Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor, spusă de ei înşisi

Aromânii, în număr de 350.000 – 1.000.000, trăiesc în Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria şi România. Ei sunt numiți vlahi, rumeri, rămânji, makidonji, armânji etc. de cei din jur. Dar cum se numesc ei înșiși? Cine cred ei sunt ei? Ce limbă cred ei că vorbesc? Aromânitatea este o lume veche, care se stinge încet. Dialectul este vorbit rar în Balcani şi doar de vârstnici.

Realizat de jurnalistul Marian Voicu, Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor, spusă de ei înșiși este un portret al unei lumi pierdute, un mozaic de locuri și personaje, o „autopsie” a identității aromânilor. Este, în același timp, o incursiune pe urmele fraților Manakia, pionierii cinematografiei în Balcani, aromânii revendicați de toate popoarele din zonă.

Ce înseamnă identitatea pentru noi? Cât contează limba, cultura, religia sau sângele? Ce se întâmplă cu cei care nu mai vorbesc limba poporului din care fac parte și nu își cunosc istoria? Într-o singură generație, aromâna ar putea dispărea, conform UNESCO. Cum și când moare o limbă sau un dialect? Sunt câteva întrebări la care realizatorul acestui film documentar a încercat să afle un răspuns.

Pentru documentarul Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor, spusă de ei înșiși, filmările au fost realizate în Albania (Moscopole, Korcea), Macedonia (Krusevo, Bitola) şi Grecia (Sirako, Avdella, Pirivoli), cu participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru. (Sursa)

9.14

9.14/10 din 14 voturi

Filme similare

Lasă un comentariu