Piața Universității. Mineriada din 13-15 iunie 1990

În dimineața zilei de 13 iunie 1990, pe la orele 3.00-4.00, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piața Universității din București și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. În jurul orei 9.00, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în piață scandând lozincile: „IMGB face ordine!”, „Moarte intelectualilor!” și „Noi muncim, nu gândim!”.

Cu toate acestea, s-au retras spre o altă zonă necunoscută. Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură, două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea pieței cu autobuzele din dotarea Poliției. La îndemnul unor tineri, atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au atacat mulțimea.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuze, sedii ale Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI. La televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă:

„Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirilor guvernului și ale televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită.”

În seara zilei, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.

14 iunie. Ajunși în Gara de Nord la ora 4.00 dimineața, minerii, conduși de Miron Cozma, au fost preluați de angajați ai SRI și ai altor servicii secrete și au fost orientați spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piața Universității, pretinzând că participă la refacerea rondurilor de flori distruse de corturile manifestanților, pe platoul din fața Teatrului Național.

Imediat au pătruns în incinta Facultății de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertății de opinie, și au devastat o colecție – unică în Europa – de flori de mină și zăcăminte geologice, precum și sediul Ligii Studenților. O soartă asemănătoare au avut și Facultatea de Litere și cea de Matematică, precum și Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroși profesori au fost bătuți, între ei se numără și profesorii de lingvistică Grigore Brâncuș şi Petru Creția, acesta fiind agresat de indivizi care aveau la ei fotografia lui, pentru a-l identifica mai ușor.

În zonă, minerii au mai devastat sediile PNȚCD și ale PNL, unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o stație radio și aparate de birotică. Liderul studenților, Marian Munteanu, a fost bătut și aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scăpat cu viață. Alți lideri au avut o soartă asemănătoare. Toți intelectualii, bărbații cu barbă, cei îmbrăcați cu haine neobișnuite – în opinia minerilor – au fost bătuți, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele.

15 iunie. La orele prânzului minerii au fost urcați în autobuze și transportați la complexul expozițional Romexpo, unde șeful statului, Ion Iliescu, le-a mulțumit pentru acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta, minerii au fost conduși la trenurile care îi așteptau în Gara de Nord și transportați în Valea Jiului.

7.55

7.55/10 din 64 voturi

Filme similare

19 comentarii la „Piața Universității. Mineriada din 13-15 iunie 1990”

 1. cata nesimtire pe fata acestor porci ordinari, uitativa la minutul 10:30! ii durea pe ei udeva de ce se intampla cu viitorul TARII NOASTRE! CAT DESPRE ILIESCU? ABIA ASTEPT SA AUD CA S-A IMPUSCAT LEPRA COMUNISTA!

  Răspunde
 2. Auzi la idiotul de Petre Roman, cica: „Daca e sa comparam cum actioneaza politia in vest, ai nostri au fost niste mielusei…” Petrica cand o sugi nu te inteapa inima ??

  Răspunde
 3. Aici e vorba de Bolsevism nu de (Comunism). Nu incurcati capra cu varza. Iliescu su Roman au fost catelusi executanti ai loviturii de stat din 1989 si Creierele care au actionat din umbra au fost Dan Voiculescu si Gelu Voican Voiculescu care in acea vreme era atasat diplomatic la VATICAN si care a venit urgent in tara sa stea in instanta de judecata al Ceausestilor cu tricolorul pe piept pentru a fi convins ca sentinta va fi una capitala. In filmarile de atunci se vede clar ca Gelu Voican Voiculescu sa ocupat de inmormantarea secreta a Ceausestilor moment in care Dan Voiculescu era in Elvetia golind conturile Romaniei din Banca Elvetiana el avand acces datorita faptului ca activa in cadrul Ministerului Afacerilor Externe nr.(import, export) si de aici deduceti singuri mai departe urmatoarele legaturi. Laszlo Tokes (Greco Catolic) in relatii stranse cu VATICANUL, Gelu Voican Voiculescu (atasat diplomatic la Vatican) si Dan Voiculescu (Ministerul de Externe) care bineinteles are un grad de rudenie cu Gelu Voican Voiculescu. De aici este clar ce sa pus la cale, iar cei care scrieti comentarii???……….ca sa va reinprospatez memoria…………..Familia Voiculescu a vandut Romania si chiar pe voi. Comunismul a construit si a conservat bogatiile statului iar tradatorii au luat totul si a vandut strainilor. Comunismul a fost urat de toata lumea pentru ca nu a lasat pe nimeni sa fie mai presus de altii (si daca au fost ??……….nu au existat excese cum exista acum). Aviz comentatorilor……………..Prostul nu e prost destul daca nu e si FUDUL. Numai bine pentru toti Romanii adevarati de pretutindeni

  Răspunde
 4. securisti imputiti, mi-e scarba de astfel de oameni care sunt maestri in arta disimularii, dezinformarii si manipularii oamenilor. asa e, Iliescu a fost si este un bolsevic imputit care trebuie sa plateasca pentru crimele comise. este un criminal iar pentru asta merita sa fie judecat si condamnat, alaturi de toti ceilalti tradatori care ne-au vandut tara. ce a fost Romania si ce este azi ? de abia de acum incolo incepe adevaratul proces de reconstructie, reformare si dezvoltare a tarii. Binecuvantata fie aceasta tara !

  Răspunde
 5. LOL cica au salvat (minerii) democratia din romania? democratia vietii…….au furat si vandut mizerabilii astia in ultimul hal!! Rusine, bucuresteni! nu v-ati aparat cu adevarat nu ati facut nimic!

  Răspunde
 6. nu minerii au batut studenti si oameni aflati in bucuresti si bucurestenii ci comunistii din era iliescu si securitatea inbracatii in haine de minerii, nu cred ca un miner iesit de la munca care la urcat in autobuz cu destinatia bucuresti avea chef de batae…..ce au spus in mintea lor hai sa mergem maine dupa munca la bucuresti sa batem copii de pe strazii…… patetic si penal ganditiva un pic, mieri au fost prostitii mai rau decat cateva bastoane aplicate pe atunci uitativa ce sa ales de minele din valea jiului , daca atunci au avut putere sa plece la bucuresti ca nu lea convenit ca nu aveau televiziune acum ca nu au loc de munca dece nu mai au putere? bolsevicul de iliescu si cu toti cei care au planuit revolutia si au dat regimul comunist jos ar trebui sa sfarseaca la fel inpuscatii live la televizor , din 90 pana azi tot tineretul pleaca in strainatate pt ca in tara lor nu mai au ce face, toata lumea ramane fara mancare orase intregi se naruie si spun ca suntem o tara in curs de dezvoltare`? suntem o tara in decadere vanduta patonilor si instrainata lucru care ceausescu se rasuceste in mormant. sunt tanar nu stiu eu prea multe dar un lucru il vad si nu concep ca toata floarea tari tineretul sa nu mai vrea sa se intoarca acasa din cauza batjocori ce o gasesc acolo

  Răspunde
 7. Daca dupa 30 de ani nu ati inteles ce se vrea de la tara asta, nu-i nimic: paguba-n ciuperci ! Va spun doar atat: NU CONTAM ! SUNTEM NUMERE LA VOT SI ATAT !

  Răspunde

Lasă un comentariu