Mari clasici: Liviu Rebreanu

Realizat la 100 de ani de la apariția romanului „Ion”, filmul documentar spune povestea vieții scriitorului Liviu Rebreanu și a monumentalei sale opere. Documentarul a fost realizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și prezintă mai multe detalii inedite din trecutul lui Rebreanu, precum eșecul care l-a îndreptat spre cariera scriitoricească și adevărata identitate a celor care au fost sursele de inspirație pentru personajele Ion al Glanetașului și Ana.

„Povestea vieții lui Liviu Rebreanu începe în 27 noiembrie 1885, la Târlișua, comitatul Solnoc Dăbâca, un sat de munte cu natura aspră și dulce deopotrivă, cu păduri străvechi pline de taine și legende. Momentul va fi evocat mai târziu de marele romancier sub forma unei istorii ce pare a prefigura locul de cinste ocupat de Rebreanu în constelația literaturii românești: Sunt născut într-o noapte când Pământul s-a întâlnit cu resturile cometei Biela. În această noapte a fost cea mai formidabilă ploaie de stele. Îmi spunea tata că stătea pe prispă și ploua cu stele cu adevărat, așa cum plouă cu apă.” (extras din documentar)

9.24

9.24/10 din 21 voturi

Filme similare

5 comentarii la „Mari clasici: Liviu Rebreanu”

 1. Am inceput sa vad primul documentar astazi 23/04/021 : cel despre viata si activitatea lui Liviu Rebreanu ,scriitorul si romancierul pe care l-am indragit inca de pe bancile liceului; mi-a placut foarte mult cum a fost prezentat,realizat si multumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea documentatului.
  Ioana Mocanu

  Răspunde
 2. am locuit in Bucuresti pe strada Liviu Rebreanu. bineinteles la scoala am invatat despre Scriitor si romanele sale. datorita acestui Documentar l-am inteles mai bine si mi-am dat seama de valoarea sa pentru cultura Romineasca. multumesc pentru Film.
  Georges Roth

  Răspunde
 3. Un documentar realizat de catre profesionisti, despre cel mai mare scriitor de-al nostru, un adevarat titan al literaturii, ce ne-a lasat o minunata mostenire literara de aur. Un alogen contemporan care mimeaza cultura, „Horia” „Roman” pataschievici, a afirmat ca noi, romanii, avem o cultura „second hand” ! Acest alogen esti unul din inamicii culturii noastre si ai poporului nostru, la fel cu toate guvernele alogene postdecembriste care ne-au distrus patria si care distrug atata timp cat vor fi lasati in viatza. Felicitari realizatorilor !

  Răspunde
 4. Cu totl ca am citit ramanele: Rascoala,Ion.Padurea Spanzuratilor,Gorila, Ciuleandra etc numai dupa ce am audiat acest film documentar l-am intales pe omul,scriilorul Liviu Rebreanu.Felicitari si multumiri celor care au muncit si au creat acest documentar. Se desprind multe concluzii,dar nu e momentul prezentarii lor in acest cadru.

  Răspunde

Lasă un comentariu