Mineriada din 13-15 iunie 1990

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 7.6/10 (60 voturi)

Descrierea filmului

În dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, pe la orele 3-4 AM, forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în Piaţa Universității din București şi au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanţi. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piaţa Universităţii scandând lozincile: “IMGB face ordine!” şi “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!”.

Cu toate astea, s-au retras şi au defluit spre o altă zonă necunoscută. Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură, două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieţei cu autobuzele din dotarea Poliţiei. La îndemnul unor tineri, atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au şarjat mulţimea.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de poliţie; au fost incendiate autobuzele poliţiei, sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne şi SRI. La televiziune se citeşte un comunicat al preşedintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”. În seara zilei, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucureşti.

14 iunie. Ajunşi în Gara de Nord la ora 4 dimineata, minerii conduşi de Miron Cozma au fost preluaţi de angajaţi ai SRI şi a altor servicii secrete şi au fost orientaţi spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor, pe platoul din faţa Teatrului Naţional.

Imediat au pătruns în incinta Facultăţii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertăţii de opinie şi au devastat o colecţie unică în Europa de flori de mină şi zăcăminte geologice ca şi sediul Ligii Studenţilor. O soartă asemănătoare au avut şi Facultatea de Litere şi cea de Matematică, dar şi Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroşi profesori au fost bătuţi, între ei se numără şi profesorii de lingvistică Grigore Brâncuş şi Petru Creţia, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale.

În zonă, minerii au mai devastat sediile PNŢCD şi ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă şi arme şi de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o staţie radio şi aparate de birotică. Liderul studenţilor, Marian Munteanu, a fost bătut şi aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scăpat ca prin miracol. Alţi lideri au avut o soartă asemănătoare. Toţi intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine fistichii au fost bătuti, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele.

15 iunie. La orele prânzului minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statutului, preşedintele ales recent Ion Iliescu le-a mulţumit pentru acţiunea lor vitejească prin care au salvat democraţia din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord, şi transportaţi în Valea Jiului. (Sursa: Wikipedia)

Mai multe documentare interesante

1989 – Un timp sărit din calendar

Despre evenimentele din decembrie 1989 s-au scris vrafuri de cărți și comentarii, s-au făcut zeci de emisiuni TV. Dar acele evenimente au fost doar episodul final al unor evoluții premergătoare...
VN:F [1.9.22_1171]
9.1

Mihai Viteazul și prima Unire a Românilor

13 ianuarie 1601. Mihai Viteazul intră în Viena cu numai 30 de însoţitori şi 16 trăsuri. Nu mai are bani. Le-a dat drumul celor aproximativ o mie de oşteni cu...
VN:F [1.9.22_1171]
10.0

Execuția mareșalului Ion Antonescu (+ scene din proces)

"[...] După care s-a dat comanda pentru execuţie. Armele au fost încărcate şi atunci când s-a tras, Mareşalul a salutat ridicându-şi pălăria cu mâna dreaptă, după care a căzut. Mareşalul...
VN:F [1.9.22_1171]
6.7

Adio, tovarăși!

Pentru prima dată în istoria filmului documentar, evenimentele desfășurate între anii 1975 și 1991 sunt relatate cronologic în Adio, tovarăși, de peste și din interiorul granițelor tuturor țărilor implicate, ale...
VN:F [1.9.22_1171]
8.3

Comorile tracilor

Cine au fost tracii? Ce mistere ascund? Ce valoare ar avea astăzi fabuloasele lor comori? Ce rol avea aurul în viața regilor și nobililor traci? De ce au fost îngropați cu...
VN:F [1.9.22_1171]
8.5
 • RHADOO_XXX37 spune:

  cata nesimtire pe fata acestor porci ordinari, uitativa la minutul 10:30! ii durea pe ei udeva de ce se intampla cu viitorul TARII NOASTRE! CAT DESPRE ILIESCU? ABIA ASTEPT SA AUD CA S-A IMPUSCAT LEPRA COMUNISTA!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • radu dela afumati spune:

   comunisti=bestii fanatice,criminali fara suflet,tortionari.

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • BrMaGiC spune:

   cine este ala care spunea de mancare?

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Cote spune:

  Iliescule: tu’ti gura ma-tii, 22 de ani dupa!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Virgil spune:

  Auzi la idiotul de Petre Roman, cica: “Daca e sa comparam cum actioneaza politia in vest, ai nostri au fost niste mielusei…” Petrica cand o sugi nu te inteapa inima ??

