Deportările din Bărăgan

Documentarul Deportările din Bărăgan prezintă dramele petrecute în anii ’50, când peste 40.000 de români, precum și etnici germani, bulgari, sârbi, croați și aromâni au fost strămutați în Bărăgan. Acească acțiune a fost o strategie a Partidului Muncitoresc Român de a izola vestul țării de influențele anti-comuniste.

Mulți dintre cei deportați au reușit să ridice gospodării admirate de localnici, iar câteva sute au reușit să se întoarcă în Banat. Însă cei mai mulți și-au legat destinul de cel al stepei Bărăganului, fie trăind aici până în prezent, fie murind de foame sau din cauza bolilor.

Cei mai mulți dintre etnicii germani s-au sinucis, tăindu-și venele pe marginea drumului. Deportările din prezintă atrocitățile regimului comunist și este primul dintr-o serie de filme documentare care comemorează aceste evenimente dramatice din istoria României moderne.

7.94

7.94/10 din 50 voturi

Filme similare

8 comentarii la „Deportările din Bărăgan”

  1. cine a facut documentarul ?
    autor privat sau casa de productie?

    de ce nu exista un generic cu sursele folosite si cu locul de origine si de deportare a intervievatilor?

    Răspunde
  2. Suferinţele celor deportaţi au fost chiar mai ample decât cele prezentate în acest documentar. Esenţial este ca Istoria să fie prezentată corect iar cei ce uită sau ignoră lecţiile Istoriei pot fi condamnaţi să le retrăiască. Să ne ferască bunul Dumnezeu de câinia omului !

    Răspunde
  3. Bunicii mei au fost deportati in 1951 in Baragan ,impreuna cu matusa mea care era copil mic dar a ramas cu traume toata viata ,bunica era insarcinata cu tata si unchiul meu (gemeni)care sau nascut in „51 octombrie in bordei la Burdusani Noi.Bunica mai traieste are 87 de ani.E cumplit sa auzi prin ce chin ,suferinta ,foamete, frig ,au trecut.Ingrozitor abea acum realizez cat de rezistent e omul.Am sa scriu scurt doar momentul nasterii cand a venit tata pe lume,traiau sub pamant ,acela era bordeiul o gaura sapata in pamant acoperita in cel mai fericit caz cu trestie cei care au fost deportati lanaga apa aveau noroc de trestie,alte sate nu aveau nimic.Afara incepuse toaman friguroasa din baragan,sub pamant pe o masa mica se chinuia bunica sa aduca pe lume fara sa stie 2 ingerasii,ajutata de o matusa ,incepuse o ploaie de navaleau valurile de apa peste oamenii in bordei ,lumea fugea afara sa nu ajunga sa se inece,bunica nu putea iesi atunci bunicul a intors singura lor avutie care au avut voie sa o ia in caruta cu ei un şifonier cum zice lumea la noi in banat ,pe care a pus masa si bunica sus, apa ajungea deja sus la masa dar norocul a fost sa iasa bebelusii la timp sa poata iesi si ea din bordei.Au stat sub ceru liber in ploaie pana ploaia sa oprit au fost ajutati sa scoata apa din bordei,au reusit cu o scoarta unda de salcie sa faca mai mult fum decat foc ,au uscat cum au putut putinul ce il aveau la ei o patura si niste hanine,si asa ia prins iarna….doar eu prin drama familiei mele si din ce au povestit ei asi putea scrie o serie de romane dar drama miilor de oamenii:(e cumplit si lumea se intreaba cum a reusit bunica vaduva la 23 de ani sa creasca singura 3 copiii dupa ce s-a intors din Baragan la scurt timp a ramas vaduva ,ei bine cum a reusit sa supravietuiasca unui asa calvar ,in Baragan ,faptul ca era acas in satul de unde a plecat si avea posibilitatea sa munceasca la Ceapeu pentru putina faina si porumb,banii nu a primit multii anii pentru ca si-a rascumparat casa confiscata in 51 cu banii grei.Dar a fost o luptatoare,si noi nepotii o iubim.

    Răspunde
    • Si bunicul meu impreuna cu tata ,fratele tatei si surorile lui au fost deportati in Baragan in 1951 ,.De fapt tata impreuna cu familia sau refugiat din URSS in 1944 in timpul razboilui tata ,avea 11 ani si de a lungul vietii sale fiind ne povestea cu lux de amanunte drumul refugierii .Copil fiind atunci am crezut ca exagereaza sa para mai dramatic dar de vreo luna eu si surorile mele cercetam drumul lui de refugiat si apoi de deportat si avea perfecta dreptate cand spunea ce orori a trait si vazut ..Imi pare rau ca nu l-am ascultat atunci cu maxima atentie .As avea rugamintea daca mai e cineva care mai are pe cineva care traieste si a fost deportat la mazareni ,tare mi ar placea sa vorbesc cu el

      Răspunde
    • „Deportările d…”
      Contul YouTube asociat cu acest videoclip a fost desfiinţat din cauza
      notificărilor terţă parte multiple de încălcare a drepturilor de autor. ”
      …ne spune Youtube. Precis cineva a fost deranjat de adevarurile aratate in documentar si a facut toate demersurile ca documentarul sa nu mai fie difuzat. Sunt unul care a depus marturie a celor petrecute acolo. Deportat la varsta de 11 ani impreuna cu familia in lagarul de la Bordusanii-noi/Latesti, iar la varsta de 74 de ani, traumele inca mai persista.

      Răspunde

Lasă un comentariu