Prizonieri de război

La numai câteva zile după intrarea României în Primului Război Mondial, mii de militari români își pierdeau viața în Bătălia de la Turtucaia, iar zeci de mii erau luați prizonieri. Poetul George Topârceanu fusese tunar al armatei române. A luptat la Turtucaia și a fost capturat de armata bulgară, în ziua de 6 septembrie 1916. Prizonieratul lui a fost unul dintre cele mai grele. A ajuns în lagărele din Macedonia și Bulgaria. A scăpat cu viaţă doar printr-o întâmplare.

Un alt soldat român, Solomon Coconașu, a fost capturat de armata germană în timp ce apăra trecătorile din Carpaţi. A ajuns în lagărul de muncă de la Le Val du Patre, din Alsacia, împreună cu alți soldați români care au supraviețuit grație francezilor, care își riscau viața dându-le de mâncare. În 1924, regele Ferdinand şi regina Maria au ajuns la Le Val du Patre, mulțumindu-le direct localnicilor pentru gestul lor. (Sursa)

10.00

Nota: 10.00/10 din 3 voturi

Alte filme interesante

Deceniul ascuns: Anii ’80 în România

2024
10

Cum a fost, de fapt, viața în România anilor '80? Serialul documentar Deceniul ascuns ne invită să privim dincolo de clișee.

deceniul ascuns

Goana după atomul pașnic. „Proiectul nuclear românesc”

2022
8.09

Filmul prezintă istoria programului nuclear al României, început în anii '50, ca parte a eforturilor de obținere a independenței energetice.

Regele comunismului: Pompa și fastul lui Nicolae Ceaușescu

2002
7.8

Regele comunismului: Pompa și fastul lui Nicolae Ceaușescu are ca temă centrală cultul personalității din România în perioada 1965-1989.

regele comunismului - pompa si fastul lui nicolae ceausescu

Moștenirea clandestină: Tezaurul României de la Moscova

2022
9.27

Tezaurul României de la Moscova prezintă o poveste veche de mai bine de 100 de ani, care întrunește elementele unei operațiuni secrete.

>