Genocidul sufletelor – Experimentul Pitești

„M-au dezbrăcat, mi-au băgat în gură, cu coada lingurii, obielele murdare, umplându-mă de sânge, mi-au legat cu o funie mâinile la spate şi cu altă funie picioarele. Ce a urmat nu se poate descrie… bătaie în cap, pentru îndobitocire; bătaie în faţă, pentru desfigurare; mii de lovituri în spate, sub coaste, în plex, în tălpi. Zeci de leşinuri şi iar de la capăt, ore întregi, iar ochiul de vizetă veghea, veghea mereu. Mi-au zdrobit oasele, plămânii, ficatul
, jucau încălţaţi pe oasele mele, pe plămânii mei.” – Eugen Măgirescu, supraviețuitor al experimentului Pitești.

Alexandr Soljenitîn – laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970 – considera că experimentul de la Pitești este „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”.

Ceea ce n-a ajuns încă la cunoștința tuturor este ca în Arhipeleagul românesc a existat o insulă a ororii absolute, cum alta n-a mai fost în întreaga geografie penitenciară comunistă: închisoarea de la Pitești. – Virgil Ierunca în cartea sa Fenomenul Pitești

În anii 1949-1951, distrugerea elitelor societatii era pe cale de a se înfaptui: intelectualii, diplomatii, preotii, militarii, magistratii, politistii, oamenii politici ai vechiului „regim burghezo-mosieresc” erau în închisori, taranii cei mai gospodari erau deportati în coloniile de munca fortata. Tuturor împreuna si fiecaruia în parte li se aplica eticheta de „dusman al poporului”.

Mai ramasesera tinerii, o forta sociala imprevizibila si care trebuia sa fie anihilata. Pentru ei a fost inventat experimentul de la Pitesti, denumit de Securitate „reeducare”. Metodele cele mai barbare de tortura psihica au fost aplicate asupra tinerilor detinuti „recalcitranti”, cu scopul de a-i face sa se umileasca reciproc, sa se maltrateze (fizic si psihic) reciproc. Victimele sunt transformate în calai, detinutii sunt torturati chiar de prietenii lor, de colegii lor de suferinta. Scopul: „reeducarea” prin distrugerea fizica si psihica, transformarea tinerilor în atei, în delatori ai prietenilor lor. (Sursa)

8.73

8.73/10 din 45 voturi

Filme similare

10 comentarii la „Genocidul sufletelor – Experimentul Pitești”

 1. Un material care iti frange inima si care ar trebui sa ne invatam sa fim mai buni si mai multumitori pentru ceea ce avem. Sa traim mai frumos si cu mai mult respect…

  Uitandu-ma la oamenii din filmulete, la ridurile si lacrimile lor, la suferintele pe care le-au indurat mi se pare atat de penibil si de deplasat sa pui in mijlocul paginii reclame cu femei in lenjerie… un dezacord total.

  Răspunde
  • toate reclamele AdSense de pe filmedocumentare.com sunt autogenerate de Google si sunt contextuale, deci ar trebui sa fie „potrivite” pe continut. Cu alte cuvinte, nu suntem noi cei care decid continutul bannerelor.

   Răspunde
 2. Din nefericire sunt evenimente dramatice peste care majoritatea
  oamenilor trec cu usurinta. Cati se gandesc ca acei romani, de toate
  varstele, credintele si  paturile sociale care au patimit si au murit in
  puscariile comuniste puteau fi frati, parinti, copii de-ai lor. Marturii de acest tip exista in toate tarile foste comuniste, dovada a scenariului monstruos pentru care nimeni nu a dat niciodata socoteala. Dece romanii, (nu numai doi trei) nu sunt interesati  de un proces al Comunismului,
  unde sa se traga o concluzie in ce priveste genocidul comunist, mai
  dramatic ca numar de victime si ca durata in timp decat nazismul?! Avem norocul ca acesti oameni inca sunt in viata si ca pot da marturie. Pe cati dintre noi insa ii intereseaza cu adevarat acest subiect?

  Răspunde
  • nimeni din cei de la „putere” nu au interes sa existe un Proces al Comunismului, macar pentru cunoasterea Adevarului de catre generatia tanara (sa invete la scoala, nu numai de Holocaust); dar Ilici a avut grija… De fapt cred ca suntem singura tara care prin Presedinte am condamnat „Raportul Tismaneanu….” ororile comunismului romanesc, …frectie la picior de lemn, tovarasii de ieri, capitalistii de azi; ei vegheaza…si acest aspect sa nu aibe loc

   Răspunde
  • asta e drama cea mai mare. nu ceea ce au patit ei, cat mai ales nerecunostiinta noastra, mi se pare infioratoare atata ignoranta, cum sa tii oamenii astia ascunsi, in timp ce Iliescu medalia tortionari, incredibil!!! Doamne iarta-ne!

