Afganistan, țara care s-a uitat pe sine

Pământurile afgane au fost mai mereu de-a lungul istoriei o piatră de încercare pentru marile imperii ale vremii. De la persani, macedonenii şi kuşani până la britanici, sovietici şi americani toţi au întâmpinat rezistenţa afgană care a măcinat precum un malaxor de piatră, trupele străine ce au pus piciorul în această ţară. Poziţia geografică a ţării a atras ca un magnet marile puteri de-a lungul istoriei.

Cu 92% din opiul produs în lume, Afganistanul alimentează o piaţa de 65 de miliarde de dolari, finanţând insurgenţii şi grupările criminale, în special în Asia Centrala, Rusia şi Balcani, arată un raport publicat Oficiul ONU împotriva Drogurilor şi Crimei (ONUDC). În pofida unei uşoare scăderi din 2007, producţia de opiu din Afganistan a explodat în 10 ani, pentru a atinge 6.900 de tone în 2009, peste consumul mondial. Până recent, lupta împotriva traficanţilor nu figura, însa, în mandatul forţelor NATO de la faţa locului. Însă implicarea directă a talibanilor în traficul cu opiu le permite să finanţeze un aparat de război din ce în ce mai sofisticat şi mai amplu. Potrivit ONUDC, talibanii obţin in prezent până la 160 de milioane de dolari pe an din această activitate

Potrivit New York Times, o echipă mixtă formată din militari şi geologi americani au descoperit în Afganistan resurse minerale în valoare de un trilion de dolari. Acestea ar fi suficiente pentru a produce schimbări radicale în economia afgană şi probabil în desfăşurarea războiului în sine. Rezervele sunt de fier, cupru, cobalt, aur şi metale folosite în industrie, precum litiul, despre a căror existenţă nu se ştia, sunt foarte mari şi includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putând fi astfel transformat într-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciază oficiali din cadrul administraţiei americane.

New York Times relatează că într-o notă internă a Pentagonului se arată că Afganistanul ar putea deveni “Arabia Saudită a litiului”, o materie primă importantă pentru fabricarea bateriilor. “Există un potenţial enorm aici”, a afirmat într-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan. “Sunt multe condiţii bineînţeles, dar cred că potenţialul este foarte mare”, a adăugat el. Depozitele de minerale sunt răspândite pe teritoriul ţării, inclusiv în regiunile sudice şi estice de la graniţa cu Pakistanul unde forţele americane au dus lupte intense împotriva insurgenţei talibanilor. (Sursă: Historia)

Vezi și:

  • Comorile pierdute ale Afganistanului – filmul evidențiază eforturile afganilor care au refuzat să permită ca moștenirea lor culturală să fie pur și simplu aruncată în aer. Prezintă comori neprețuite și poveștile oamenilor care și-au riscat viața sfidând extremiști care amenință să distrugă însăși istoria Afganistanului.
8.19

Nota: 8.19/10 din 27 voturi

Filme similare

>