Memorialul durerii (serial integral)

Distribuie acest documentar

Descrierea filmului

Memorialul durerii înseamnă ca, după 1989, dintr-un sentiment de vină pentru absenţa ta din lupta anticomunistă, să iei camera de filmat în braţe şi timp de 16 ani să alergi prin ţară, pentru a smulge mărturii (preţioase şi înfiorătoare) din gurile victimelor fostului regim, pentru a deschide porţile închisorilor (mai inainte de a fi renovate şi „vopsite în culori pastel”), închisori în care au fost chinuiţi milioane de oameni nevinovaţi, pentru a-i intervieva pe cei mai crunţi ofiţeri de securitate, pentru a face puţină dreptate şi lumină în bezna de teroare şi minciună a stalinismului brevetat în România.

Să ai puterea de a asculta sute de mărturisiri zguduitoare, ca un fel de duhovnic al istoriei recente şi neştiute. Să rezişti când cel mai diabolic torţionar, Alexandru Nicolschi, începe să urle la tine, în timpul interviului, ca la puşcăriaşii pe care îi teroriza. Să-l auzi pe Liviu Borcea, criminalul premiant de la Canal, cum neagă cu un calm celest vreo crimă sau vreo formă de abuz petrecute în sectorul lui, ba chiar pretinde că deţinuţii aveau alimentară în lagăr şi valize pline cu mâncare sub paturi.

Să te transformi într-un formidabil procuror al memoriei, semnând prin emisiunile tale sute de condamnări la neuitare. Şi pentru toate acestea, să primeşti ameninţări cu moartea şi „sfaturi” de a o lăsa mai moale. Să-ţi fie programate emisiunile la orele cele mai imposibile, ba chiar să-ţi fie eliminate uneori din grila de programe pe motiv că TVR nu trebuie să se ocupe de trecut, ci de „prezent şi de bucuria viitorului”.

Să fii, adică, Lucia Hossu-Longin, o doamnă care, cu curaj, inteligenţă şi modestie, a ajutat la dezlipirea pleoapelor acestei ţări care ştie atât de bine să nu vrea să vadă.

Vezi aici toate celelalte episoade ale serialului Memorialul Durerii

 

Mai multe documentare interesante

Dacia Lăstun: Ultimul cadou al lui Ceaușescu

Povestea Daciei 500 (supranumită „ultimul cadou al lui Ceauşescu” pentru români), cunoscută afectiv drept Dacia Lăstun, este pe cât de scurtă, pe atât de tumultoasă. Drumul Lăstunului începe în 1988...

Primarii noștri

Realizat de jurnaliștii de la Adevărul, filmul documentar Primarii noștri este cu și despre oamenii pe care i-am ales în ultimele decenii pentru a conduce comunele și orașele României, mulți...

Bătălia de la Cernobîl

Pe 26 aprilie 1986, o flacără de 300 metri s-a înălțat pe cerul Ucrainei. Cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat. Aici începe o bătălie...

Istoria Rusiei – Volgograd și Volga

Botezat inițial Țarițîn și fondat cu scopul de a apăra regiunile sudice ale Rusiei, Volgograd a fost modelat de râul Volga, emigranți, comerț și război. În secolele al XVII-lea și...

Tănase eternul…

Realizat de TVR, filmul prezintă personalitatea lui Constantin Tănase, vestit actor și cupletist al teatrului de revistă din România. Născut la Vaslui, acesta a fost întemeietorul companiei de teatru de...
 • G. spune:

  Pe cand un memorial al durerii,privind crimele hortiste din 1940 din Ardeal ?

 • Catalin spune:

  nu mai mancati ce nu trebuie cu acel memorial , ca mai durere ca acum n-a fost in Romania niciodata!

  • george marmara spune:

   cataline mare porc esti.pariez ca esti fie securist,fie fiu de criminal.gm

   • Catalin spune:

    Iar tu esti un mare lingau si pupincurist al demohotiei’ si capitalismului exploatator (mai nou exterminator)
    Ps securit n-am fost ptr ca sunt prea tanar si ma trag dintr-o fam de muncitori care au muncit pe branci si pe vremea comunismului si acum .Diferenta este ca atunci erau cat de cat respectati si platiti cum trebuie muncitorimea , acum sunt doar dispretuiti si exterminati de catre REGIMUL DICTATORIAL CAPITALIST!

