Români care au schimbat lumea: Panait Istrati

Personajul acestui episod din serialul Români care au schimbat lumea este Panait Istrati, un scriitor editat şi reeditat permanent în Franţa, în colecţii populare de mare tiraj. În Romania, este ignorat: nu are nicio ediţie de opere complete şi niciun grup de cercetare care să se ocupe de opera lui. La şcoală, doar „Ciulinii Bărăganului” face parte din lecturile facultatative, în timp ce, în Turcia, scrierile lui se află pe lista operelor recomandate de Ministerul Educaţiei.

„L-am cunoscut şi iubit pe Panait Istrati”, scria Ernest Hemingway. S-a spus despre Istrati ca a fost un „ciulin dezradacinat”. Un hoinar din Balcani căruia i-a fost dat să devină una dintre marile constiinţe literare ale epocii lui. Timp de câţiva ani, el a vânturat lumea şi mările, a ajuns de câteva ori în Egipt, la Alexandria şi Cairo, a călătorit, fără bilet, cu un vapor la Marsilia, a fost descoperit şi aruncat pe ţărm la Napoli.

Prieten cu Nikos Kazantzakis, admirat de Hemingway, Panait Istrati, considerat  al doilea român universal după Dimitrie Cantemir, a semnat prefaţa primului roman scris de George Orwell. Iubit de francezi, ecranizat de ruşi, succesul lui Panait Istrati a pierit după ce a publicat „Spovedanie pentru învinşi”, cartea care a tulburat ideologiile secolului trecut.

8.20

8.20/10 din 5 voturi

Filme similare

Lasă un comentariu