Fractalii: În căutarea dimensiunii ascunse

Titlu original: Fractals: Hunting the Hidden Dimension

Poate nu știați, dar fractalii – precum aerul – sunt peste tot în jurul nostru. Formele lor neregulate, recurente, se găsesc în nori, în crengile copacilor, în broccoli, în crestele munților, chiar și în bătăile inimii. Producătorii acestui film documentar ne poartă într-o călătorie fascinantă, alături de un grup de matematicieni rebeli, hotărâți să descifreze regulile care guvernează geometria fractalilor.

Timp de secole, formele neregulate erau considerate dincolo de limitele înțelegerii matematice. Acum, însă, matematicienii au început să cartografieze noile teritorii ale cunoașterii. Descoperirile lor extraordinare ne sporesc înțelegerea asupra naturii și generează un val de inovații științifice, medicale și artistice, în domenii ce variază de la ecologia pădurii tropicale la designul de modă. În Fractalii: În căutarea dimensiunii ascunse apar profesioniști din industria filmului, designeri, fizicieni și cercetători care folosesc geometria fractală pentru a inova și pentru a se inspira.

8.52

8.52/10 din 27 voturi

Filme similare

4 comentarii la „Fractalii: În căutarea dimensiunii ascunse”

 1. PROFESORUL sau PEDAGOGUL BUN ESTE ACELA care iti traduce stiiinta si domeniul sau in asa fel incit sa te indragostesti de materia sa… matematica, limba si literatura unei natiuni, drept, biologie, fizica, chimie, istorie… cred ca oamenii nu realizeaza ca cel mai minunat loc de viata este scoala…bineinteles dupa familie, cu dragostea ei, mama tata frati surori si nimic murdar, totul cu constructie de personalitati si caractere…
  relatie si cunoastere… cu relatia putem sa avem si dezamagiri, dar cu cunoasterea niciodata… sau, poate ca nu e chiar asa…
  dar ceea ce este de necontestat este ca odata indragostit de scoala, greu te desparti de ea… de fapt NICIODATA… !!!

  Răspunde
 2. Fascinant documentar! Ma intreb, daca e asa si cam tot ce este in natura poate fi privit prin prisma geometriei fractale, inseamna ca se poate aplica si la om, pt.ca si noi facem parte din natura. Ne multiplicam printr un tipar fractal, de la creatorul initial. Ne multiplicam la infinit, prin nasteri succesive, avand aceiasi forma!!! Fiecare om face parte dintr un intreg „OM” in expansiune. Nu suntem statici precum copacii din padure, ci in miscare, si cred ca poate fi identificat un tipar fractal. Ma intreb oare si corona virus este un fractal, are un tipar in multiplicare /raspandire, tinand cont ca transportatorii lui sunt oamenii, prin circulatia lor? As dori, daca este posibil, ca aceste intrebari sa ajunga la matematicienii care fac cercetarile in geometria fractala. Va multumesc!

  Răspunde
 3. Asa-i,
  Odată îndrăgostit de matematică,
  de ex,
  Nu te desparți de ea , niciodată:
  Integrale / derivate = taine infinite,
  Fractali = valori infinite

  Răspunde

Lasă un comentariu