    • Mihaela spune:

     Parintii nostri s-au nascut in plin comunism, au citit cartile de istorie ale lui Mihail Roller, au invatat lectii de marxism la scoala etc. Nu pot sa te invinuiesc pt. ignoranta cand nici parintii tai n-au cunoscut libertatea adevarata. Cel care-i platea era Ceausescu, care era mai mult socialist decat comunist. Si pe el cine l-a omorat? Nu tot jidanii comunisti (Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan etc)? Cei care au vandut tara altor jidani – camatarii internationali de la banci pe care Ceausescu ii refuzase. Memorialul Durerii se invarte mai ales in jurul anilor ’40-’50 – cand jidanii erau la conducere, nu Ceausescu. Atunci au murit cei mai multi romani sub mana lui Nicholschi si a altor bestii bolsevice.

     Comunism, capitalism – tot de jidani sunt conduse. Apropo largeste-ti buzunarele ca maine-poimaine trebuie sa platesti “rascumparari” victimelor holocaustului, Israelul ne asteapta cu mana intinsa nu-i intereseaza ca mori de foame.

     • Catalin spune:

      Binentreles ca acele bestii care au infapuit genocide impotriva poporului roman (si care se chinuie sa le faca si acum) sunt tot jidanii. Dar tin sa spun ca nici acum nu este mai bine cand ni se impun cu forta cenzura de tot felul prin care n-ai voie nici sa-ti mai recunosti istoria si neamul (cazul legii actuale antilegionare) vremuri in care toate laturile si scursurile sociale sunt aduse la rang de valoare/vedeta iar adevaratele genii si minti luminate sunt tinute in umbra si defaimate , vremuri in care neamurile lui ‘Salam si Talent’ sunt privilegiate , promovate si sustinute chiar de catre legi si autoriti in timp ce noua ni se spune ca meritam salarii de 2 lei .

  • vall spune:

   Cataline, esti tampit. Dar si ticalos. Dati-s-ar numai ce meriti, javra ! Macar un pic din suferinta eroilor pe care-i manjesti cu existenta ta de vierme de fecale

   • Catalin spune:

    Hai sictir fecala penala ce esti ,eu n-am spus eu ca oamenii aia n-au suferit ci doar ca nu e nimic comparativ ceea ce se intampla acum si anume ca se pregateste cu adevarat un genocid de proportii care consta in exterminarea totala a acestui neam…ai inteles mai scursuro penala???

 • Cristi spune:

  baiete, daca astia si altii reuseau in lupta lor cu comunismul si a indobitocirii am incredere ca nu ar mai exista oameni in tara asta care sa dea comment-uri atat de idioate ca si tine, asta e cu adevarat trist… 🙂 oamenii astia si-au dat viata si au sacrificat totul ca sa le fie altora mai bine si tu stai in spatele monitorului si iti bati joc de ei, mi se pare cam amuzant… :)) mai uita-te inca odata la toata ORA de documentar poate intelegi si tu ceva, desi recunosc ca sunt slabe sanse… 🙂

  • cititor spune:

   mare tăntălău esti si in plus usor manevrabil…. mai cristi

  • Christi25 spune:

   Este intradevar trist ca adevarul in zilele astea are asa putine sanse sa fie cunoscut si apreciat. Trebuie sa ne mentinem credinta puternica in Dumnezeu, caci numai de acolo putem spera ca adevarul poate iesi la lumina pentru cei capabili si dornici sa fie iluminati. Eu am trait acele vremuri, eu stiu adevarul si se pare ca aceste documentare sunt absolut corecte. Dar am vizionat foarte putin deocamdata, e greu fiindca mereu se suprapun reclame si e greu de urmarit continutul.

 • Olarescu Maria spune:

  pe cand ne arata doamna hossu longin crimele comise in anii 45 -60 de unii ce se adaposteau prin păduri si care au ucis oameni nevinovati ce refuzau sa le puna la dispozitie ascunzatori, sau sa le dea mancare si haine? dar si pe acei ce au ucis fara milă copii precum soldatii de 18 ani ucisi de vatamaniuc si ortacul sau. ?
  ce vina aveau copiii aia ca erau militari in termen la trupele de securitate actualele trupe de jandarmi caci nu aveau nimic in comun cu securitatea ca organ de informatii? isi satisfaceau stagiul militar ca ori ce recrut..
  ce ar zice vatamaniuc daca rudele acestor copii s-ar razbuna pe el acum? ha?

