Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă

Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă este conceput ca o mărturisire la persoana întâi. Fragmente din biografia Reginei sunt redate în interpretarea actriței Maia Morgenstern, al cărei profil apare pe fundalul imaginilor de arhivă.

Documentarul a fost prezentat la Astra Film Festival de la Sibiu, în octombrie 2011, unde a avut un mare succes. Varianta scurtă a filmului (intitulată „Câte ceva despre Regina Maria”) a fost distinsă la ediţia din 2006 a festivalului cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Astra Film Festival Sibiu este cel mai important festival de film documentar din Europa Centrală şi de Est.

„Aveam șaptesprezece ani când am plecat spre tine”, mărturisea Regina Maria. „Eram tânără şi ignorantă, dar foarte mândră de ţara mea natală – chiar şi acum, sunt mândră că m-am născut englezoaică. Dar te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriei şi a durerii mele, minunata patrie care locuieşti în inima mea.”

Regina Maria este o combinaţie de creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu (nu numai artistic, ci şi politic), superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Are un colosal potenţial cinematografic. De când s-a inventat fotografia şi până azi, adică în ultimii 200 de ani, nu cred că există fotografii mai frumoase cu vreo regină. Frumuseţea şi expresivitatea erau sinonime pentru chipul şi spiritul ei. – Sorin Ilieşiu, autorul filmului

9.41

Nota: 9.41/10 din 37 voturi

Filme similare

  • Constantin Moldovean spune:

    Regina Maria a fost o englezoaică rea de cur. I-a pus coarne impotentului Ferdinand (cel puțin) cu Brătianu. A servit, mai cu seamă, interesele britanice în Romînia decît interesele romînești.
    Multe dintre lucrările semnate de către Maria au fost făcute de diverse personalități locale, plătite în acest scop.

  • Constantin Moldovean spune:

    Filmul reprezintă un efort de cosmetizare a istoriei Romîniei (asta cu banii prostimii)

  • >