Ultimii bivoli

Odinioară o ocupație înfloritoare în România, creșterea bivolilor este tot mai puțin atractivă pentru fermierii români. Întâlniți mai ales în zona de nord-vest a țării noastre, bivolii sunt din ce în ce mai puțini.

Cele mai multe ferme de bivoli se află în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu. Pe teritoriul României se mai află acum doar 62.000 de bivoli, iar țăranii renunță să-i mai crească. Utili atât pentru lapte, cât și pentru carne, bivolii sunt tot mai puțini.

De altfel, singura stațiune de cercetare și producție pentru creșterea bivolilor din țară se află în județul Brașov. O altă zonă cu tradiție în creșterea bivolilor este Țara Făgărașului, unde aceste animale s-au adaptat foarte bine la mediu, contribuind la sporirea fertilității pământului și ușurându-le oamenilor munca.

Acest film documentar tratează tema creșterii bivolilor începând din vremurile străvechi și până la modul în care aceștia sunt crescuți în prezent de către țărani.

7.72

7.72/10 din 39 voturi

Filme similare

5 comentarii la „Ultimii bivoli”

  1. Deci bivolita da lapte mai bun, adica un procent de 8-9% grasime fatza de vaca, ce da lapte cu 3-4% grasime…
    La tractiune, bivolul este incomparabil mai bun decat boul…
    Si-atunci, de ce este pe cale de disparitie?  De ce nu mai sunt interesati satenii nostrii in cresterea bivolitelor si a bivolilor<
    Chiar si de mancat, bivolii sunt cu mult mai putin pretentiosi decat bovinele…

    Răspunde
  2. Eu am copilărit cu bivoli, şi tot timpul erau folositi pentru tractare. Daca va spun ca două bivoliţe au scos un ştraf cu 2 cai impotmolit în vale? Laptele este si mai dulce decat cel de vaca (numai trebuie adaugat zahar). Da nu au pretentii de mancare, si nu mănâncă decat jumatate cat o vaca. Din păcate la sate nu mai sunt tineret, iar satenii rămaşi nu pot face faţa la vârsta înaintată. Şi eu dacă aş găsi o casă la sat în apropiere de oraş, aş alege tot o bivoliţă pentru lapte.

    Răspunde

Lasă un comentariu