descrierea filmului

Majestatea Sa Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie, 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc, România a câștigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

Domnia lui Carol I a început, de fapt, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în țară. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947. (Sursa: Wikipedia)

Mai multe documentare interesante

Blestemul lui Tutankhamon

Blestemul lui Tutankhamon se concentrează asupra maladiilor și morților învăluite în mister ale unor personaje-cheie care au luat parte la una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. Prima...
VN:F [1.9.22_1171]
10.0

România în anii Marelui Război (15 episoade)

România în anii Marelui Război este un serial documentar în 15 episoade despre situația din România în anii celui de-Al Doilea Război Modial. Realizat de TVR, serialul cuprinde imagini de...
VN:F [1.9.22_1171]
8.1

Cota 789 – Ultima redută din România

Acest film documentar este primul dintr-un serial despre România în Primul Război Mondial. Cota 789 – Ultima redută din România a fost realizat după memoriile unui american de origine română,...
VN:F [1.9.22_1171]
7.3

Masacrul din Piața Tienanmen

Este un loc al speranţei şi al ruşinii, al puterii şi al lipsei de putere. Zilnic, guvernul chinez organizează aici o paradă a drapelelor, în centrul Beijingului, în Piaţa Păcii...
VN:F [1.9.22_1171]
7.6

Țara Hațegului. Viața cotidiană în Transilvania medievală

Prezentat de istoricul Ioan Aurel Pop, documentarul Țara Hațegului spune povestea uneia dintre cele mai interesante regiuni din România, o „țară” născută pe ruinele a două capitale antice – Sarmizegetusa...
VN:F [1.9.22_1171]
10.0
 • MONARHIA SALVEAZA ROMANIA!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • bebetto spune:

   corect. Uitati si voi, de cand nu mai exista monarhie ROmania e in deriva ba la stanga ba la dreapta, de parca ar fi BAsescu la timona:-))) si cu sticla langa el. Suge si el ce poate. I-as da si eu de supt dar e depaaaarte.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Florin Tudoran spune:

  Cand vad ce este azi in Romania, comparativ cu epoca de aur a monarhiei, ma apuca plansul…

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • stefan ciochinaru spune:

  Da, Monarhia poate fi o solutie pentru Romania, dar numai cu un Rege din Casa de Windsor. De pilda, Charles, iubitor de pamanturi romanesti si inrudit cu Vlad Tepes si Stefan cel Mare. Ar fi realizare cu adevarat demna de parintii nostri fondatori de la jumatatea secolului XIX !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Mostenitorului Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii etc. etc ii trebuie fix coroana Romaniei, terfelita de stranepotul sau prin abdicare … Iar cat despre iubirea lui Charles pentru pamanturile romanesti, s-o lasam mai moale…

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • gaga spune:

  Domnitori Intelepti si iubitori de tara ,asta lipseste Romaniei.Cum se pot compara politicienii actuali, capatuiti prin furt si jaf,afisat la scena deschisa,cu Regele de otel al Romaniei? Nu sunt capabili de fapte marete ?;Sa stea acasa.Sunt scarbit cand vad cu cata ardoare se prezinta in mod mincinos sa ne mai aduca 4 ani de “bine”Cat mai dureaza acest dezmat al asa zisilor oameni politici?Poate decembrie ne scapa de chin si amnezie.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • bebetto spune:

   TRAIASCA MONARHIA – a vina nepotul lui Mihai si scapam draq de nevoia de DESPOTI pe cate 4 ani prin rotatie. Dupa unii din cei ce scriu pe aici, plini de urina in creier, cei ce au sisteme politice monarhice are trebui sa fie si ei ca noi:-))) De aia o duc bine mai gagauta, fiindaca au monarhie iar partidele sunt din aceasta cauza timnute departe de functia suprema in stat.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • sklipy spune:

  Ce vorbiti mai? Daca nu stiti nu e o problema dar nu vorbiti fara voi , Regele Carol nu era mare iubitor de meleaguri hai sa nu exageram plus de asta documentarul facut si el la comanda spune ca : In perioada Regelui Carol totul era aproape roz , nimic mai fals! In perioada lui Mihai Eminescu era omorat , romani plateau multi ani dupa o afacere in care Romania nu a avut nimic de castigat ” afacerea cu caile ferate ” si multe altele .Deci in concluzie ‘ si pe scurt nu a fost nimic cum prezinta acest documentarul dimpotriva’ Romania era o colonie germana’ dar in fata prostilor era un regat romanesc!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • bebetto spune:

   MOnser esti cretin sau idiot, sau IGNORAAAAAAANT

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
   • Observator spune:

    Toate 3 , la tine se aplica ! Poti vedea cine are calitatile astea dupa comentariul postat.

    VA:F [1.9.22_1171]
     Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • Mirciulescu monarhistu' spune:

   Sklipy, nu prea sclipesti a inteligenta. Fie esti necitit, fie esti scolit la fabrica de secretari PCR de raion. Bah, sa mai spui in zilele astea, cand pute de informatii despre Monarhia romana, asemenea gogomanii, trebuie ca esti chiar tampit.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • stefan spune:

   Sunteti mult pe langa adevar. Cu stima prof. Stefan

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • monique spune:

  Frumos filmul, mi s-a parut totusi incomplet. As fi dorit sa se mentioneze chiar in mod repetat mai multe date si informatii concrete: data urcarii pe tron, data proclamarii Regatului, participarea la Razboiul de Independenta, perioada construirii Pelesului, detalii despre ridicarea Palatului regal din Bucuresti, actualul Muzeu de Arta, data mortii regelui, etc. O cronologie a domniei ar fi fost foarte utila, pe langa enumerarea meritelor si motivatiilor Regelui. In plus (probabil din cauza unor limitari bugetare) apar doar 3 consultanti.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • nik spune:

  cei mai buni conducatori ai Tarii Romanesti, au fost regii Carol1 si Ferdinan

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Lica spune:

  A fost un mare conducator al Romaniei. Ganditiva ca a domnit 48 de ani. Desigur ca nu a putut multumii pe tota lumea. A dus un prim razboi mondial Ne-a cucerit Germania…ne-am luptat la Marasesti, Marasti contra Germaniei…cum pooate spune un cretin aici ca eram colonie Germana?? Trebuia adus rege strain ca am facut cu A.I.Cuza cum facem acum cu Basescu…Romanii se mincau intr ei..si nu stiau cine sa conduca tara!!Nu stiu ce se alegea Romania fara el..cred ca se destrama si unirea se ducea naibii.. Asaca nu-l mai criticati… A tinut Romania UNITA!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Lucia Rosioru spune:

  Foarte valoros filmul! Adinca plecaciune, domnului profesor Dan Berindei pentru inteligenta enciclopedica !

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Alexandra spune:

  Eu am avut sa caut un documentar despre carol I si lam ales pe asta am scris primele doua alineate

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • >