Zeii uitați din Grecia și Roma

Distribuie acest documentar

VN:F [1.9.22_1171]
Nota 9.7/10 (3 voturi)

Descrierea filmului

Zeii uitați din Grecia și Roma încearcă să descopere de ce la întrebarea „Există un singur Dumnezeu?” anticii au răspuns: „Nu! Există câteva sute.” Când lumea vestică era acoperită de un văl de ignoranță și primitivism, un popor s-a înălțat pentru a stăpâni acest pământ. Un popor care a construit orașe din marmură și și-a proslăvit multitudinea de zei, care ocupau un loc foarte important în sufletul lor.

Iubitori de învățătură, filosofii lor căutau răspunsuri în cer și pe pământ, în timp ce astronomii lor cartografiau cerul, iar matematicienii măsurau planeta. Ei vor produce artă, sculptură, literatură și arhitectură atât de ieșite din comun, încât vor fi copiate și de Roma, iar un general, Alexandru cel Mare, va cuceri cel mai întins imperiu cunoscut de umanitate.

Campioni ai democrației și fondatori ai primei civilizații europene – aceștia au fost grecii.

În secolul VIII î.e.n., când orașele grecești prindeau viață, un grup de triburi ocupa dealurile de deasupra râului Tibru, în Italia. Erau fermieri, iar zeii lor erau spirite fără chip și trup, manifestate în fenomenele naturale și în schimbarea anotimpurilor.

Dar, după ce au devenit un imperiu care se întindea de la Oceanul Atlantic la Marea Moartă, zeii lor au început să capete alte forme.

Până în secolul II e.n., 85.000 de kilometri de drumuri pavate le duceau banii, legiunile și credințele spre mai bine de 400 de popoare. Arta, arhitectura și geniul lor ingineresc încă uimesc lumea contemporană.

Horațiu, unul dintre cei mai cunoscuți poeți romani, le-a transmis îndemnul „Carpe diem!” (Trăiește clipa!), iar pentru ei asta însemna să cucerească noi teritorii, comori și zei de la alte civilizații – ei erau romanii.

Există un singur Dumnezeu? O întrebare la care toate civilizațiile antice au răspuns: „Nu un singur Dumnezeu, ci sute”. Oamenii i-au adus printre ei pe pământ. Le-au modelat chipurile din lemn, piatră sau lut și au ridicat în cinstea lor altare spectaculoase. Ce s-a întâmplat cu acești zei? Pot credințele puternice să dispară? Zeii pot muri? Sunt acele altare sacre locurile de veci pentru zeii religiilor de mult uitate?

Toate aceste întrebări fascinante sunt teme pe care documentarul Zeii uitați din Grecia și Roma le analizează în profunzime.

Mai multe documentare interesante

Adevăruri despre trecut: Canalul Dunăre-Marea Neagră

Canalul Dunare-Marea Neagră, cea mai grandioasă construcție a poporului român, a fost realizat cu imese sacrificii umane și materiale, mai mult sau mai puțin justificate. Arhivele ne oferă mari surprize...
VN:F [1.9.22_1171]
10.0

Zbor deasupra Kremlinului – Mathias Rust și sfârșitul blocului sovietic

Zbor deasupra Kremlinului spune povestea incredibilă a lui Mathias Rust, austriacul de 19 ani care, sfidând apărarea sovietică, a reușit să pătrundă nedetectat în URSS și a aterizat la Moscova,...
VN:F [1.9.22_1171]
9.0

Asasinarea lui Abraham Lincoln

De-a lungul trecutului zbuciumat al Americii, mai mulți au încercat să schimbe cu un glonț cursul istoriei. Înainte de asasinarea lui John F. Kennedy, în 1963, președintele McKinley a fost...
VN:F [1.9.22_1171]
7.4

Ora zero – Dezastrul de la Cernobîl

Pe 26 aprilie 1986, exact la ora 01:23, lumea s-a schimbat pentru totdeauna. Cel mai mare reactor al centralei nucleare Cernobîl, din orașul ucrainean Prîpeat, URSS, a explodat. Așa începea...
VN:F [1.9.22_1171]
8.3

Civilizații antice – Roma și Pompei

"Noi toți, în lumea occidentală de azi, suntem urmași ai unui singur om", spunea cunoscutul om de știință și scriitor Isaac Asimov. "Acel om este Iulius Cezar, fondatorul Imperiului Roman"....
VN:F [1.9.22_1171]
7.5
>