Poveștile Peleșului

Castelul Peleş, din Sinaia, fosta reşedinţă de vară a regilor României, este unul din cele mai frumoase din țara noastră şi din Europa. Poveștile Peleșului ne arată cum a fost construit castelul şi face o incursiune în istoria acestei structuri impresionante.

Peleşul a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, care a supravegheat personal amenajarea lui. După o vizită la Sinaia, pe atunci un sat de munte denumit Podul Neagului, Carol I rămâne impresionat de frumuseţea locului şi decide să construiască acolo un palat demn de familia regală.

În 1872, acesta achiziţionează terenul, iar piatra de temelie se pune în 1875. Sub ea au fost înropate câteva zeci de monede de aur, primele gravate cu chipul lui Carol I. Castelul a fost inaugurat în 1883. Construcţia, la care au participat peste 300 de muncitori, a durat între anii 1873 şi 1914 şi a fost realizată după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman.

Peleşul a dobândit, în timp, o mare importanţă, devenind reşedinţa de vară a familiei regale, dar şi locul unde s-au ţinut importante întruniri politice, precum Consiliile de Coroană.

8.20

8.20/10 din 96 voturi

Filme similare

16 comentarii la „Poveștile Peleșului”

 1. Draga Felix, credeam ca e imposibil ca cineva sa fie atat de prost, precum esti tu. Incepand de la Marele zid chinezesc si pana la canalul Panama, exista sumedenie de marturii ale „fortei umane” dar nu vreau sa zabovesc prea mult asupra imensitatii stupizeniei tale.
  Ceea ce mi se pare intr-adevar important este faptul ca instrainarea unei parti a Ardealului daca nu cumva a intregii regiuni se planifica inca de pe vremea ultimei „reintregiri” a Romaniei. Sa nu ma intelegeti gresit, sunt un adept al unui Ardeal independent, dar atat fata de Bucuresti cat si fata de Budapesta. Marea problema este prostirea populatiei secuiesti din Transilvania de catre maghiari si ASIMILAREA lor de catre acestia, astfel incat in momentul de fata, conform ultimului recensamant din Romania, exista numai aprox. 200 de secui, restul declarandu-se maghiari si totusi un Tinut secuiesc. Dupa declararea autonomiei teritoriale a acestui tinut si dupa foarte probabila cerere de uniune a acestui tinut cu Ungaria, care va mai fi oprelistea infaptuirii acestui „deziderat”? Cine va mai opri repetarea tragediilor din filmul de mai sus? Chiar in momentul de fata se ofera cetatenia maghiara in tara noastra, un prim pas concret si foarte ferm in vederea implinirii acestei uniuni cu „patria mama”. Cum era vorba? Cine uita istoria risca sa o repete (citez aproximativ)…Treziti-va!

  Răspunde
 2. atat de mult imi plac cuvintele de la inceput…e ceva …nush …prea prur si din suflet spus…cum zice la un moment dat batranul …noi nu suntem oameni care sa ucida…Tarana Roman Maria Ta…pt acesti romani care cu adevarat se pot numi romani …nu aia de la oras…cu fitze…pt acestia …vom lupta …Dumnezeu sa va aiba in paza SA…

  Răspunde
 3. Tot ce se spune e adevarat noi suntem un popor care a mancat cacao cu varf si indesat de mii de ani i-am primit pe toti le-am lasat alegerea de a fii liberi la noi in tara.
  Nu am vrut sa se simta prost nu sunt nici antisemit nici impotriva ungurilor a nimanui dar sunt patriot
  mi-i se pare insa stupid ca noi cei ce traim in asta tara binecuvantata de Dumnezeu sa nu ne aparam de oricine indrazneste sa ne atace non stop cu motivul de ungaria mare.Mai sunt romani capabili de multe.Sa va fereasca Dumnezeu de mieii ce se vor transforma in lupi

