Biblia Diavolului

Codex Gigas este cel mai mare manuscris medieval din lume. Este cunoscut şi ca Biblia Diavolului datorită ilustraţiei reprezentând diavolul pe care o conţine, dar şi datorită legendelor care îl înconjoară. Se presupune că a fost creat la începutul secolului XIII în mănăstirea benedictină din Podlazice, Boemia, de către călugărul Herman. Manuscrisul conţine Biblia vulgata, dar şi documente istorice scrise în latină. În timpul Războiului de 30 de Ani, întreaga colecţie a fost furată de armata suedeză, iar în momentul de faţă este găzduit de Biblioteca Naţională a Suediei.

Legenda care înconjoară Codex Gigas spune că scribul care a realizat-o era un călugăr care şi-a încălcat jurământul monastic şi care a fost condamnat la zidire. Pentru a fi scutit de pedeapsă, el a promis să creeze într-o singură noapte o carte care să glorifice pentru totdeauna mănăstirea şi cunoştinţele omenirii. Aproape de miezul nopţii, însă, călugărul şi-a dat seama că nu va putea să-şi ducă la îndeplinire promisiunea de unul singur, astfel că a inventat o rugăciune specială, adresată îngerului căzut Lucifer, şi nu lui Dumnezeu.

Diavolul a terminat manuscrisul, iar călugărul a adăugat în scrieri o ilustraţie a diavolului, ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul dat. Testele care au încercat să recreeze manuscrisul au arătat că doar caligrafia, fără ilustraţii, ar fi durat cel puţin 20 de ani de scris fără întrerupere. Acest film documentar, realizat de National Geographic, încearcă să elucideze cele mai ascunse secrete ale Bibliei Diavolului. Pelicula include interviuri speciale cu experţi care susţin că există dovezi că manuscrisul a fost scris de o singură persoană.

7.46

7.46/10 din 63 voturi

Filme similare

4 comentarii la „Biblia Diavolului”

  1. un documentar de cancan, fara nimic concret, o istorioara care putea fi inclusa in primele 5 minute nu aproape o ora.dezamagitor si fara fond.pacat de national geographic

    Răspunde
  2. National Geografic face doar astfel de documentare. Material foarte putin, cadre care se repeta, speculatii asupra unei ipoteze care nu sunt niciodata dovedite, concluzia documentarului neaducand mult mai multa informatie decat titlul.

    Răspunde

Lasă un comentariu