Afacerea Meditația Transcendentală

Realizat de Cornel Mihalache, documentarul Afacerea Meditația Transcendentală face parte din serialul „Cel ce gândeşte altfel” (difuzat de TVR în șase episoade și care abordează mai multe teme controversate, printre care manipularea, prezenţa în societatea românească a organizaţiei MISA, valorile naţionale şi dictatura).

Acest episod arată ce a însemnat scandalul Meditației Transcendentale în anul 1982 şi cum se vede el astăzi. Mișcarea Meditația Transcendentală din România a activat în România în perioada 1977-1982. De proveniență orientală, a suscitat un mare interes din partea intelectualilor, dar și a autorităților.

La început a fost receptată pozitiv dar în cele din urmă s-a dovedit a fi o afacere  foarte utilă pentru Partidul Comunist Român de a se debarasa de intelectualitatea care ar fi putut reprezenta o amenințare pentru sistem.

Printre cei mai proeminenți intelectuali care și-au pierdut posturile s-a numărat și Ștefan Milcu, fost vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Comitetului Român pentru Istoria Științei și Filozofiei, despre care se zicea că ar fi permis „sectei” să-și desfășoare activitățile în Institutul de Cercetări Psihologice și Pedagogice.

Directorul institutului, Virgil Radulian, a fost, la rândul lui, demis, iar institutul a fost desființat, cu tot cu organizația sa de partid. Alte victime au fost criticul de artă Andrei Pleșu și poetul Marin Sorescu, redactor-șef al revistei literare lunare „Ramuri”, din Craiova, membru al Consiliului de Conducere al Uniunii Scriitorilor și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români peste hotare.

8.86

8.86/10 din 7 voturi

Filme similare

3 comentarii la „Afacerea Meditația Transcendentală”

 1. nu cumva erau intelectualii ce nu iubeau pe Ceausescu???
  lucrurile sunt alambicate si mai ales finalul din 1989 poate sa ne dea un raspuns la ROSTUL EXISTENTEI acestei grupari…
  cit despre spiritualitatea – de orice gen este aceasta, doar sa nu aibe energii de contrariere si de violenta si de distrugere a **ceva** – practicata, a fost una considerata a fi ***vinovata*** de ceva…

  Răspunde
 2. imi pare bine ca sunt coerenta in gindire – descopar astazi – cind constat ca am aceeasi idee: ACEASTA MISCARE A FOST CREATA CA SA TINA INTR O STARE PARALELA PE CEI CE PUTEAU FACE CEVA CA SA NU FIE DISTRUSA TARA… si au reusit…. i a transformat in moluste plasmatice si amorfe, fara reactie si cu vointa anihilata… si in acest fel le a furat drepturile, iar cei ce nu s au lasat dusi de aceasta miscare, au murit… CONTESTATARII AU MURIT… !!!!
  acestia care s-au folosit de sensibilitatea romanilor – renumita de altfel – nu au fost de fibra romaneasca, ci parveniti… ca doar au existat si muste de cacat, printre albinele neamului… si astazi se vad… cum deschid gura cum ii dibui…. cu primul cuvint isi afiseaza statutul…. !!!

  Răspunde
  • Romania a ramas o tara sub ocupatie sovietica si dupa 1989 este un fapt dovedit. O tara care mimeaza si azi suveranitatea si independenta.
   Daca la asta te referi prin ‘tara sa nu fie distrusa’ poate e adevarat ce spui ‘scopul scuza mijloacele’.
   Indepartarea ‘tuturor’ eventualilor contracandidati la putere.
   Nu cu uniforme militare pe strazi dupa 1958 dar structuri de ocupatie. Sistemele asa-zis comuniste/socialiste se bazau pe rasturnarea valorilor si ordinii sociale (coada devenea cap).
   Ieftin si simplu. Pui pe cineva fara pregatire sef peste o masa instruita si va ‘fuctiona’. Frustrarea, nimicnicia ‘sefului’ alimentata de ura catre subordonati, il face sa fie autoritar in prostie. Cu putin ajutor (sovietic de sistem) incepe sa functioneze. Ceausescu a fost un parvenit ca multi altii ai perioadei si care era tanar (usor de manipulat) controlat doar cu ‘soapta’ potrivita in ureche care sa ii atate orgoliul.
   E mai mult de explicat dar este bazata pe psihologia de sistem, ecuatia.

   Răspunde

Lasă un comentariu