Zeii uitați din Grecia și Roma

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 9.7/10 (3 voturi)

Descrierea filmului

Zeii uitați din Grecia și Roma încearcă să descopere de ce la întrebarea „Există un singur Dumnezeu?” anticii au răspuns: „Nu! Există câteva sute.” Când lumea vestică era acoperită de un văl de ignoranță și primitivism, un popor s-a înălțat pentru a stăpâni acest pământ. Un popor care a construit orașe din marmură și și-a proslăvit multitudinea de zei, care ocupau un loc foarte important în sufletul lor.

Iubitori de învățătură, filosofii lor căutau răspunsuri în cer și pe pământ, în timp ce astronomii lor cartografiau cerul, iar matematicienii măsurau planeta. Ei vor produce artă, sculptură, literatură și arhitectură atât de ieșite din comun, încât vor fi copiate și de Roma, iar un general, Alexandru cel Mare, va cuceri cel mai întins imperiu cunoscut de umanitate.

Campioni ai democrației și fondatori ai primei civilizații europene – aceștia au fost grecii.

În secolul VIII î.e.n., când orașele grecești prindeau viață, un grup de triburi ocupa dealurile de deasupra râului Tibru, în Italia. Erau fermieri, iar zeii lor erau spirite fără chip și trup, manifestate în fenomenele naturale și în schimbarea anotimpurilor.

Dar, după ce au devenit un imperiu care se întindea de la Oceanul Atlantic la Marea Moartă, zeii lor au început să capete alte forme.

Până în secolul II e.n., 85.000 de kilometri de drumuri pavate le duceau banii, legiunile și credințele spre mai bine de 400 de popoare. Arta, arhitectura și geniul lor ingineresc încă uimesc lumea contemporană.

Horațiu, unul dintre cei mai cunoscuți poeți romani, le-a transmis îndemnul „Carpe diem!” (Trăiește clipa!), iar pentru ei asta însemna să cucerească noi teritorii, comori și zei de la alte civilizații – ei erau romanii.

Există un singur Dumnezeu? O întrebare la care toate civilizațiile antice au răspuns: „Nu un singur Dumnezeu, ci sute”. Oamenii i-au adus printre ei pe pământ. Le-au modelat chipurile din lemn, piatră sau lut și au ridicat în cinstea lor altare spectaculoase. Ce s-a întâmplat cu acești zei? Pot credințele puternice să dispară? Zeii pot muri? Sunt acele altare sacre locurile de veci pentru zeii religiilor de mult uitate?

Toate aceste întrebări fascinante sunt teme pe care documentarul Zeii uitați din Grecia și Roma le analizează în profunzime.

Mai multe documentare interesante

Arme, viruși și oțel

La 15 noiembrie 1532, 168 de conchistadori spanioli soseau în orașul sfânt Cajamarca, în inima Imperiului Incaș, în Peru. Sunt extenuați cu toții, depășiți numeric și speriați - în fața...
VN:F [1.9.22_1171]
7.1

Cădere spre cer – Martiriul Brâncovenilor

Realizat de Lili Lemnaru şi Radu George Serafim, Cădere spre cer - Martiriul Brâncovenilor este un film documentar unic despre destinul tragic al familiei Brâncoveanu. În ziua de Sfântă Mărie...
VN:F [1.9.22_1171]
8.3

Adevăruri despre trecut: Hoț în epoca de aur

Episodul Hoț în epoca de aur arată ce însemna detenția pe vremea comunismului și care era viața infractorilor din România înainte de anul 1990. Ştirile cu violatori, furturi sau şoferi...
VN:F [1.9.22_1171]
10.0

Execuția mareșalului Ion Antonescu (+ scene din proces)

"[...] După care s-a dat comanda pentru execuţie. Armele au fost încărcate şi atunci când s-a tras, Mareşalul a salutat ridicându-şi pălăria cu mâna dreaptă, după care a căzut. Mareşalul...
VN:F [1.9.22_1171]
6.7

Astrospionii

Milioane de oameni își amintesc încă numărătorile inverse, lansările și paradele din anii '60, când SUA se întreceau cu URSS în cursa trimiterii primilor oameni pe Lună. Dar puțini știu...
VN:F [1.9.22_1171]
4.8
>