Ceaușescu – Ascensiunea și decăderea

Un film documentar difuzat de BBC și PBS și prezentat live de Gabriel Liiceanu în dialog cu regizorul Edward Behr. La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceauşescu preia funcţia de secretar general al Partidului Muncitoresc Român (acesta era numele Partidului Comunist Român la acea vreme, după asimilarea forţată, în 1948, a unei aripi a Partidului Social Democrat). Una dintre primele acţiuni ale lui Ceauşescu, odată ajuns la putere, a fost redenumirea Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român.

În acelaşi timp, el afirmă că România a devenit o ţară socialistă şi decide schimbarea numelui oficial al ţării din Republica Populară Română (R.P.R.) în Republica Socialistă România (R.S.R.). În 1967, Ceauşescu devine preşedintele Consiliului de Stat, consolidându-şi astfel poziţia.

La începutul carierei sale ca şef al statului, Ceauşescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptând un curs politic independent faţă de Uniunea Sovietică. În anii ’60, Ceauşescu pune capăt participării active a României în Pactul de la Varşovia, deşi formal ţara va continua să facă parte din această organizaţie până la dizolvarea acesteia.

Prin refuzul său de a permite armatei române să ia parte la invazia Cehoslovaciei alături de trupe ale ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia şi o atitudine de condamnare publică activă a acestui act, Ceauşescu reuşeşte pentru o vreme să atragă atât simpatia compatrioţilor săi, cât şi pe cea a lumii occidentale. (Sursa: wikipedia)

7.26

7.26/10 din 61 voturi

Filme similare

13 comentarii la „Ceaușescu – Ascensiunea și decăderea”

  1. Nu-mi pare rau ca sotii Ceausescu au murit, dar imi pare rau pentru felul in care au murit si imi pare rau pentru ceilalti oameni care au murit (in acele zile) degeaba…

    Răspunde
  2. Dupa 23 de ani de cand Ceausescu nu mai este, cu mare greutate am suportat vizionarea dar mai ales comentariul acestui documentar. Chiar sunt romanii atat de nerozi sa suporte timp de 25 de ani chiar anomaliile unei politici de stat asa cum o prezinta acest naimit Edward Behr? Cum sa acceptam, noi, cei care ne-am instruit intr-un sistem de invatamant competitiv, am muncit, am creat si am trait si frumos in familiile si cu prietenii nostri, ca am fost niste idioti? E mai bine acum? Cati sefi de stat, regi si imparati l-u primit pe Iliescu, Constantinescu sau pe Basescu astfel cum a fost primit „ucenicul cismar”? Chiar poate cineva crede ca delegatia Romaniei, care l-a insotit pe Ceausescu la Paris a devalizat totul? Traim noi mai bine acum? Sunt mai competenti si mai onesti parlamentarii de azi sau membrii guvernelor care s-au succedat dupa „90? S-a mai construit vreun sediu de partid sau pentru administratia locala, vreo scoala, vreun spital, vreun obiectiv de investitii, s-a construit ceva? S-au daramat toate obiecivele industriale si nu numai. Nici „gramada de fier vechi” la propriu nu mai exista. Din ce scriu, nu este vorba de Ceausescu si pacatele sale; este de drama noastra a oamenilor obisnuiti. Am ajuns capsunarii, spalatorii de parbrize, cersetorii si sutii Europei, dar si ignorantii pupatori de moaste ai tatii noastre defrisate, demolate, depresive. Rusine celor ce, dupa ce-au fost omorati asa cum au fost Ceausestii au dat apa la moara acesui semidoct si veninos Behr: Vasile Dumitrescu – ilegalist comunist din „34, Eugen Rusu – detinut politic la Tg.Jiu, Ion Ardeleanu – directorul muzeului PCR, Gheorghe Apostol – frustratul partidului, Sergiu Celac – translatorul, Florin Fugaru – haitas, Mr. Ion Tecu – UM Targoviste, Nu e vorba de nostalgie ci de mahnirea ca n-avem demnitate. Desteapta-te romane!

    Răspunde
    • Sunteti in aer.Nu reusiti sa intelegeti ca tipul de societate construit de ceausescu era imbecil si artificial?Nu putea concura cu lumea reala.Era o fictiune.Asa ca a disparut.Ca o naluca.Noi trebuie sa construim ceva care sa reziste.Nu fantasmagorii

      Răspunde
  3. N-am fost inteleasa exact, poate n-am fost capabila sa ma fac inteleasa. Inteleg ca ce-a fost a fost; dar mi-e greu sa imi formez convingerea ca toata viata mea a fost un esec fiindca s-a petrecut in mare masura inainte de „90. Pe de alta parte, mi-e greu sa asist la virajul fara rusine al adulatorilor si profitorilor din perioada socialista, asta spune ceva despre caracterul lor si nu mi-ar pasa daca ar fi putini. Din pacate, tot insi fara caracter s-au consolidat economic si pe aceasta baza, politic, demoland fara alegere, ce a realizat si bun majoritatea suportand privatiunile la care a fost supusa mai cu seama dupa 1980. Nu fac parte dintre resemnati si depresivi, incerc sa traiesc frumos si chiar in folosul altora, desi am o varsta inaintata, dar sunt ingrijorata pentru nepotul meu si ceilalti copii de varsta lui. Democratia si posibilitatea votului s-au dovedit inutile in situatia in care toti alesii sunt fie ignoranti, fie pusi pe capatuiala, aproape toti fara rusinea de a fi deconspirati, abuzivi. Incerc totusi sa-mi sfintesc locul si mai plasez cate un comentariu cu scopul de a atrage atentia asupra unor rele si de a afla si parerea celorlalti, in cazul ca gresesc. Cred ca asta conteaza pentru o societate mai armonios asezata.

    Răspunde
  4. Cine dracu este acest Edward Behr? Un jurnalist care descinde dintr-o familie de rusi evrei. Voua vi se pare normal sa vina un strain si sa ne spuna care este de fapt istoria noastra? Un strain care nu stim ce urmareste…face doar niste speculatii si nu este deloc obiectiv…de unde a stiut el cat de manios, frustrat s-a simtit Ceasusescu atunci cand a ajuns in teribilul Bucuresti? … o tampenie totala…ar trebui sa mai gandim si singuri, nu doar sa ne uitam in gura altora!

    Răspunde
  5. Sfidare la adresa natiunii romane, indiferent cum a fost Ceausescu, cizmar sau meserias de clasa, dracu sau sfantul, nu permit analfabetilor americani care nici macar nu-si stiu propria istorie sa faca comentarii la adresa istoriei Romaniei. Il sfatuiesc pe acest jurnalist mizer, plin de cacatul sau imputit, evreu sau ungur ce-o fi, nu-i dau dreptul sa vorbeasca la adresa fostului dictator. Despteptul pu*ii.

    Răspunde
  6. Translatorul roman „sergiu celac, de ce nu vorbeste romaneste, ci in engleza? acest video este o minciuna este o regizare falsa, nici macar un translator da nationalitate romana nu vorbeste romana, tot engleza. E o aberatie acest video, nota 1

    Răspunde
  7. da, filmul asta e de propaganda mai mult, numai minciuni si un adevar deviat, tot timpul ratatii aia de la bbc fac asa, Dar na la ce sa te astepti de la capitalisti? adevarul? Moarte clasei de hoti si imperialismului din lumea intreaga

    Răspunde

Lasă un comentariu