Hagia Sofia, minunea arhitecturală din inima Istanbulului

Acest film documentar este dedicat uneia dintre cele mai grandioase clădiri din istorie. Hagia Sofia a fost inițial o biserică creștin ortodoxă, fiind transformată într-o moschee în anul 1453 de turci și apoi într-un muzeu în anul 1935. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este văzută ca una dintre cele mai mari tragedii ale creștinătății de credință ortodoxă greacă. Numele ei provine din greacă și înseamnă
„Biserica înțelepciunii sfinte a lui Dumnezeu”. De asemenea, este cunoscută și ca „Sancta Sofia” în latină, sau „Ayasofya”, în turcă. Sofia nu este un nume de sfânt, ci in greacă înseamnă „înțelepciune”.

Hagia Sofia este acoperită de un dom cu diametrul de 31 de metri, având o înălțime de 56 de metri (un pic mai mic ca Panteonul). Domul este sprijinit pe pandantive (patru secțiuni triunghiulare concave) care rezolvă problema sprijinirii bazei circulare a domului pe o baza rectangulară. La Hagia Sofia, greutatea domului este menținută și de patru piloni masivi situați în colțuri.

La capetele de vest (intrarea) și de est, deschiderile arcelor se continuă cu jumătăți de domuri susținute în pandantive mai mici. Desi ierarhia domurilor a fost construită pentru a crea un spațiu mai mare în interior, această arhitectură este de neexplicat în antichitate. Toate suprafețele din interior sunt învelite cu marmură policromă, verde și albă cu porfir mov și mozaicuri aurii. La exterior, pereții simpli din ghips dezvăluie claritatea boltei și a domului.

Nu a rămas nimic din biserica ce a fost construită inițial pe același loc în sec. IV. După demolarea primei biserici, a fost construită cea de-a doua biserică de Constantin al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, care a ars în timpul răscoalei din anul 532. Clădirea a fost reconstruită sub supravegherea personală a Împaratuui Iustinian I, dar în timpul cutremurului din anul 989 s-a daramat. După cutremur, guvernul bizantin a ales ca arhitect pentru noua biserică pe Tirdat, creatorul mărețelor biserici Ani și Agine.

Hagia Sofia este unul din cele mai importante exemple de arhitectură bizantină care au supraviețuit. Templul în sine era așa bogat și atât de decorat artistic, încât Iustinian s spus „ Solomon, mi-ai depășit orice închipuire aici”. Iustinian a verificat că era cea mai mare catedrală construită vreodată în acele vremuri, ea păstrându-și acest statut timp de o mie de ani, pînă la terminarea catedralei din Sevilia. (sursa)

7.14

7.14/10 din 29 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Hagia Sofia, minunea arhitecturală din inima Istanbulului”

Lasă un comentariu