experimentul pitesti Genocidul sufletelor  Experimentul Pitești

“M-au dezbrăcat, mi-au băgat în gură, cu coada lingurii, obielele murdare, umplându-mă de sânge, mi-au legat cu o funie mâinile la spate şi cu altă funie picioarele. Ce a urmat nu se poate descrie… bătaie în cap, pentru îndobitocire; bătaie în faţă, pentru desfigurare; mii de lovituri în spate, sub coaste, în plex, în tălpi. Zeci de leşinuri şi iar de la capăt, ore întregi, iar ochiul de vizetă veghea, veghea mereu. Mi-au zdrobit oasele, plămânii, ficatul
, jucau încălţaţi pe oasele mele, pe plămânii mei.” – Eugen Măgirescu, supraviețuitor al experimentului Pitești.

Alexandr Soljenitîn – laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970 – considera că experimentul de la Pitești este “cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”.

Ceea ce n-a ajuns încă la cunoștința tuturor este ca în Arhipeleagul românesc a existat o insulă a ororii absolute, cum alta n-a mai fost în întreaga geografie penitenciară comunistă: închisoarea de la Pitești. – Virgil Ierunca în cartea sa Fenomenul Pitești

În anii 1949-1951, distrugerea elitelor societatii era pe cale de a se înfaptui: intelectualii, diplomatii, preotii, militarii, magistratii, politistii, oamenii politici ai vechiului “regim burghezo-mosieresc” erau în închisori, taranii cei mai gospodari erau deportati în coloniile de munca fortata. Tuturor împreuna si fiecaruia în parte li se aplica eticheta de “dusman al poporului”.

Mai ramasesera tinerii, o forta sociala imprevizibila si care trebuia sa fie anihilata. Pentru ei a fost inventat experimentul de la Pitesti, denumit de Securitate “reeducare”. Metodele cele mai barbare de tortura psihica au fost aplicate asupra tinerilor detinuti “recalcitranti”, cu scopul de a-i face sa se umileasca reciproc, sa se maltrateze (fizic si psihic) reciproc. Victimele sunt transformate în calai, detinutii sunt torturati chiar de prietenii lor, de colegii lor de suferinta. Scopul: “reeducarea” prin distrugerea fizica si psihica, transformarea tinerilor în atei, în delatori ai prietenilor lor. (Sursa)

Vizionare online Genocidul sufletelor – Experimentul Pitești, mărturii ale supraviețuitorilor

Genocidul sufletelor – Aristide Ionescu

Genocidul sufletelor – Gheorghe Stănică

Genocidul sufletelor – Marcel Petrișor, Emil Sebeșan, Gheorghe Gheorghiu, Traian Popescu și Dan Lucinescu

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 8.6/10 (36 voturi)

Aboneazã-te la filme documentareVei primi în inbox toate filmele noi, imediat dupã publicare

Alte documentare interesante:


 • nu conteaza

  Un material care iti frange inima si care ar trebui sa ne invatam sa fim mai buni si mai multumitori pentru ceea ce avem. Sa traim mai frumos si cu mai mult respect…

  Uitandu-ma la oamenii din filmulete, la ridurile si lacrimile lor, la suferintele pe care le-au indurat mi se pare atat de penibil si de deplasat sa pui in mijlocul paginii reclame cu femei in lenjerie… un dezacord total.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 voturi)
  • admin

   toate reclamele AdSense de pe filmedocumentare.com sunt autogenerate de Google si sunt contextuale, deci ar trebui sa fie “potrivite” pe continut. Cu alte cuvinte, nu suntem noi cei care decid continutul bannerelor.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 voturi)
 • Pingback: MAI BINE ODATĂ SĂ VEZI, DECÂT DE 10 ORI SĂ AUZI ! FILME DOCUMENTARE | Secretele istoriei cu Alexandru Moraru

 • Pingback: Filme documentare – toate domeniile – EXCEPTIONALE! | cristytepes 2012: rătăcirea în EGO sau regăsirea în SINE

 • Pingback: Radu Dinca » Un sambure de istorie

 • Pingback: 507 filme documentare | cristytepes 2012: Rătăcirea în EGO sau Regăsirea în SINE ?

 • Sanda

  Dan,nu delira!Dupa 1944 bancile au fost desfiintate, exista numai CEC-ul care era tot al statului, deci bancherii cu intelectuali, avocati, si “bogatasii” au disparut inghititi de puscariile de la Aiud, Pitesti, Periprava, Canal…etc, incepand cu 1946 pana in 1964.
  Ceausescu a fost militant comunist inainte de 1944. A fost tovarasul si “pretinul’ lui Dej caruia i-a urmat la “carma tarii” . El a continuat ce-au inceput tovarasii lui, exterminarea populatiei prin foame, frig si conditii mizere de trai. Nu aveam apa, caldura si alimente. Eu mi-am crescut copilul cu aeroterma fiindca l-am nascut iarna si caloriferele erau inghetate. Cand a venit sa citeasca contoarul angajatul s-a speriat fiindca trebuia sa-mi ia 640 de lei pe 2 luni, iar salariul meu era de 1200 de lei.Majoritatea celor care-au dus-o decent in acea perioada faceau trocuri, si tranzactionau carnea, tigarile, cafeaua, zaharul, uleiul….Cumparau cu ele medici, profesori, blugi, cosmetice din afara sau tigari. Daca lucrai la birou si n-aveai cu ce sa tranzactionezi, rabdai. N-aveam apa calda, mijloacele de transport erau inghetate, gazele si lumina erau rationalizate.oamenilor le era frica sa vorbeasca sau sa scrie rudelor din strainatate. COMUNISMUL A FACUT MULT MAI MULT RAU DECAT SCRIE AICI. Vina noastra a tuturor este ca n-am cerut un Proces al comunismului in care sa dea socoteala tradatorii de neam si tara de genocidul facut nu numai impotriva romanilor ci a tuturor popoarelor care-au suferit de pe urma lui. Victimele ‘ciumei rosii” au fost mult mai numeroase decat ale nazismului. Ascunderea adevaruilui permit indivizilor ca Dan sa apere un sistem si sa-i permita sa repete crimele si ororile comise.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 voturi)
 • stelian

  asta e drama cea mai mare. nu ceea ce au patit ei, cat mai ales nerecunostiinta noastra, mi se pare infioratoare atata ignoranta, cum sa tii oamenii astia ascunsi, in timp ce Iliescu medalia tortionari, incredibil!!! Doamne iarta-ne!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 voturi)
 • Pingback: EXCEPŢIONAL: TOATĂ ISTORIA LUMII LA TINE ACASĂ | JEVRENII din INIMA BASARABIEI

 • Legionarul

  Ceea ce este stigator la cer nu este faptul ca tortionarii ori copii lor sunt bine situati in sistemul acestei tari ci faptulca cei care au comis genocid si umilire erau romanai de-ai nostri aici este cruzimea cea mai mare din punctul meu de vedere si aici ma gandesc la Brancoveni care au murit onorabil ucisi de turci ,pagini dat in orasul natal in tara noastra sa se intample iadul dezlantuit ?
  Eu stiu ca totul se plateste aici sau mai grav dincolo…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 voturi)
 • Pingback: Biblioteca digitalǎ a României | Stirea la purtator.

 • Pingback: Documentare | ideidincorcodus