Printre gratii

Printre gratii este un film documentar realizat de Adevărul despre realitatea din puşcăriile României. Realizatorii și-au propus să prezinte „imaginea nefardată” a condiţiilor de detenţie din România. Foşti miniştri, oameni de afaceri sau sportivi celebri s-au plâns de condiţiile inumane din detenţie, reușind să impună pe agenda publică problema condiţiilor din puşcării.

Problema suprapopulării şi condiţiile de detenţie au fost principalele motive invocate de guvernanţi pentru a promova una dintre cele mai controversate ordonanţe de urgenţă din istoria postdecembristă a României. În luna februarie 2017, guvernanţii au anunţat adoptarea unei ordonanțe de urgență ce avea să scoată, în doar câteva zile, un număr record de oameni în stradă, în mai toate oraşele țării.

Printre gratii, camera video a reuşit să surprindă intimitatea deținuților. Condamnații şi-au spus păsurile şi au arătat ce cred despre sistemului penitenciar din România. Dincolo de gratii, opinia publică pare să fie mai divizată ca niciodată în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie. (Sursa)

7.00

7.00/10 din 8 voturi

Filme similare

Un comentariu la „Printre gratii”

  1. E bine ca Occidentul se preocupa de drepturile celor certati cu legea, dar nu se arata oripilat de conditiile in care traiesc sute sau milioane de romani, care n-au alta vina de cat ca sunt saraci…
    Solutia imbunatatirii conditiilor de viata a detinutilor nu se afla in sporirea cheltuielilor de la buget, ci intr-o viziune realista a starii de fapt. In fond, cine intra la puscarie? In marea lor majoritate sunt oameni care vor o viata mai buna, dar nu muncind, ci furand, jefuind, luand sau dand mita etc. Sigur, sunt oameni si trebuie tratati ca atare! Dar nu este nici moral nici corect ca el sa fie gazduit si hranit in conditii mai proaste decat mii dintre concetatenii lor,
    De ce n-ar fi pusa la munca aceasta armata de detinuti si sa-si construiasca ei locurile unde isi executa pedeapsa? Aceasta munca sa nu fie gratuita, ci platita in functie de calificare si efort. 80.000 de detinuti, condusi cu pricepere de cnstructori, pot ridica sau amenaja intr-un an suficiente cladiri pentru ei si urmasii lor in rele.
    Cei care plang pe urmerii detinutilor, ar face bine sa arunce o privire si in locuintele multor romani, unde nu este nici apa curenta, nici wc in casa, care dorm cate 8 sau 10 insi intr-o camera…Nu credeti, domnilor guvernanti, ca e timpul sa faceti ceva si pentru acesti concetateni ai nostri?

    Răspunde

Lasă un comentariu