Pentru unii dezertor, pentru alții erou național, Ion Mihai Pacepa, principalul personaj din spionajul României comuniste, a dinamitat toate operațiunile externe ale României comuniste atunci când a ales să fugă din țară, în 1978. Gestul său a plantat sămânța îndoielii și a fricii în mintea lui Nicolae Ceaușescu.
De aici încolo, liderul comunist va aluneca ireversibil pe panta fricii de conspirațiile externe ale „agenturilor” împotriva sa și a României, atitudine alimentată permanent și de paranoia.
Născut în 1928, în București, Ion Mihai Pacepa a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) al României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978, el a cerut azil politic în Statele Unite, unde aparent a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operațiuni împotriva fostului bloc sovietic.
Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”. Pacepa a devenit cetățean american și, potrivit afirmațiilor sale (făcute întotdeauna cu prudență, fără a-și dezvălui înfățișarea) s-a stabilit în SUA.
Pasul facut de Pacepa a insemnat caderea lui ceausescu in randul occidentalilor.
ȘI A DISTRUS O REȚEA ÎNTREAGĂ, A PUS VIAȚA ÎN PERICOL A SUTE DE OAMENI, SE PARE CĂ UNII CHIAR AU DISPĂRUT, ȘI L-A INTERESAT NUMAI PROSPERITATEA LUI. MARE JIGODIE… NU L-A DISTRUS PE CEAUȘESCU, CI A TRĂDAT ȚARA…