Mii de kilometri de cale ferată. Un adevărat univers străbătut de cea mai lungă şi spectaculoasă cale ferată din lume. Sute de istorii adevărate presărate de-a lungul a milioane de traverse. O experienţă unică, despre care cei care au trăit-o spun că nu se compară cu nimic similar. Pentru că nu există nicăieri în lume o altă rută care să lege, precum calea ferată transsiberiană, două continente, mai multe lumi şi mii de suflete.
Transsiberianul sau TransSib-ul cum îl numesc ruşii, este, fără nicio îndoială, cea mai lungă şi mai faimoasă cale ferată din lume. Străbate cu ale sale linii de oţel întreaga Eurasie. Începe din capitala Moscova, străpunge Munţii Ural, care despart două continente și continuă prin stepele şi taigalele Siberiei, pentru a se opri în punctul terminus, oraşul Vladivostok, situat pe coastele Oceanului Pacific din Extremul Orient rus.
Calea ferată transsiberiană asigură pentru iubitorii călătoritului cu trenul cea mai dezirabilă experienţă de acest gen. Ruta sa acoperă o distanţă de peste 9.000 kilometri de-a lungul căreia se pot observa peisaje diverse, oameni din culturi diferite, imensul Lac Baikal şi multe altele.
Uriaşa cale ferată a fost denumită iniţial de către ruşi „Marele Drum Siberian”. Numele actual i-a fost dat de primii occidentali care au călătorit cu acest tren. Numele s-a perpetuat astfel până în zilele noastre, fiind folosit de toţi străinii care vizitează Rusia.