Brâncuși sau școala de a privi

Brâncuși sau școala de a privi este un film documentar realizat în coproducție româno-francezo-belgiană despre opera marelui sculptor. Filmul este „o viziune” asupra întregii sale opere, aflată în România, Franţa și SUA. Scenariul și comentariul au fost realizate de scriitorul Marin Sorescu, iar regizor a fost francezul Jean Pradinas.

Documentarul a fost filmat la Complexul Muzeal de la Târgu Jiu, la Muzeul Național de Artă din Craiova, la Casa memorială-atelier din Paris și la Muzeul Metropolitan din New York. Din 1963 până astăzi, au apărut în toate părțile lumii peste 50 de cărți și monografii, studii și articole despre Constantin Brâncuși, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial și chiar ca „unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou).

În 1937, cunoscutul sculptor Henry Moore scria: „Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure.” Mai aproape de noi, Frank Gehry indică cu precizie influența pe care marele sculptor român a avut-o asupra sa.

8.09

8.09/10 din 23 voturi

Filme similare

5 comentarii la „Brâncuși sau școala de a privi”

  1. Se vede ca e film facut in anii de Glorie ai Comunismului.. Se cere un nou film cu bancusi facut…asta…sincer…slab, f. slab pe linga marele barncusi!!

    Răspunde
  2. Prea mult se insista pe taranii din satu lui si cntaraetii lui peste,Film vechii in care peste tot se aude in urma comentariului.. urma glorioasa a comunismului.,fondul sonor prost ales.. parca Brancusi la Paris s-a gandit sa sclupteze numai inspirat de folclorul Romanesc. Brincusi a spus taranilor lui la intorcere in sat dupa 20 ani: ” cand am plecat v-am lasat saraci si prosti si v-am gasit mai saraci si mai prosti”!!

    Răspunde
  3. ADEVARUL ESTE CA S-A INSPIRAT DIN MAREA TRADITIE POPULARA STILIZATA PE CARE A PURTAT-O IN SUFLETUL DESRADACINAT. BAZA A AVUT-O FORMATA IN COPILARIE ASTA ESTE PAREREA MEA SI BINEINTELES TALENTUL SI SENSIBILITATEA ACESTUI NEAM .

    Răspunde

Lasă un comentariu