Maurovlahica: Recviem pentru o etnie dispărută

Maurovlahica este un documentar fascinant despre trecutul misterios al celor care erau numiţi valahi negri, morlachi sau Nigri Latini. Este vorba despre o comunitate uitată, care în secolul al XII-lea a creat un stat pe nume România… în Bosnia. Toată lumea a aflat din cărţile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul în cetatea Biharea de lângă Oradea de azi, care în debutul secolului al X-lea a încercat zadarnic să reziste maghiarilor invadatori ai ducelui Arpad. Dar câţi dintre noi știu că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor în ţara care poartă numele de Muntenegru? Și câți știu că în Evul Mediu a fost o țară pe nume România în Bosnia?

Cei care au denumit-o aşa au fost, cândva prin secolele XII-XIII, misterioşii valahi negri, descinşi din Nordul Dunării – după cum limpede le arată numele. Ei au întemeiat acolo propria lor principalitate, iar grecii îi numeau mavrovlahi, sârbo-croaţii – morovlaşi, italienii şi dispăruţii dalmaţi – morlachi, iar turcii le spuneau Kara-Ulagh. În textele în limba latină ale variilor cancelarii medievale, aceştia apăreau sub numele Nigri Latini.

Pentru a descoperi Maurovlahica, echipa TVR a plecat pe urmele lor chiar din miezul ruinelor ascunse ale castelului Bihor din Muntengru. Realizatorii au urmat coasta Dalmaţiei până aproape de Peninsula Istria, acolo unde mai vieţuiesc încă puţinii lor ultimi descendeţi. Au aflat lucruri incredibile despre trecutul lor istoric. Periplul echipei de filmare a început în octombrie 2013, de la ruinele castelului Bihor din Muntenegru, unde era reşedinţa unei formaţiuni statale medievale româneşti, şi a continuat pe întreaga coastă dalmată, de la Sud înspre Nord. (Sursa: TVR+)

Partea a doua a filmului poate fi urmărită aici.

9.47

Nota: 9.47/10 din 19 voturi

Filme similare

  • alinascarlat spune:

    au scris jos corect dar sus greseala e cat capul lor !recviem nu recveim !ne facem de ras in tara noastra !

    • Nu vă impacientați, e doar o eroare de redactare pe care au făcut-o cei care au încărcat videoclipul pe YouTube și nu diminuează cu nimic valoarea filmului. Dvs. nu ați pus virgulă înainte de „dar”, nu ați folosit majiscule la început de propoziție, nu ați folosit diacritice și ați pus incorect punctuația.

    • Gelu Rusu spune:

      Daca ai fi „tacut”, Alinuto… Da’ tu, nu! Sa afle toata lumea cum le mai stii tu toate cele… Uite, acuma esti vedeta.

  • >