În țara vânătorilor de capete

Titlu original: In the Land of the Head Hunters

În 1914, faimosul fotograf Edward Curtis (1868-1952) a realizat o peliculă pe jumătate documentar și pe jumătate film artistic: În țara vânătorilor de capete. A fost primul lungmetraj în care au jucat exclusiv băștinași nord-americani.

Filmul, o poveste de dragoste și război petrecută înainte de contactul cu europenii, a avut ca protagoniști membri ai comunității Kwakwaka’wakw (Kwakiutl) din British Columbia, Canada, băștinași deja celebri la acea vreme pentru cultura și spectacolele lor ieșite din comun.

Filmul a avut premiera la New York și Seattle în decembrie 1914, unde a fost acompaniat de o partitură orchestrală live compusă de John Braham (1848-1919). Curtis i-a furnizat lui Braham, pe cilindri de ceară, înregistrări ale cântecelor Kwakwaka’wakw; totuși, în ciuda afirmațiilor publicitare, foarte puține segmente din acest material-sursă au ajuns în partitură.

Criticii au scris în termeni superlativi despre puterea și frumusețea filmului, Seattle Sun numindu-l „o mare producție, ca un șir de mărgele sculptate, prea rar pentru a fi reprodus”.

Și totuși, În țara vânătorilor de capete a fost un eșec financiar, trecut rapid cu vederea și abia dacă a fost păstrat. În 1947, o singură copie a ajuns la Field Museum, după ce a fost recuperată dintr-un tomberon din Chicago; aceste role deteriorate și incomplete au fost reeditate de Bill Holm și George Quimby și lansate în 1973 sub titlul În țara canoelor de război, cu o nouă coloană sonoră înregistrată de consultanții Kwakwaka’wakww din acea vreme.

La un moment dat, câteva clipuri deteriorate dintr-o altă copie au ajuns la UCLA Film & Television Archive, iar partitura, aproape uitată, a fost arhivată sub un alt nume la Getty Research Library.

8.67

8.67/10 din 6 voturi

Filme similare

Un comentariu la „În țara vânătorilor de capete”

  1. O fi interesant pentru altii, eu m-am asteptat sa vad un documentar despre tribul „jivaro” din Amazonia, trib care micsorau capetele umane la dimensiunile unei portocale si le vindeau strainilor in trecere. se numeau „zengas” si aveau mare cautare pe piatza americanoizilor, fiind scumpe. Odata, un trecator care a cumparat niste zengas, si-a recunoscup prietenul disparut ,inghitzit de selva amazoniana…

    Răspunde

Lasă un comentariu