Moștenirea clandestină: Tezaurul României de la Moscova

Structurat în trei episoade, filmul Tezaurul României de la Moscova prezintă o poveste veche de mai bine de 100 de ani, care întrunește elementele unei operațiuni secrete și pe care echipa TVR o analizează, în premieră, cu instrumente de intelligence care completează cercetările făcute de istorici.

„În prima parte vom vedea cum au decurs evenimentele în toamna și iarna lui 1916: după căderea Capitalei sub ocupația Puterilor Centrale, autoritățile și numeroși civili se refugiază la Iași, iar tezaurul este trimis spre protecție și păstrare, la Moscova, în două tranșe, prima în decembrie, iar următoarea șase luni mai târziu, când Rusia se afla în plin război civil. Investigăm evoluția frontului, contextul intern și mai ales extern în care se ia această decizie, căutând să aflăm care era de fapt PLANUL ce viza în mod direct avuția României. Cine și de ce își dorea atât de mult aurul românesc.

În partea a doua, vom încerca să înțelegem mai bine circumstanțele acestui dosar nerezolvat, să vedem cât de complicată era relația românilor cu Imperiul Țarist și cu celelalte mari puteri ale sfârșitului de secol. Și cum se explică deciziile autorităților române în privința înstrăinării tezaurului.

Ultima parte ne va arăta de ce, după mai bine de un secol, banii și aurul românesc, documentele de arhivă și multe alte bunuri culturale de valoare inestimabilă ÎNCĂ nu s-au întors acasă. „Continuăm să investigăm DE CE și cu ce argumente ne-am pledat cauza în ultimii 30 de ani în relația cu Federația Rusă”, punctează realizatoarea.” (sursa: TVR)

9.27

9.27/10 din 26 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Moștenirea clandestină: Tezaurul României de la Moscova”

  1. Nimic nou sub soare! Stiam asta mai demult… Ce se poate face pentru repatrierea lui… Asta e intrebarea! Oricumar fi trebuie sa nu uitam niciodata de Tezaur!

    Răspunde

Lasă un comentariu