  • dorin spune:

   esti proasta, iar raspunsurile la intrebarile tale oricum nu le-ai intelege. de ce ?tocmai ti-am zis. esti prosta !

   • Mihaela spune:

    “Doamna” e acelasi utilizator care posteaza in mod repetat si obsesiv sub diverse nume feminine. Nu bagati in seama fosila asta comunista, se agita ca un pepsi tocmai pt. ca documentarul acesta e foarte bun.

 • redmike09 spune:

  40 de ani ne-au bagat pe gat “adevarul’ comunist despre legionari, despre partizani so despre “sfintii inchisorilor”. Dupa 40 de ani de minciuna multora le e inca greu sa poata vedea sau accepta adevarul. Ganditi-va va rog inainte sa vorbiti, cum e sa traiesti 10 ani in batai, in foame, in frig si si in intuneric si asta doar pentru ca nu iti poti renega credinta si convingerile. 10 ani! Nu o zi! Va rog cititi si inainte sa vorbiti din spatele unei tastaturi ganditi-va ca sunteti o singura zi in locul lor. Vi-ati pastra credinta? Dar convingerile? Oamenii aia sunt eroi. Eroi cum lumea a vazut prea putini. Din pacate nu stim sa ne respectam eroii, nu ii cunoastem si daca auzim de ei, ne place sa aruncam cu noroi in amintirea lor

 • popa cristi spune:

  Dacă aveți Poze și Imagini, Rețete tradiționale, Descrieri despre Cultură și Tradiții, descrieri despre oameni de artă și muzică, dar și altele, din Provincia Crișana, puteți să le postați în Pagina Facebook:
  http://www.facebook.com/pages/Provincia-Cri%C8%99ana-Rom%C3%A2nia/335289299829548
  Puteți deasemenea să le Publicați și pe Blogul:http://provinciacrisana.blogratuit.ro/
  Vă mulțumesc și vă aștept cu sugestii și reclamați.

 • Georgeta Calinoiu spune:

  Cu mare greutate rezisti sa urmaresti filmele, stiind ca romanii au putut provoca atata suferinta romanilor; respectam persoanele nevinovate, care au cazut victime exceselor unor ajunsi la putere pe baza de devotament fata de puterea rusofila din Romania postbelica, precum si victimele convingerilor diferite de cele de stanga. Dar mi-e mai greu sa ascult vocea grav-afectata, a realizatoarei Lucia Hossu Longin, absolventa a facultatii de ziaristica a Academiei Stefan Gheorghiu, admisa ca toti absolventii acestei academii, fara examen, pe baza de dosar si origina sanatoasa. Mi-nchipui chiar ca s-a afirmat la fabrica unde a lucrat probabil ca tesatoare, oricum ca reprezentanta a tineretului revolutionar. Altfel cum sa-mi explic mie si altora ca mine ca in Programul Radio-TV din 22 noiembrie 1987, pe care o intamplare mi l-a adus in fata ochilor, in cadrul rubricii “Epoca Ceausescu – epoca de fapte revolutionare”, dupa documentarul realizat de Vartan Arachelian in judetul Braila a urmat “OMAGIUL TARII CONDUCATORULUI IUBIT” – emisiune realizata in colaborare cu Comitetul de Cultura si Educatie Socialista al judetului Braila, redactori fiind LUCIA HOSSU LONGIN SI Santuzza Dinescu. Iar zic, probabil, tot cu aceeasi gravitate in glas si-a citit osanalele scrise pentru a comenta din off, spectacolul grandios al bietilor braileni. Despre asta e vorba, ca avem mai multe lichele decat indoctrinati, Iar acum, ca suntem liberi, dar vai mama noastra, majoritari analfabeti, bolnavi, saraci si someri, de ce nu se revolta doamna LHL, sau de ce nu mai face documentare cu suferinta macar a celor din mediul rural din Moldova, Muntenia si Oltenia?

 • >