   Răspunde
 3. „Noii”, (care de fapt o mare parte sunt dintre cei „vechi”), au tot interesul sa ne „abureasca” pe INTERNET,cu tot felul de: peisaje frumoase, glume, filme, pornografie, „intamplari actuale” din tara si strainatate……”, ca sa ne faca sa uitam faptele lor condamnabile la inchisoare pe viata si confiscarea averii…….
  Cati fosti comunisti, au pensii exagerat de mari si tot felul de afaceri si firme „Fantoma” pe numele altora din familie, nu pe numele lor!?!?!?!?!?
  Va venii vremea sa dea socoteala de toate „marsaviile” nu numai raufacatorii, dar si cei care ii acopar…..Garda Financiara si Controlorii de STAT !!!!!!!!!!

  Răspunde
 4. ma ingrozesc de spusele colegilor mei din inchisorile comuniste petrecure ca criminalii de tortioneri Bunul Dumnezeu pe mine m-a ferit de astfel de comportari animalice am fost si eu supus de anchetatoriii dela interne la alte suspicii dar ceva mai moderate decat le lui Turcanu si iata ca am ajuns la 88 de ani si calaii inca sunt cu pensiii mari si nepedepsiti de justitia noastra sau de cea internationala.RUISINE

  Răspunde
 5. Comunismul nu a facut ceea ce se descrie aici. Ceausescu a venit la putere in 1965 si pana la el in Romania nu a functionat Comunismul caci au fost numai interese Bancare si coruptie la nivel inalt (cam acelasi lucru care este si acum in Romania) cu influente Rusesti. Cand a venit Ceausescu la putere dupa Gh. Dej a facut curatenie in societate si a aruncat in anii ce au urmat interesele URSS din Romania si ulterior a criticat dur interventia URSS in Cehoslovacia in 1968. Deci filmul nu prea spune adevarul in ce priveste autorii atrocitatilor de la Pitesti si incearca sa arate Romanilor de rand ca Comunismul este vinovat, dar este vorba de manipulare…………………… Comunistii lui Ceausescu nu au participat la asemenea atrocitati. MINTITI CU NERUSINARE…………..toata MASSMEDIA democratica de dupa lovitura de stat din 1989

  Răspunde
  • Dan,nu delira!Dupa 1944 bancile au fost desfiintate, exista numai CEC-ul care era tot al statului, deci bancherii cu intelectuali, avocati, si „bogatasii” au disparut inghititi de puscariile de la Aiud, Pitesti, Periprava, Canal…etc, incepand cu 1946 pana in 1964.
   Ceausescu a fost militant comunist inainte de 1944. A fost tovarasul si „pretinul’ lui Dej caruia i-a urmat la „carma tarii” . El a continuat ce-au inceput tovarasii lui, exterminarea populatiei prin foame, frig si conditii mizere de trai. Nu aveam apa, caldura si alimente. Eu mi-am crescut copilul cu aeroterma fiindca l-am nascut iarna si caloriferele erau inghetate. Cand a venit sa citeasca contoarul angajatul s-a speriat fiindca trebuia sa-mi ia 640 de lei pe 2 luni, iar salariul meu era de 1200 de lei.Majoritatea celor care-au dus-o decent in acea perioada faceau trocuri, si tranzactionau carnea, tigarile, cafeaua, zaharul, uleiul….Cumparau cu ele medici, profesori, blugi, cosmetice din afara sau tigari. Daca lucrai la birou si n-aveai cu ce sa tranzactionezi, rabdai. N-aveam apa calda, mijloacele de transport erau inghetate, gazele si lumina erau rationalizate.oamenilor le era frica sa vorbeasca sau sa scrie rudelor din strainatate. COMUNISMUL A FACUT MULT MAI MULT RAU DECAT SCRIE AICI. Vina noastra a tuturor este ca n-am cerut un Proces al comunismului in care sa dea socoteala tradatorii de neam si tara de genocidul facut nu numai impotriva romanilor ci a tuturor popoarelor care-au suferit de pe urma lui. Victimele ‘ciumei rosii” au fost mult mai numeroase decat ale nazismului. Ascunderea adevaruilui permit indivizilor ca Dan sa apere un sistem si sa-i permita sa repete crimele si ororile comise.

   Răspunde
 6. Ceea ce este stigator la cer nu este faptul ca tortionarii ori copii lor sunt bine situati in sistemul acestei tari ci faptulca cei care au comis genocid si umilire erau romanai de-ai nostri aici este cruzimea cea mai mare din punctul meu de vedere si aici ma gandesc la Brancoveni care au murit onorabil ucisi de turci ,pagini dat in orasul natal in tara noastra sa se intample iadul dezlantuit ?
  Eu stiu ca totul se plateste aici sau mai grav dincolo…..

  Răspunde

Lasă un comentariu