Secolul sinelui – Sigmund Freud, PR-ul și controlul minții

Titlu original: The Century of the Self

Secolul sinelui explorează teoriile controversate și revoluționare ale lui Sigmund Freud, care era convins că masele și indivizii sunt conduși nu de gânduri raționale, ci de dorințe primitive. În esență, psihanalistul credea că oamenii sunt guvernați impulsuri inconștiente.

Pornind de aici, nepotul lui Freud, Edward Bernays, a tras concluzia că este prea periculos ca maselor să li se permită să își guverneze singure viețile. Consumismul (consumerismul) a fost soluția prin care li s-a dat oamenilor iluzia că dețin controlul, permițând în același timp unei elite să controleze societatea.

Bernays a inventat profesia de „responsabil de public relations” în anii ’20 și a fost unul dintre principalii arhitecți ai tehnicilor moderne de publicitate, descriind în cartea sa, Propagada, fiecare truc, de la „cascadorii” de PR, la  alăturarea simbolurilor sexuale în reclamele la automobile.

Bernays le-a arătat corporațiilor americane cum să convingă populația să își dorească lucruri de care nu are cu adevărat nevoie, prin crearea unei legături între bunurile produse în masă și dorințele inconștiente. Cel mai cunoscut succes al lui Bernays a fost spargerea tabuului legat de femeile care fumează în public, convingându-le că țigările erau un simbol al independenței și libertății.

Însă Bernays era convins că descoperise ceva ce însemna mult mai mult decât o simplă metodă de a vinde bunuri de larg consum. Satisfăcându-le dorințele iraționale pe care unchiul său le descoperise, Bernays a înțeles că oamenii puteau fi făcuți mai fericiți și, astfel, mai docili. A fost doar începutul sinelui consumator universal, ajuns să domine lumea zilelor noastre.

Secolul sinelui este structurat în patru episoade: Mașini de fericire; Fabricarea consimțământului; Ai un polițist în cap și trebuie distrus; Opt persoane savurează un vin.

Vezi și:

I – Secolul sinelui: Mașini de fericire

 II – Secolul sinelui: Fabricarea consimțământului

III – Secolul sinelui: Ai un polițist în cap și trebuie distrus

IV – Secolul sinelui: Opt persoane savurează un vin


8.66

8.66/10 din 53 voturi

Filme similare

6 comentarii la „Secolul sinelui – Sigmund Freud, PR-ul și controlul minții”

  1. asa zisele sarbatori…paste,rusalii,maria,craciun,
    revelion,etc sunt de fapt o propaganda pentru consumism
    in acele zile toti dau navala in magazine sa-i imbogateasca pe speculanti…!!!treziti-va…

    Răspunde
    • poti sa te bucuri de sarbatoare in mod foarte real si fara sa fii consumerist! de fapt.. mai simplu trait, praznicul il simti in esenta lui, ii prinzi gustul… Ca altii se folosesc de aceste ocazii, iar unii pica in plasa e partea a doua.

      Răspunde
    • Sarbatorile au fost transformate,cu acordul nostru, in zile comerciale.Astfel am pierdut chintesenta sarbatorilor.De asemenea cele mai frumoase bucurii ale vietii sunt adesea gratuite si marcate prin simplitate.

      Răspunde
  2. Daca il studiezi pe Freud din punct de vedere psihologic, in mod stiintific, tot ceea ce scrie aici (ca Freud exorciza demoni, ca controla minti etc) pica. Hai totusi sa nu rastalmacim scrierile pe care mintea noastra redusa nu le poate patrunde.

    Răspunde

Lasă un comentariu