Adio, tovarăși!

Pentru prima dată în istoria filmului documentar, evenimentele desfășurate între anii 1975 și 1991 sunt relatate cronologic în Adio, tovarăși, de peste și din interiorul granițelor tuturor țărilor implicate, ale căror popoare au făcut istorie, au trăit și au făcut căderea comunismului posibilă.

Dintre toate revoluțiile din Europa Centrală, doar Revoluția română a sfârșit în violență. După un discurs ratat ținut de la balconul clădirii Comitetului Central din București, la 21 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost capturați și executați după un proces sumar.

Parte a unui proiect mai amplu, care conține mai multe episoade, dar şi o carte, filmul documentar Adio, tovarăși îşi propune să facă o radiografie a lumii comuniste şi a implicațiilor pe care le-a avut căderea comunismului asupra comunicării între generații: pe de-o parte se află cei care au trăit în timpul regimului comunist, iar pe de alta, tinerii care nu au fost atinși de această experiență.

Filmul documentar este o premieră în lumea cinematografică şi conține o serie de imagini de arhivă care au fost selectate de producătorul german Christian Beetz din peste 700 de ore de înregistrări. La realizarea peliculei au contribuit 17 posturi de televiziune europene.

Perioada descrisă de realizatorul german este 1975-1991. Filmul are la bază cartea „Farewell, Comrades!”, scrisă de istoricul maghiar Gyorgy Dalos.

Puteți viziona celelalte episoade aici.

8.27

8.27/10 din 11 voturi

Filme similare

4 comentarii la „Adio, tovarăși!”

  1. Majoritatea filmelor realizate dupa 1989, in Romania si mai ales in tarile occidentale sunt destinate sa manipuleze noile generatii pentru a accepta faptul ca cel mai perfid, pervers si sadic sistem socioeconomic creat de omenire, CAPITALISMUL, este superior SOCIALISMULUI, sau celui derivat lui („calea a treia”).
    Nici o analiza stiintifica nu sustine aceasta absurditate actuala (vezi concluziile comune ale celor doua rapoarte, realizate de cei mai renumiti oameni de stiinta occidentali, privind cauzele orientarii omenirii catre autodistrugere: „Limitele cresterii”-1972, pe baza modelarii simultive realiste, teoria Jay Forrester si „Omenirea la raspantie”-1974, pe baza modelarii simulative cibernetce, teoria N. Wiener, cerute de Clubul de la Roma. Ambele rapoarte, concluzionează ca:
    1. toate nenorocirile omenirii si dereglarilor naturale se datoreaza POLARIZARII BOGATIEI, fenomen specific sistemului capitalist;
    2. daca acest proces anormal continuă, omenirea merge spre autodistrugere, prin alterarea iremediabila a echilibrelor naturale, datorate exploatarii irationale a resurselor naturale pentru imbogarire rapida si extinderii economiei „ exclusiviste”, de lux, cu totul inutila si nociva).
    Toate mijloacele de informare si invatamantul superior, inoculeaza tinerilor sindromul Stockholm, prin continuturi si exemple special alese, prin care se sustine drept normalitate existenta si legalizarea PRIVILEGIILOR PRIVATE, ale unei minoritati (familii monarhice, familii capitaliste superbogate, grupuri clericale, etc.), impotriva intereselor majoritatii populatiei și al echilibrului cu natura.
    Filmul Adio tovarasi, ca si multe altele (Memorialul durerii, Ora regelui, etc.) se inscrie pe aceasta linie de blamare a doctrinei comuniste, exterminatoare a privilegiilor private, a crimei organizate si coruptiei la nivel inalt, fenomene cultivate de doctrina politica liberala, adoptata de toate partidele parlamentare din Romania, indiferent de denumire.
    Sper ca tinerii sa inteleaga faptul ca nu se nasc si nu invata la scoala cum trebuie sa devina sclavii unor astfel de grupuri privilegiate ci sa lupte pentru o democratie reala.

    Răspunde
    • Ca să susții că „majoritatea filmelor sunt destinate să manipuleze”, ar trebui să fi văzut cel puțin 51% din toate filmele despre care vorbești. Le-ai văzut? Aha… Ca să spui că „nicio analiză științifică nu susține…”, iar apoi să invoci drept fundament al opiniei tale două rapoarte de acum 40 de ani e dovada clară a superficialității elevilor care citesc tema din caietul crâmpoțit și ținut sul în buzunar. Ce să mai zici, în rest… Stimate tovahrășe octogenar, ești pe nicăieri.

      Răspunde
      • Este raspunsul „tipic” al tuturor sustinatorilor capitalismului, fie din ignoranță, fie din integrare în structurile crimei economice si umane specifice acestui sistem autodistrucitiv.
        Nu sunt si nu voi fi afiliat nici unui partid politic, toate comentariile mele fiind fundamentate pe rezultatele științelor fundamentale, contrazise în totalitate de doctrina liberală. Prin comparație, doctrina comunistă este incomparabil mai aproape de rezultatul științelor fapt evident in fosta Iugoslavie (modelul lui Tito) si in China actuală.
        În consecintă cei care nu sunt capabili sa aduca argumente stiintifice pentru a corecta comentariile mele si folosesc injurii, pentru mine sunt nulitati umane!

        Răspunde
    • Crect ceea ce ai scris. Și uite așa îă îndobitocește pe tineri cu fel de fel de vorbe și alte lucruri.

      Răspunde

Lasă un comentariu