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • manola spune:

  gunoiul si odiosul de iliescu!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Pop Ilie spune:

  Noi nu am uitat acest episod, nici străinătatea, numai Ion Iliescu a uitat mulţumirile aresate minierilor

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • tanar sub 28 ani spune:

  degeaba ….istoria nu o sa va ierte, in cartile de istorie o sa fie un criminal , dovada raman inregistrarile acestea

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Dan spune:

  Aici e vorba de Bolsevism nu de (Comunism). Nu incurcati capra cu varza. Iliescu su Roman au fost catelusi executanti ai loviturii de stat din 1989 si Creierele care au actionat din umbra au fost Dan Voiculescu si Gelu Voican Voiculescu care in acea vreme era atasat diplomatic la VATICAN si care a venit urgent in tara sa stea in instanta de judecata al Ceausestilor cu tricolorul pe piept pentru a fi convins ca sentinta va fi una capitala. In filmarile de atunci se vede clar ca Gelu Voican Voiculescu sa ocupat de inmormantarea secreta a Ceausestilor moment in care Dan Voiculescu era in Elvetia golind conturile Romaniei din Banca Elvetiana el avand acces datorita faptului ca activa in cadrul Ministerului Afacerilor Externe nr.(import, export) si de aici deduceti singuri mai departe urmatoarele legaturi. Laszlo Tokes (Greco Catolic) in relatii stranse cu VATICANUL, Gelu Voican Voiculescu (atasat diplomatic la Vatican) si Dan Voiculescu (Ministerul de Externe) care bineinteles are un grad de rudenie cu Gelu Voican Voiculescu. De aici este clar ce sa pus la cale, iar cei care scrieti comentarii???……….ca sa va reinprospatez memoria…………..Familia Voiculescu a vandut Romania si chiar pe voi. Comunismul a construit si a conservat bogatiile statului iar tradatorii au luat totul si a vandut strainilor. Comunismul a fost urat de toata lumea pentru ca nu a lasat pe nimeni sa fie mai presus de altii (si daca au fost ??……….nu au existat excese cum exista acum). Aviz comentatorilor……………..Prostul nu e prost destul daca nu e si FUDUL. Numai bine pentru toti Romanii adevarati de pretutindeni

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • roman spune:

   Laszló Tőkés e reformat calvinist,deşteptule…

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Dan spune:

  P.S. uitasem……………Iliescu este un BOLSEVIC nu este Comunist si este o diferenta pentru cei care cunosc cu adevarat Istorie.

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • ady spune:

  inca nu a murit pocitania de iliescu, vedel-as crapat sa il vad

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • mihai spune:

  Daca nu ma insel, documentarul se numeste golaniada si e regizat de stere gulea. Multumim, domnule!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • Adrian-Constantin spune:

  securisti imputiti, mi-e scarba de astfel de oameni care sunt maestri in arta disimularii, dezinformarii si manipularii oamenilor. asa e, Iliescu a fost si este un bolsevic imputit care trebuie sa plateasca pentru crimele comise. este un criminal iar pentru asta merita sa fie judecat si condamnat, alaturi de toti ceilalti tradatori care ne-au vandut tara. ce a fost Romania si ce este azi ? de abia de acum incolo incepe adevaratul proces de reconstructie, reformare si dezvoltare a tarii. Binecuvantata fie aceasta tara !

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • regonem3 spune:

  LOL cica au salvat (minerii) democratia din romania? democratia vietii…….au furat si vandut mizerabilii astia in ultimul hal!! Rusine, bucuresteni! nu v-ati aparat cu adevarat nu ati facut nimic!

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • regonem3 spune:

  oare Victor Ponta si nevasta-sa unde erau in zilele alea glorioase ale luptei pt pastrarea democratiei?

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
  • x spune:

   Ponta a recunoscut ca a fost in Piata si a strigat “jos iliescu ”
   … creierul i-a fost spalat mai târziu .

   VA:F [1.9.22_1171]
    Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • liber sa gandesc spune:

  nu minerii au batut studenti si oameni aflati in bucuresti si bucurestenii ci comunistii din era iliescu si securitatea inbracatii in haine de minerii, nu cred ca un miner iesit de la munca care la urcat in autobuz cu destinatia bucuresti avea chef de batae…..ce au spus in mintea lor hai sa mergem maine dupa munca la bucuresti sa batem copii de pe strazii…… patetic si penal ganditiva un pic, mieri au fost prostitii mai rau decat cateva bastoane aplicate pe atunci uitativa ce sa ales de minele din valea jiului , daca atunci au avut putere sa plece la bucuresti ca nu lea convenit ca nu aveau televiziune acum ca nu au loc de munca dece nu mai au putere? bolsevicul de iliescu si cu toti cei care au planuit revolutia si au dat regimul comunist jos ar trebui sa sfarseaca la fel inpuscatii live la televizor , din 90 pana azi tot tineretul pleaca in strainatate pt ca in tara lor nu mai au ce face, toata lumea ramane fara mancare orase intregi se naruie si spun ca suntem o tara in curs de dezvoltare`? suntem o tara in decadere vanduta patonilor si instrainata lucru care ceausescu se rasuceste in mormant. sunt tanar nu stiu eu prea multe dar un lucru il vad si nu concep ca toata floarea tari tineretul sa nu mai vrea sa se intoarca acasa din cauza batjocori ce o gasesc acolo

  VA:F [1.9.22_1171]
   Aprecieri: 0 (0 voturi)
 • >