Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade

Realizat de Irina Păcurariu, documentarul prezintă imagini şi interviuri care dezvăluie în premieră detalii din viaţa savantului român George Emil Palade. Celebrul Marcel Iureș spune povestea marelui om de știință, primul român medaliat cu Premiul Nobel. Filmul aduce imagini indite din casa unde a locuit în Bucureşti în timpul facultăţii, filmări în laboratoarele de la Rockefeller University, unde şi-a desăvârşit cercetarea care i-a adus recunoşterea, interviuri şi imagini de la Departamentul de biologie celulară din Facultatea de Medicină a Universităţii Yale, pe care l-a înfiinţat.

George Emil Palade este primul român medaliat cu Nobel. A primit distincţia pentru medicină în 1974, motivată de cercetările şi descoperirile unice făcute în universul celulei. Dincolo de dimensiunea lui incontestabilă de savant absolut – a intrat cu 10 la Facultatea de Medicină din Bucureşti, a trecut toate examenele cu 10 şi a absolvit cu aceeași notă – George Emil Palade a fost un personaj fascinant.

Emigrat în 1946 în SUA, împreună cu prima soţie, fiica industriaşului Nicolae Malaxa, a fost primit imediat de Rockefeller Center – cea mai prestigioasă intituţie academică de cercetare din SUA – unde în scurt timp a ajuns șeful Laboratorului de biologie celulară. În 1974 este invitat la Universitatea Yale pentru a crea Departamentul de biologie celulară de la Facultatea de Medicină. După aproape 20 de ani se retrage în California, la San Diego University, unde i se pune la dispoziţie o întreagă structură academică.

9.80

9.80/10 din 5 voturi

Filme similare

Un comentariu la „Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade”

  1. Liceul din Buzau,urmat de profesorul Palade se nume(a)ste Bogdan Petriceicu Hasdeu,nu Alexandru(?)Hasdeu.cum se spune in documentar…

    Răspunde

Lasă un comentariu