  Răspunde
 4. Iubesc tara mea. urasc unii oameni din tara asta fie ei si romani. stiu ca voi spune ceva ce pe unii din voi o sa va supere..ideea e ca nu mai suport maghiarii si tiganii.. maghiarii vor sa ne ia tara, iar jegosii de tigani ne fac pe noi romanii sa nu mai putem sa mergem in nici o alta tara straina.. LE E FRICA DE NOI! Ce a spus batranul acela la sfarsitul filmului m-a facut sa plang.Acel om ma face sa fiu mandru ca sunt roman, acel om mi-a pus sangele in miscare si mi`a facut inima sa bata cu putere..prea mult suferim din cauza altora..mult prea mult…

  Răspunde
  • Tara a fost vinduta  din 1989…. uitati cine detine toate propietatile, nu sint maghiari /tigani or romanii ……ginditiva cind mergetii la restaurante,hotel si alte propietatii,Daca romania lasa sa traca Imperile Otomane sau alte imperi  astazi Germania si Anglia erau si ei la pamint,Romani sa razboit ptr a proteja nu Romania ,ci tarile din nordul Europei   …..Sint Investor si am tote facilitatile de a afla tote achizitile de mobiliare,,,Cine credeti ca in Timisoara detine 80% din propietetii??? Nu Romani,Nu Maghiari si nicedecum Tiganii….Desteaptate Romane !!!

   Răspunde
 5. suntem ultimul bastion al lumii trace, cred cu tarie ca Dumnezeu nu va lasa sa moara constiinta noastra, care se trezeste incet, incet . Suntem printre primii monoteisti, leaganul civilizatiei Europene . D-aia sunt asa de f….i in anumite zone dorsale strainii si s-a cautat denigrarea continua . Ii macina faptul ca rezistam de milenii la atatea invazii, si ca pastram inca o legatura cu adevaratii stramosi . Roma a fost prea mica pe langa lumea traca, doar ca am fost un neam prea dual, unii prea patriotim, altii prea tradatori . Traiasca Imperiul Dacia Libera

  Răspunde
 6. Dupa ce ne-au ucis parintii si bunicii, fratii si surorile, acum dupa aproape 60 de ani, progeniturile acelor bestii inca mai uneltesc impotriva unitatii statului.
  De data asta, in lipsa oricarei influente din exterior, dand dovada de iertare supraomeneasca, i-am primit exact acolo unde isi doreau mai mult, la manetele guvernarii tarii. De acolo isi pot indeplini visele…
  E crestineste sa ierti…dar amintirile acelor vremuri nemiloase transmise prin viu grai nu ni le poate sterge nimeni niciodata si de aceea pentru noi si copii nostri ar trebui sa NU UITAM NIMIC.

  Răspunde
 7. Dati-mi voie sa aduc sincere felicitari echipei acestui site care, prin munca lor tenace, ne aduce o imensa bucurie prin grija lor de a aduna cat mai multe materiale necesare unei natiuni numita Romania…este impresionant sa poti viziona aceste documentare pline de adevaruri si necesare noua, intr-o societate in care se uita cat de important este sa-ti cunosti istoria adevarata, identitatea si mai ales sa reinvatam sa ne iubim pamantul pentru care stramosii nostri s-au jertfit pentru integritatea lui, pentru unitatea noastra…

  Răspunde
  • Analfabetule !
   Pune mana si citeste. Daca o sa o faci, atunci o sa afli din banii cui a fost construit castelul Peles. Dar cred ca sa ramai in ignoranta ta.

   Răspunde
 8. La ce le trtebuia fostilor regi atata fast si atatea incaperi?. A facut cineva un calcul esimativ cam cat a costat in lei aur, la vremea respectiva ridicarea acestui castel si a Pelisorului plus dotarile interioare? Ar fi interesant de stiut. asa ca fapt divers si cam ce venit avea atunci Carol de a putut face asa ceva daca se spune ca din banii lui s-a ridicat castelul desi ma cam indoiesc de asa ceva…..

  Răspunde
 9. PRESEDINTELE COSTA …….COSTA……………. si vine un marinar si vrea sa zicaCA soferul de vapor este totuna cu matca n cuib ..un marinar sa fise matca n cuib ????

  Răspunde

Lasă un comentariu